Ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος πέταξαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, Μάικλ Ο′ Λίρι, μια τάρτα με κρέμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τις εκπομπές άνθρακα της αεροπορικής εταιρείας, τη στιγμή που ο ίδιος ετοίμαζε τη δική του διαμαρτυρία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιρλανδική εταιρεία.

«Καλώς ήλθατε στο Βέλγιο. Σταματήστε τη ρύπανση», φώναξαν δύο ακτιβίστριες αφού πέταξαν δύο τάρτες με κρέμα στο πρόσωπο και το πίσω μέρος του κεφαλιού του Ο′ Λίρι. «Εύγε», αντέδρασε ειρωνικά ο ίδιος, σκουπίζοντας το πρόσωπό του μπροστά στις κάμερες.

Το συμβάν σημειώθηκε στη μέση του δρόμου, ενώ το αφεντικό της ιρλανδικής εταιρείας ετοιμαζόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους διαμαρτυρόμενος για τις απεργίες που πλήττουν την εταιρεία στο Βέλγιο. Μάλιστα, ο Ο′ Λίρι, τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε, έστηνε ένα χάρτινο ομοίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν για στο πλαίσιο της δικής του διαμαρτυρίας.

Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε αριθμό επιβατών και μεταφέρει πάνω από 20% περισσότερους επιβάτες από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid-19.

Το think tank Μεταφορές και Κλίμα (T&E) με έδρα τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η Ryanair εξέπεμψε 13,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2022, καθιστώντας την την πιο ρυπογόνο αεροπορική εταιρεία.

Η Ryanair λέει ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο λόγω του μεγάλου αριθμού επιβατών που χωράει στο αεροσκάφος της και του μικρού αριθμού κενών θέσεων. Σχεδιάζει να πραγματοποιεί το 12,5% των πτήσεων με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα έως το 2030.

Ο Ο′ Λίρι αστειεύτηκε αργότερα για τη διαμαρτυρία. «Το μόνο μου παράπονο ήταν ότι η τάρτα ήταν με υποκατάστατα συστατικά και δεν ήταν νόστιμη», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα οι πιλότοι της Ryanair με έδρα το αεροδρόμιο του Σαρλερουά στο Βέλγιο κήρυξαν νέα απεργία στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, την τέταρτη κινητοποίηση μέσα σε δύο μήνες. Οι πιλότοι κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν σέβεται τους κανονισμούς και ζητούν καλύτερους μισθούς και περισσότερο χρόνο ανάπαυσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