Ο πρίγκιπας Χάρι έλαβε ένα «save the date» για τον γάμο του Δούκα του Γουέστμινστερ, αλλά απέρριψε την πρόσκληση για να αποφύγει μια ακόμη σύγκρουση με τους συγγενείς του, ισχυρίστηκε πηγή του Σάσεξ.

Η απουσία του Χάρι και της Μέγκαν από τη λίστα καλεσμένων για τους γάμους της υψηλής κοινωνίας στον Καθεδρικό Ναό του Τσέστερ έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον, κυρίως επειδή ο δούκας του Σάσεξ και ο Χιου Γκρόσβενορ είναι παιδικοί φίλοι.

Ο Γκρόσβενορ, ο οποίος κάλεσε τον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, λέγεται ότι ήθελε να προσκαλέσει και τους Sussexes, αλλά αποφάσισε να αποφύγει τις συγκρούσεις στη μεγάλη του μέρα, εν μέσω της έξαρσης της έντασης μετά την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Omid Scobie.

Πιστεύεται επίσης ότι είχε υπόψη του μια διαμάχη που περιέπλεξε τον γάμο της αδερφής του στον ίδιο χώρο το 2004, όταν η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είχε προσκληθεί, αλλά του ζήτησαν να καθίσει μακριά από τον πρίγκιπα Κάρολο, για να αποφευχθεί η βασίλισσα να τους δει μαζί.

Τώρα όμως εμφανίστηκε ένας διαφορετικός λογαριασμός στην Page six, με μία έμπιστη πηγή που ισχυρίζεται ότι στον Χάρι εστάλη «save the date» για το γάμο, με τον Χάρι στη συνέχεια να τηλεφωνεί στον Γκρόσβενορ για να του πει ότι θα ήταν «πολύ άβολο» για αυτόν και τη Μέγκαν. να παραστώ.

«Ο Χάρι πήρε πραγματικά μια κάρτα «save the date» πριν από μερικούς μήνες, αλλά τηλεφώνησε στον Χιου και είπε ότι θα ήταν πολύ άβολο να παρευρεθούν αυτός και η Μέγκαν Μαρκλ, γι’ αυτό ζήτησε συγγνώμη και ο Χιου κατάλαβε», φέρεται να λέει ο γνώστης του Sussex.

Ο γάμος που θα λείπει ο πρίγκιπας Χάρι και μία ίντριγκα από το παρελθόν

Ο Γκρόσβενορ, 32 ετών, πρόκειται να παντρευτεί την Ολίβια Χένσον, 30 ετών, στον Καθεδρικό Ναό του Τσέστερ στις 7 Ιουνίου. Ο βασιλιάς, η βασίλισσα, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο πρίγκιπας Τζορτζ, ο οποίος είναι ο βαφτιστήρι του Δούκα, είναι όλοι προσκεκλημένοι.

Η Daily Mail αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι -όταν συνέταξε τη λίστα των καλεσμένων – ο Γκρόσβενορ είχε υπόψη του μια βασιλική διαμάχη που περιέπλεξε την τελετή της αδερφής του στον ίδιο χώρο.

Ο Χιου ξέρει πόσο ευαίσθητα μπορεί να είναι τα προσκλητήρια γάμου», είπε ένας φίλος της οικογένειας.

Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ήταν καλεσμένη στον γάμο της αδερφής του Λαίδη Ταμάρα Γκρόσβενορ, αλλά της είπαν ότι δεν θα της επιτρεπόταν να καθίσει με τον Πρίγκιπα Κάρολο και θα έπρεπε να καθίσει πολλές σειρές πίσω.

Θα έπρεπε επίσης να φτάσει χωριστά. Αυτό συνέβη επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος επρόκειτο να παρευρεθούν στην τελετή.

Ένας αυλικός του παλατιού του Μπάκιγχαμ φέρεται να είπε τότε: «Μπορεί να προκαλέσει σχόλια, γιατί η Αυτή Μεγαλειότης θα παραστεί επίσης και ακολουθεί πιστά το πρωτόκολλο.

Θα διατεθεί συγκεκριμένος χώρος για τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας που θα παρευρεθούν και θα ήταν ακατάλληλο για την κυρία Πάρκερ Μπόουλς να κάθεται δίπλα στον Πρίγκιπα Κάρολο, καθώς δεν έχει επίσημο αξίωμα.

