Δικαστήριο του Τορίνο αναμένεται να δώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τέλος στο σίριαλ της διαμάχης που μαίνεται επί χρόνια στους κόλπους της οικογένειας Ανιέλι για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Τζιάνι Ανιέλι.

Το «αφεντικό» των Fiat και Ferrari, ένα σύμβολο της μεταπολεμικής οικονομικής άνθισης της Ιταλίας, πέθανε πριν από δύο δεκαετίες. Αλλά η περιουσία του «ζει» και επεκτείνεται και πυροδοτεί συγκρούσεις.

Η κόρη του Τζιάνι Ανιέλι, Μαργκερίτα, κληρονόμησε 1,2 δισ. ευρώ και έρχεται αντιμέτωπη με την προσφυγή τριών από τα 8 παιδιά της, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου της, Τζον Έλκαν, ο οποίος είναι πρόεδρος των Ferrari και Stellantis.

Η Μαργκερίτα, καλλιτέχνης με φιλανθρωπική δράση και το μόνο εν ζωή παιδί του Τζιάνι, μπορεί να κληρονόμησε τα χρήματα, αλλά το 2014, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, υπέγραψε τις λεγόμενες «Συμφωνίες της Γενεύης». Αυτές ήρθαν, ενώ η Fiat βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στη βάση της πρώτης συμφωνίας έλαβε ακίνητα, έργα Τέχνης και ρευστοποιήσιμο ενεργητικό από την περιουσία του Τζιάνι, αλλά αποποιήθηκε της όποιας μελλοντικής επιρροής στην Dicembre, εταιρεία με ρόλο κλειδί στην Exor, τoν holding όμιλο της οικογένειας Ανιέλι.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά κατοχύρωνε τη θέση του Τζον Έλκαν ως διαδόχου του Τζιάνι Ανιέλι και έβγαζαν από την εξίσωση τη μητέρα του όσον αφορά στις επιχειρηματικές αποφάσεις. O Τζον Έλκαν, 47 ετών, είναι επικεφαλής της Exor, η οποία έχει μερίδια μεταξύ άλλων σε brands διεθνών εφημερίδων.

Η δεύτερη συμφωνία κάλυπτε το τι θα γίνει με την περιουσία της Μαρέλα, μητέρας της Μαργκερίτε, η οποία πέθανε το 2019 σε ηλικία 91 ετών. Η Μαρέλα άφησε το μερίδιό της στη Dicembre σε τρία από τα εγγόνια της: Τον Τζον, τον αδελφό του Λάπο και την αδελφή του Τζινέβρα, από τον πρώτο γάμο της Μαργκερίτα με τον δημοσιογράφο Άλεν Έλκαν.

Διαμάχη χωρίς τέλος

Η Μαργκερίτα θέλει οι συμφωνίες να επαναδιατυπωθούν, ώστε να λάβουν μερίδιο της περιουσίας και τα παιδιά της από τον δεύτερο γάμο της με τον Γαλλορώσο Σερζ ντε Παλέν, πρώην στέλεχος της Fiat.

O θάνατος της Μαρέλα πυροδότησε τη διαμάχη που είναι στο επίκεντρο της υπόθεσης, η οποία άνοιξε στο Τορίνο πριν από τρία χρόνια. Είναι η πιο πρόσφατη σε σειρά από δικαστικές διαμάχες για την κληρονομιά, οι οποίες εκτείνονται ανάμεσα στην Ελβετία και την Ιταλία τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι δικηγόροι της Μαργκερίτα υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες της Γενεύης πρέπει να κηρυχθούν άκυρες, επειδή υπεγράφησαν χάρη στο γεγονός ότι η φορολογική έδρα της Μαρέλα ήταν στην Ελβετία. Ο ιταλικός νόμος απαγορεύει τέτοιου είδους συμφωνίες κληρονομιάς.

Πηγές από το περιβάλλον του Έλκαν υποστηρίζουν ότι τόσο οι ελβετικές όσο και οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν το στάτους της Μαρέλα Ανιέλι ως κατοίκου Ελβετίας το 2019, όταν πέθανε, και το 2004 όταν υπεγράφη η συμφωνία κληρονομιάς.