Ανεβαίνει κατακόρυφα η πολεμική θερμοκρασία στην κορεατική χερσόνησο. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, το ναυτικό της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ από υποβρύχιο. Ήταν μια σαφέστατη συμβολική κίνηση, η οποία όμως δείχνει ότι το καθεστώς του Κιμ Τζονγκ Ουν δεν θέλει να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω στην περιοχή και η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Την είδηση της εκτόξευσης των πυραύλων επιβεβαίωσε και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, με μια ανακοίνωση γεμάτη από διθυραμβικά λόγια, όπως άλλωστε συνηθίζει. Έδωσε και κάποιες λεπτομέρειες: Η εκτόξευση έγινε στα ανοιχτά της παραθαλάσσιας πόλης Σίνπο, στα ανατολικά της Βόρειας Κορέας. Προηγουμένως, πάντως, και ο νοτιοκορεατικός στρατός είχε ανακοινώσει επίσημα ότι εντόπισε νέα εκτόξευση πυραύλου.

Βαλλιστικός πύραυλος στην Κίτρινη Θάλασσα

Ήταν η δεύτερη ενέργεια πολεμικής προετοιμασίας για τη Βόρεια Κορέα μέσα σε λίγες ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη ο στρατός της χώρας είχε προχωρήσει σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς. Η πλατφόρμα εκτόξευσης ήταν από το έδαφος και ο πύραυλος κατευθύνθηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, στα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της για να παρουσιάσει εικόνες από την εκτόξευση, όπου πράγματι φαίνονται δύο πύραυλοι να εκτοξεύονται από υποβρύχιο. Δεν έχει διευκρινιστεί, πάντως, αν όντως πρόκειται για την συγκεκριμένη εκτόξευση ή αν είναι αρχειακά πλάνα.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι περίμεναν μια τέτοια κίνηση από τη Βόρεια Κορέα. Από το πρωί της Δευτέρα η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ξεκινούν στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή πολλών όλων των όπλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει μαζί οι δύο χώρες και θα διαρκέσει συνολικά 11 ημέρες. Στην προαναγγελία των ασκήσεων αναφέρεται ότι θα είναι με πραγματικά πυρά και οι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν για να αντιμετωπίσουν «υπαρκτούς κινδύνους».

Photo credits: KCNA