Ο Adam Lucio ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξιδίο από παιδί. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να παίξει μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, με την ελπίδα τώρα να γίνει επαγγελματίας τριαθλητής και να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς μαζί με ικανούς αθλητές.

Η τεχνολογία φορητών συσκευών είναι βασικό μέρος του προγράμματος της προπόνησής του. Όταν παίζει μπάσκετ, τένις, συμμετέχει σε μαραθώνιους ή αγωνίζεται σε αγώνες με αναπηρικά αμαξίδια, φορά ένα έξυπνο ρολόι. Στην πισίνα δε, φοράει τα έξυπνα γυαλιά κολύμβησης Form.

Τα Έξυπνα Γυαλιά Κολύμβησης διαθέτουν heads-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει να παρακολουθεί κανείς την πρόοδό του, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, επιτρέποντάς να γνωρίζει την ταχύτητα, την απόσταση και τον καρδιακό ρυθμό.

Η εν λόγω τεχνολογία, βοηθά επί της ουσίας να παρακολουθεί ο Lucio τον χρόνο του και να εξελίξει την προπόνησή του. «Τα γυαλιά με βοηθούν πραγματικά να καταφέρω τους στόχους μου ως παρατριαθλητής», λέει.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία για να ξεπεράσουν τα όριά τους

Αυτές οι συσκευές, άλλωστε, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν έναν αντικειμενικό τρόπο καταγραφής της φυσικής απόδοσης, μετατρέποντας τον επαγγελματικό αθλητισμό σε υπολογίσιμη επιστήμη.

Οι δυνατότητες επίτευξης με αυτή τη νέα τεχνολογία είναι εκπληκτικές», λέει ο Lucio. «Εάν μπορείτε να παρακολουθήσετε την απόδοσή σας μέχρι το χιλιοστό του δευτερολέπτου, να κατανοήσετε και να διορθώσετε τη φόρμα σας, τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην πιέσετε τον εαυτό σας παραπάνω».

Πιστεύει ότι οι επαγγελματίες αθλητές θα είναι σε θέση να επιτύχουν νέα επίπεδα επιτευγμάτων με τη βοήθεια των φορητών συσκευών. «Τα ρεκόρ θα σπάσουν χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία», λέει ο Lucio στο CNN. «Νομίζω ότι θα ξεπεραστούν τα όρια και θα βλέπουμε πολύ λιγότερους τραυματισμούς».

Η τεχνολογία φορητών συσκευών δεν χρησιμοποιείται μόνο για την εξέλιξη της ατομικής απόδοσης

Το Catapult επιτρέπει στους προπονητές να παρακολουθούν την απόδοση και την υγεία των παικτών στις ομάδες τους, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο γιλέκο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες στην αγγλική Premier League και σε κάθε ομάδα NFL στις ΗΠΑ.

«Με τα wearables, αυτά τα δεδομένα είναι τώρα πραγματικά», λέει ο Will Lopes, Διευθύνων Σύμβουλος της Catapult Sports. «Αυτό που κάνει είναι να συγκρίνει τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός αθλητή». Για τους προπονητές, είναι ακόμα πιο σημαντικο αφού μπορούν να παρακολουθούν τα σωματικά όρια ενός αθλητή και τον κίνδυνο του τραυματισμού. «Η κούραση είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», προσθέτει.

Το μέλλον του αθλητισμού

Ο Simon Barbour, ειδικός στην ανάλυση αθλητικών επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει πως «η φορητή τεχνολογία στον αθλητισμό μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα και μια ακριβή απεικόνιση του τι συμβαίνει σε ένα παιχνίδι», λέει.

Μια ακόμη καινοτομία είναι και το Teslasuit, μια έξυπνη ολόσωμη φόρμα που καταγράφει τόσο την κίνηση όσο και τα βιομετρικά στοιχεία. Για παράδειγμα, αν ανιχνεύσει ότι ένας μπόξερ χρησιμοποιεί κακή τεχνική στις γροθιές, τότε θα δώσει έναν ηλεκτρικό παλμό για να τον ενημερώσει.

Ο Αυστραλός επαγγελματίας πυγμάχος Ben Stanoff, 26 ετών, με έδρα το Λας Βέγκας, το δοκίμασε και πιστεύει ότι η φορητή τεχνολογία όπως το Teslasuit θα μπορούσε να προσφέρει στους αθλητές μποξέρ ένα σοβαρό πλεονέκτημα στην εκπαίδευσή τους.