Δεν μπορούσε να μένει αμίλητη η Ταϊβάν ενώ την έχουν περικυκλώσει πλοία και αεροσκάφη του κινέζικου πολεμικού ναυτικού. Σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας τόσο η κυβέρνηση, όσο και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία καταδίκασαν τα κινέζικα στρατιωτικά γυμνάσια, που γίνονται σε απόσταση αναπνοής από την επικράτειά τους.

«Ο λαός και η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχουν δικαίωμα να διεξάγουν ομαλές ανταλλαγές με άλλες χώρες και να συνεισφέρουν στη διεθνή κοινότητα», αναφέρει το κείμενο. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «οι κινεζικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα να παρεμποδίζουν» τις δραστηριότητες αυτές και «δεν μπορούν να αλλάξουν τη σθεναρή βούληση της Ταϊβάν να έχει επαφή με τον κόσμο».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, μετά την επιστροφή της προέδρου Τσάι από την περιοδεία της στην κεντρική Αμερική. Εκεί είχε και συνάντηση σε αμερικανικό έδαφος με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι. Η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία είχε προειδοποιήσει αυτήν των ΗΠΑ να μην επιτρέψει στην πρόεδρο Τσάι να κάνει επίσημη επίσκεψη, ούτε να συναντηθεί με τον  Μακάρθι, δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας για την επανένωση της Ταϊβάν, την οποία φυσικά αρνείται να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Περικυκλωμένη από στρατεύματα

Ο κινεζικός στρατός έκανε προσομοιώσεις πληγμάτων ακριβείας και αποκλεισμού της νήσου στα γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου αεροπλανοφόρου. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έκανε λόγο για 91 πτήσεις κινεζικών αεροσκαφών γύρω από το νησί.

Τα γυμνάσια προκάλεσαν ανησυχία και στην Ιαπωνία, νότια νησιά της οποίας βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν και θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν εάν ξεσπούσε σύρραξη. Στο νησί Οκινάουα βρίσκεται μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση και, όταν η Κίνα είχε προχωρήσει επίσης σε ευρείας κλίμακας γυμνάσια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προκατόχου του Μακάρθι, της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόσι, κινεζικοί πύραυλοι είχαν πέσει σε στη θαλάσσια περιοχή της ιαπωνικής ΑΟΖ.