Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών και εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του προχθές, Τρίτη, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει το πλήθος έπειτα από ώρες μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