Ακόμη και αν η κυρία Πάρκερ Μπόουλς φτάσει με τον Πρίγκιπα στην εκδήλωση, παρουσία της Βασίλισσας, θα σήμαινε ότι της απονέμει δικαιώματα και ιδιότητα που απλώς δεν έχει».

Ο Γκρόσβενορ ανησυχεί για ο,τιδήποτε «επισκιάσει» την ημέρα, είπε ένας φίλος του Χάρι και του Γουίλιαμ την Κυριακή.

«Ο Χιου είναι ένας από τους λίγους στενούς φίλους του Γουίλιαμ και του Χάρι που έχει διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς και μια γραμμή επικοινωνίας και με τους δύο», είπε ο φίλος στους Times.

«Εύχεται να μπορούσαν να βρουν ισορροπία και να φτιάξουν τα πράγματα, αλλά συνειδητοποιεί ότι είναι απίθανο να συμβεί αυτό πριν από το γάμο. Ήθελε να αποφύγει οτιδήποτε επισκιάζει την ημέρα, ειδικά για την Ολίβια, και δεν θέλει να υπάρξουν αμήχανες στιγμές».

Ένας εκπρόσωπος του Δούκα είπε: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τη λίστα των καλεσμένων». Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Πρίγκιπας Χάρι Ψιου Γκρόσβενορ
Ο Χιου Γκρόσβενορ, Δούκας του Γουεστμίνστερ, και η Νατάλια Γκρόσβενορ.

Ποιος είναι ο Χιου Γκρόσβενορ;

Γνωστός ως Χιου στους φίλους του, ο δισεκατομμυριούχος Δούκας είναι επίσης νονός του γιου του Γουίλιαμ, πρίγκιπα Τζορτζ που είναι δέκα ετών.

Πρόκειται για έναν διά βίου φίλο για καθένα από τα αδέρφια, πιστεύεται ότι είναι ο μόνος φίλος που επέλεξαν και οι δύο ως μέντορα των παιδιών τους.

Ο Γκρόσβενορ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει περισσότερη γη από τον Βασιλιά, έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 9,42 δισεκατομμυρίων λιρών και έχει μακρά ιστορία με τη βασιλική οικογένεια -με τον αείμνηστο πατέρα του Τζέραλντ να ενεργεί ως νονός του ίδιου του βασιλιά Καρόλου.

Ο Δούκας ήταν το τρίτο παιδί και μοναχογιός του Τζέραλντ Γκρόσβενορ, του 6ου Δούκα του Γουεστμίνστερ, και της συζύγου του Ναταλίας που είναι απόγονος του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Οίκο των Ρομανόφ, συγκεκριμένα του Νικόλαου Α’ της Ρωσίας.

Όταν βαφτίστηκε στις 23 Ιουνίου 1991, ο βασιλιάς -τότε ο πρίγκιπας της Ουαλίας- συμφώνησε να λειτουργήσει ως νονός.

Είχε ακόμη και επίσημο ρόλο στην πομπή στέψης του Βασιλιά -κουβαλώντας τα Standards of the Quarterings of the Royal Arms and Standard of the Principality of Wales μαζί με τον Marquess of Anglesey, τον Earl of Caledon και τον Σκωτσέζο συνομήλικο και συντηρητικό πολιτικό τον Earl of Dundee.

Ο Γκρόσβενορ μεγάλωσε στο Ίτον Χολ με τις τρεις αδερφές του: Λαίδη Ταμάρα, Λαίδη Εντουίνα και Λαίδη Βιόλα.

Μαθήτευσαν σε ένα τοπικό δημόσιο δημοτικό σχολείο προτού φοιτήσει στο μικρό, ιδιωτικό Mostyn House School. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ellesmere College στο Shropshire όπου τα δίδακτρα είναι 40.635£ ετησίως.

Αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, αποφοιτώντας με πτυχίο Bachelor of Science στη Διοίκηση Υπαίθρου.

Ο Δούκας, του οποίου το μότο της λατινικής οικογένειας Virtus Non Stemma σημαίνει «Θάρρος και όχι μεγαλοπρέπεια», είχε αρχικά τον τίτλο Κόμης Γκρόσβενορ από τη γέννησή του μέχρι το 2016, όταν ο πατέρας του πέθανε και έγινε ο έβδομος Δούκας.

