Μπορεί για εμάς στην Γη, ο Ήλιος να είναι μια μικροσκοπική κουκίδα στον ουρανό. Προφανώς αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σύμπαν, έχει πρωταρχικό ρόλο. Ο ήλιος είναι αυτό που ονομάζουμε κίτρινο αστέρι, και παρόλο που θεωρείται «νάνος», είναι μεγαλύτερο από το 90% των αστεριών του Γαλαξία μας.

Ο Ήλιος έχει πλάτος 864.400 μίλια (1.391.000 χιλιόμετρα), που ισούται με επί 109 φορές της διαμέτρου της Γης. Ακόμα, ζυγίζει περίπου 333.000 φορές περισσότερο από τη Γη. Είναι τόσο μεγάλος που η Γη μπορεί να χωρέσει μέσα του για περίπου 1.300.000 φορές . Ο ήλιος κατέχει το 99,8% της μάζας του ηλιακού συστήματος.

Αν και ο Ήλιος μας φαίνεται από τη Γη μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο αστέρι, υπάρχουν πολλά αστέρια που είναι πολύ πιο μεγάλα από αυτόν. Φαίνεται τόσο μεγάλος σε σύγκριση με τα άλλα αστέρια γιατί είναι πολύ πιο κοντά μας. Στην πραγματικότητα είναι απλά ένα αστέρι μεσαίου μεγέθους. Αυτά τα αστέρια είναι τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στον γαλαξία, και το μέγεθος τους είναι τρομακτικό. Φανταστείτε πόσες φορές μπορεί να χωρέσει μέσα τους η Γη.

  • Εράκης (Mu Cephei) – περίπου 1500 φορές το μέγεθος του ήλιου
  • Βετελγόζης (Betelgeuse) – περίπου 900 φορές το μέγεθος του ήλιου
  • Αντάρης (Antares) – περίπου 530 φορές το μέγεθος του ήλιου
  • Ντενέμπ (Deneb) – περίπου 145 φορές το μέγεθος του ήλιου

Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια τεράστια, λαμπερή σφαίρα θερμού αερίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αερίου είναι υδρογόνο (περίπου 70%) και ήλιο (περίπου 28%). Ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο αποτελούν το 1,5% και το άλλο 0,5% αποτελείται από μικρές ποσότητες πολλών άλλων στοιχείων όπως το νέον, ο σίδηρος, το πυρίτιο, το μαγνήσιο και το θείο. Ο Ήλιος λάμπει επειδή μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο μέσω της διαδικασίας της πυρηνικής σύντηξης στον θερμό πυρήνα του. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, ο ήλιος έχει λιγότερο υδρογόνο και περισσότερο ήλιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cosmosopedia (@cosmosopedia)

Ο ήλιος γεννήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ήλιος και το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα σχηματίστηκαν από ένα γιγαντιαίο, περιστρεφόμενο σύννεφο αερίου και σκόνης, γνωστό ως ηλιακό νεφέλωμα. Καθώς το νεφέλωμα κατέρρευσε λόγω της βαρύτητάς του. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού συγκεντρώθηκε προς το κέντρο για να σχηματίσει τον ήλιο.

Φωτογραφία; Unsplash/ Nasa