Η Αμερική πλησιάζει στο χείλος μιας αυτοεπιβαλλόμενης οικονομικής καταστροφής με τη Βουλή των Ρεπουμπλικανών να αρνείται να πληρώσει τα χρέη της χώρας εκτός εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφωνήσει σε περικοπές στις τρέχουσες και μελλοντικές δαπάνες και νέους περιορισμούς στα κοινωνικά προγράμματα.

Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός για την αύξηση της δανειοληπτικής εξουσίας της κυβέρνησης εντός των ημερών, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν τη φήμη τους ως η σταθερή άγκυρα της παγκόσμιας οικονομίας. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν τα επιδόματα συνταξιοδότησης και βετεράνων να αναστέλλονται μόλις η κυβέρνηση εξαντλήσει την ικανότητά της να πληρώσει τα χρέη της λόγω του ανώτατου ορίου δανεισμού που είχε ορίσει το Κογκρέσο.

Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα αντηχούσε στη χρηματοπιστωτική αγορά, πιθανότατα πυροδοτώντας μια ύφεση που θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και θα κατέστρεφε μια ήδη εύθραυστη αίσθηση οικονομικής ασφάλειας για πολλές οικογένειες.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αιχμηρότητας μεταξύ των διαπραγματευτών για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής και τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με την απόσυρση της οικονομίας από τον γκρεμό. Ο πρόεδρος μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία, όπου βρέθηκε στην εκπληκτική θέση να μην μπορεί να καθησυχάσει τους άλλους ηγέτες του κόσμου ότι η Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στο χάος.

Η πίεση για τη συνάντηση είναι τεράστια, καθώς η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι την 1η Ιουνίου. Η επίλυση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη δείξει τη θέση του, ότι δεν θα διαπραγματευτεί για το όριο χρέους, το οποίο πρέπει να αυξηθεί για να πληρωθούν οι δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και έχουν συνταχθεί από τον ίδιο και τους προηγούμενους προέδρους. Οι αξιωματούχοι του λένε ότι είναι ανεύθυνο για το GOP να κρατά τη χώρα «όμηρο» σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, λένε ότι η κυβέρνηση ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα και βλέπουν την απειλή της οικονομικής καταστροφής ως τον κύριο μοχλό τους εναντίον του Μπάιντεν.

tzo-mpainten

Επικίνδυνο παιχνίδι κατηγοριών

Η δυναμική της αντιπαράθεσης βασίζεται στην υπόθεση κάθε πλευράς ότι η άλλη θα πληρώσει το μεγαλύτερο πολιτικό τίμημα εάν η οικονομία πέσει σε ελεύθερη πτώση λόγω χρεοκοπίας. Είναι αμφίβολο εάν η μέχρι τώρα άρνηση του GOP της Βουλής να συμβιβαστεί με τον Μπάιντεν αντανακλά πλήρως τη βούληση των Αμερικανών. Ενώ ελέγχουν την αίθουσα με μια μικρή πλειοψηφία – ο Μακάρθι μπορεί να χάσει μόνο τέσσερις ψήφους για να περάσει ένα νομοσχέδιο – οι Δημοκρατικοί διοικούν τη Γερουσία (με ακόμη μικρότερη πλειοψηφία) και κατέχουν επίσης τον Λευκό Οίκο. Αυτή είναι μια ισορροπία δυνάμεων που θα έπρεπε να οδηγήσει και τις δύο πλευρές προς έναν συμβιβασμό, αλλά εξτρεμιστικά στοιχεία στο GOP της Βουλής θα μπορούσαν να το καταστήσουν αδύνατο.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η αναμέτρηση θα είναι κρίσιμος για τη δυναμική της εξουσίας στην Ουάσιγκτον, καθώς, αν ο Μπάιντεν υποχωρήσει, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να τον εμποδίσει ξανά στο όριο χρέους πριν από τις επόμενες εκλογές. Η αντιπαράθεση θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κληρονομιά του Μπάιντεν, καθώς το GOP επιδιώκει να περιορίσει ορισμένα από τα προηγούμενα επιτεύγματα του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ο ΜακΚάρθι, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει επίσης πολιτική πίεση μέσα στο κόμμα του, αφού ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν φόβους ότι θα πρόσφερε στον ομιλητή πάρα πολλά σε οποιαδήποτε συμφωνία. Οι Δημοκρατικοί είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι με τις προσπάθειες του GOP να επιβάλει νέες απαιτήσεις εργασίας για το Medicaid και τα επιδόματα συμπληρωματικής διατροφής για άπορες οικογένειες.

Ο Δημοκρατικός Δημοκρατικός Σάμερ Λι από την Πενσυλβάνια κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για «σκληρότητα», λέγοντας στον Τάπερ στο «State of the Union» ότι οι προτάσεις του GOP θα ωθούσαν τους ανθρώπους περαιτέρω στη φτώχεια.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον Μπάιντεν να επικαλεστεί τις εξουσίες της 14ης Τροποποίησης του Συντάγματος για να αυξήσει μονομερώς το ανώτατο όριο του χρέους – ένα καθήκον που επιφυλάσσεται στο Κογκρέσο βάσει του νόμου. Ο πρόεδρος είπε στην Ιαπωνία ότι πίστευε ότι είχε την εξουσία να το πράξει, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν μια τέτοια κίνηση ήταν δυνατή στο περιορισμένο διαθέσιμο χρονικό πλαίσιο και εάν θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε νομικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Ανώτατο δικαστήριο.

Αλλά εκτός από την προστασία της δικής του κληρονομιάς, ο Μπάιντεν πρέπει να έχει επίγνωση της δυσφορίας στο δικό του κόμμα. Οποιαδήποτε τελική συμφωνία με τον Μακάρθι θα χρειαστεί την υποστήριξη των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη περιορισμένο ενθουσιασμό στο κόμμα για την υποψηφιότητά του για επανεκλογή που θα βασίζεται στην τεράστια προσέλευση στις κάλπες μεταξύ των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο του 2024.