Τότε είχε χαρακτηριστεί ως ο πιο περιζήτητος εργένης της Βρετανίας, αλλά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την Ολίβια Γκρέις Χένσον.

Η κυρία Χένσον, η επί δύο χρόνια φίλη του Δούκα, εργάζεται για την Belazu, μια πιστοποιημένη εταιρεία τροφίμων από την B-Corp με έδρα το Λονδίνο.

Φοίτησε στο σχολείο Marlborough College, όπου φοίτησε και η πριγκίπισσα Ευγενία.

Επιβεβαίωσε τον αρραβώνα μέσω μιας δήλωσης, η οποία ανέφερε: «Ο Δούκας του Γουέστμινστερ και η δεσποινίς Ολίβια Χένσον είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι είναι αρραβωνιασμένοι».

«Το ζευγάρι, που είναι μαζί δύο χρόνια, αρραβωνιάστηκε πρόσφατα στο σπίτι της οικογένειας του Δούκα στο Ίτον Χολ στο Cheshire.

Πρίγκιπας Χάρι: Το παρασκήνιο πίσω από την άρνηση

Η είδηση ότι οι Σάσεξ δεν θα παρευρεθούν στον γάμο του Γκρόσβενορ έρχεται την ώρα που Χάρι και Μέγκαν αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αντιδράσεις, καθώς συνεχίζουν να σιωπούν για τους βασιλικούς ρατσιστικούς ισχυρισμούς που διατυπώνει ο «φερέφωνός» τους Όμιντ Σκόμπι στο νέο του βιβλίο, Endgame.

Η ολλανδική μετάφραση έχει προκαλέσει την απορία της βασιλικής οικογένειας, αφού ο Βασιλιάς Κάρολος και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρονται ως τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που συζήτησαν τον τόνο του δέρματος του Άρτσι.

Το ζευγάρι δεν έχει ακόμη μιλήσει για το βιβλίο δημόσια και μια συνάντηση μεταξύ του βασιλιά Κάρολου και του πρίγκιπα Γουίλιαμ πρόκειται τώρα να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν πώς να χειριστούν τις συνέπειες από το βιβλίο του Scobie.

Θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς ο Γουίλιαμ φημολογείται ότι επιθυμεί να γίνει κάτι δραστικό.

Αποφασιστικά, η Βασιλική Οικογένεια υιοθέτησε μια στάση «business as usual», αλλά η πιθανότητα να κινηθεί νομικά παραμένει.

Η τελική απόφαση για το επόμενο βήμα ανήκει στον Κάρολο, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, δεν θα ενεργήσει βιαστικά.

Πηγή του Παλατιού είπε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκέφτονται σωστά θα περίμεναν μια συγγνώμη -ποιος δεν θα το έκανε;

Το να χαρακτηρίζεσαι ψευδώς ρατσιστής σε ένα έντυπο είναι ένας σοβαρός ισχυρισμός που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι».

Πηγές κοντά στους Σάσεξ προσπάθησαν να «απομακρύνουν» το ζευγάρι από το βιβλίο. Λένε ότι η Μέγκαν δεν σκόπευε ποτέ να αναγνωριστεί δημόσια η Βασίλισσα ή η Πριγκίπισσα της Ουαλίας για το συγκεκριμένο θέμα και ότι η επιστολή δεν διέρρευσε στον Σκόμπι από κανένα κοντινό της πρόσωπο.

Εν τω μεταξύ, ο συντηρητικός βουλευτής Bob Seely υποβάλλει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αρνηθεί στους Σάσεξ τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας.

Γράφοντας στο The Mail την Κυριακή, είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένος να ενεργήσει λόγω της «χρήσης της φυλής για να σπιλώσει τη βασιλική οικογένεια» –και προτείνει την αναβίωση των νόμων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για να αναγνωρίζεται το ζευγάρι ξεκάθαρα ως κύριος και κυρία Σάσεξ.

Ο βουλευτής του Isle of Wight θέλει να προσαρμόσει τους νόμους που ψηφίστηκαν αρχικά για να αρνηθούν στους εχθρούς Γερμανούς ευγενείς τους βρετανικούς τίτλους τους.

Ο κ. Seely είπε ότι έπρεπε να δράσει λόγω της προσπάθειας να χρησιμοποιήσει τη φυλή για να σπιλώσει τη βασιλική οικογένεια, την οποία αποκάλεσε «ύπουλα δηλητηριώδη».