Η Apple προχώρησε σε μια νέα ανακάλυψη που προορίζεται να διευκολύνει τόσο την εικονική πραγματικότητα όσο και την επαυξημένη πραγματικότητα. Πρόκειται για το headset «Vision Pro», την πρώτη συσκευή headset μικτής πραγματικότητας, και το visionOS, ένα ολοκαίνουργιο λειτουργικό σύστημα για τη συσκευή. Θα κοστίσει 3.449 $ από την πύλη εκκίνησης. Η Apple είπε ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη «στις αρχές του επόμενου έτους».

«Με τον ίδιο τρόπο που η Mac μας εισήγαγε στους προσωπικούς υπολογιστές και το iPhone μας εισήγαγε στους φορητούς υπολογιστές, το Vision Pro θα μας μυήσει στον χωρικό υπολογισμό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook.

Το νέο σετ μικροφώνου-ακουστικού περιλαμβάνει πολλές κάμερες διέλευσης στο εξωτερικό του, σχεδιασμένες να επιτρέπουν μια πλήρη εμπειρία AR, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης χεριών και ματιών. Το Vision Pro υποτίθεται ότι λειτουργεί σαν ένα φορητό MacBook με όλες τις εφαρμογές και τις διορθώσεις που οι χρήστες περιμένουν. Τα ακουστικά προορίζονται να λειτουργούν με μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για το σπίτι, τη ζωή και τον χώρο εργασίας της Apple. Αυτό περιλαμβάνει Μηνύματα, Βιβλία, Κάμερα, FaceTime, Mail, Μουσική και Safari, καθώς και λογισμικό παραγωγικότητας της Microsoft όπως το Word, το Teams και το Excel.

Οι χρήστες ελέγχουν το σύστημα χρησιμοποιώντας χειρονομίες όπως τσίμπημα ή τίναγμα. Η Apple είπε ότι δεν χρειάζεται να κρατάτε τα χέρια μπροστά από την κάμερα για να τα χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, όσοι βρίσκονται στο σετ μικροφώνου-ακουστικού πρέπει να χρησιμοποιούν φωνητικούς ελέγχους τύπου Siri για να αναζητήσουν ιστοσελίδες ή απλώς να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι που θα πρέπει να συνδεθούν με τα ακουστικά. Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να μπορούν να πάρουν μια οθόνη MacBook και να την κάνουν να εμφανίζεται μπροστά τους.

ρωσική FSB

Τι είδους τεχνολογία εξουσιοδοτεί το Vision Pro;

Η Apple δεν αρέσει πολύ στην ιδέα της απομόνωσης της τεχνολογίας. Οι χρήστες στο σετ μικροφώνου-ακουστικού θα πρέπει να μπορούν να βλέπουν άλλους ανθρώπους να περπατούν στο προσκήνιο, ενώ το μπροστινό μέρος του ακουστικού περιλαμβάνει μια οθόνη που δείχνει τι βλέπουν τα μάτια των χρηστών, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό να μπορούν να παρακολουθούν τις ίριδες σας καθώς τρέχουν σαν βάτραχος. βλέποντας μια μύγα να βουίζει γύρω από το κεφάλι της.

Τα ακουστικά τροφοδοτούνται από τον επεξεργαστή M2 της Apple καθώς και από ένα νέο πυρίτιο που ονομάζεται R1 chip. Και τα δύο αυτά τσιπ υποτίθεται ότι χειρίζονται και τις δύο εξωτερικές κάμερες που συλλέγουν χωρικές πληροφορίες καθώς και το αόρατο φως LED που είναι τα μάτια των χρηστών παρακολούθησης. Στο εξωτερικό του Vision Pro, διαθέτει πολλά σετ αισθητήρων, όπως πλευρικές κάμερες, κάμερες προς τα κάτω, κάμερες TrueDepth και σαρωτή LiDAR.

Ο αρχηγός της ομάδας AR της Apple, Mike Rockwell, ισχυρίστηκε ότι οι πραγματικοί φακοί δείχνουν 23 εκατομμύρια pixel σε οθόνες MicroOLED. Οι φακοί περιλαμβάνουν τρεις τρισδιάστατους φακούς που προορίζονται να εμφανίζουν το περιεχόμενο των χρηστών «όπου κι αν κοιτάξουν». Η εταιρεία δεν συζήτησε το ακριβές περιεχόμενο του οπτικού πεδίου, αλλά το Vision Pro θα πρέπει να υποστηρίζει βίντεο 4K.

Το νέο λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτεί τη συσκευή ονομάζεται visionOS το οποίο υποτίθεται ότι επιτρέπει στους προγραμματιστές μια ανοιχτή πλατφόρμα για νέες εφαρμογές.

Τι χαρακτηριστικά θα έχει το Vision Pro

Τα ακουστικά θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τις ταινίες, με υποσχέσεις για περισσότερες ταινίες 3D. Αυτό περιλαμβάνει μια συνεργασία με την Walt Disney Company της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Bob Iger υποσχέθηκε περισσότερες εικονικές εμπειρίες παρά την εταιρεία που απολύει χιλιάδες προσωπικού νωρίτερα φέτος.

Όλες οι εφαρμογές μπορούν να εμφανίζονται γύρω από τους χρήστες του Vision Pro σε οποιονδήποτε χώρο βρίσκονται. Μπορείτε να αλλάξετε το βάθος και την τοποθεσία όπου εμφανίζονται αυτές οι εφαρμογές και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επιλογέα στο εξωτερικό των ακουστικών για να αλλάξετε το περιβάλλον σας από ένα σαλόνι περιβάλλον σε ένα γραφικό εξωτερικό περιβάλλον. Το Vision Pro θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει χωρικό ήχο μέσω “ιχνηλασίας ακτίνων ήχου” που έχει σκοπό να χαρτογραφήσει το δωμάτιό σας και να κατανοήσει από πού μπορεί να προέρχονται οι ήχοι.

Πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία στο Vision Pro

Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν προσαρμοστεί για να λειτουργούν εντός των ορίων των φακών των ακουστικών και —φυσικά— θα υπάρχουν και παιχνίδια. Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι το Vision Pro είναι αρκετά ελαφρύ και άνετο για πολλές ώρες χρήσης, αν και θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να δοκιμάσουμε τη συσκευή για να δούμε πόσο καλά αντιμετωπίζει το κλασικό πρόβλημα VR της καταπόνησης των ματιών.

Η βιτρίνα της Apple μοιράζεται ότι υπάρχει πράγματι μια ενσύρματη εξωτερική μπαταρία που προορίζεται να φορεθεί στην τσέπη του χρήστη. Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, τα ακουστικά μπορούν να συνδεθούν για ολοήμερη χρήση, αλλά η εξωτερική μπαταρία του συνδεδεμένη μέσω καλωδίου μεταφέρει μια φόρτιση που μπορεί να διαρκέσει μόνο περίπου δύο ώρες. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με το Meta Quest 2 και άλλες φθηνές προσφορές. Μένει να δούμε πώς θα γίνει ανταγωνίζεται τις επερχόμενες προσφορές Quest 3 της Meta. Η Apple φέρεται να έπρεπε θυσίασε μεγάλο μέρος της αρχικής πρόθεσης του CEO Tim Cook για τη συσκευή, οπότε αυτό που είδαμε στο WWDC φαίνεται να είναι όλα όσα θα μπορούσε να κάνει η Apple με την τεχνολογία που διαθέτει.

*Πηγή: theguardian.com