«Οι πιλότοι ανέφεραν προειδοποιητικά φώτα σε τρεις προηγούμενες πτήσεις», δήλωσε η Τζένιφερ Χόμεντι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB). «Ως αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία εμπόδισε το αεροπλάνο να πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πάνω από το νερό», είπε η Χόμεντι.

Κανείς στο αεροπλάνο δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Αφού έχασε μέρος της ατράκτου του, το αεροσκάφος – ένα Boeing 737 Max 9 – έκανε μια ασφαλή αναγκαστική προσγείωση πίσω στο Πόρτλαντ, με 177 επιβάτες και πλήρωμα.

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των ζητημάτων που οδήγησαν σε προηγούμενες προειδοποιήσεις πίεσης και του ζητήματος που προκάλεσε τη μεταγενέστερη έκρηξη. Η επικεφαλής της NTSB, Χόμεντι παρουσίασε νέες λεπτομέρειες για την «πολύ χαοτική» και «τρομακτική» κατάσταση στην πτήση 1282 της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου.

Η δύναμη της έκρηξης έκανε την πόρτα του πιλοτηρίου να ανοίξει, ενώ ταυτόχρονα επικράτησε ένα χάος μέσα στη καμπίνα με πράγματα να πετάγονται προς πάσα κατεύθυνση, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες από τη συσκευή εγγραφής φωνής στο πιλοτήριο, επειδή το περιεχόμενό της δεν ανακτήθηκε πριν από μια διακοπή δύο ωρών.

Τμήμα από το αεροπλάνο βρέθηκε στο Πόρτλαντ

Η Χόμεντι ανακοίνωσε αργότερα ότι το τμήμα της ατράκτου που αποκολλήθηκε είχε βρεθεί, αφού ένας δάσκαλος ονόματι Μπομπ εντόπισε το τμήμα που έλειπε στην αυλή του. Οι αρχές έψαχναν για το βύσμα της πόρτας – ένα κομμάτι ατράκτου με παράθυρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έξοδος κινδύνου σε ορισμένες διαμορφώσεις – στο Πόρτλαντ, την πόλη που το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει λίγα λεπτά πριν.

Η Χόμεντι το περιέγραψε ως το «κλειδί που λείπει» για να διερευνηθεί γιατί συνέβη το περιστατικό. Η πτήση προς το Οντάριο της Καλιφόρνια είχε φτάσει τα 16.000 πόδια (4.876 μέτρα) όταν ξεκίνησε την κατάβαση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Ένας επιβάτης, ο Ντιέγκο Μουρίλο, είπε ότι το κενό που άφησε το εξάρτημα που έλειπε ήταν «τόσο μεγάλο όσο ένα ψυγείο». Περίπου 171 αεροπλάνα Boeing 737 Max 9 παραμένουν καθηλωμένα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι ασφαλείας.

Η Boeing ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η εκδήλωση στους πελάτες μας και τους επιβάτες τους». Η Alaska Airlines ανέφερε στην πιο πρόσφατη δήλωσή της: «Ενώ αναμένουμε τα κριτήρια επιθεώρησης της οδηγίας για την αξιοπλοΐα (AD) από την FAA και την Boeing, οι ομάδες συντήρησής μας είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις των βυσμάτων πόρτας μεσαίας εξόδου στο 737-9 μας. Η προσγείωση 737-9 MAX έχει επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία μας. Έχουμε ακυρώσει 170 πτήσεις την Κυριακή και 60 ακυρώσεις για τη Δευτέρα, με περισσότερες αναμενόμενες».

Πηγή: BBC

*Photo Credits: Shutterstock