Εκτοξεύθηκε στις 4.30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο μεγαλύτερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Starship της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, μετά από πολλές αναβολές. To Starship κατευθύνθηκε προς τον ουρανό με τους 33 κινητήρες του να καίγονται. Μπορεί να πέρασε ένα βασικό σημείο, όμως ο ενισχυτής προσπάθησε να αποχωριστεί.. κάτι το οποίο οδήγησε τον πύραυλο στην πτώση. Η εταιρεία παρόλο που ήθελε αυτή η δοκιμή να προχωρήσει περαιτέρω, δεν θα το χαρακτηρίσουν αποτυχία.

Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε την Δευτέρα του Πάσχα (18/4), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ώρων, η οποία τελικά γίνεται σήμερα στη την Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Η ηγεσία της SpaceX έχει επανειλημμένα τονίσει τον πειραματικό χαρακτήρα της εκτόξευσης. Η εταιρεία ήλπιζε να πραγματοποιήσει την πρώτη τροχιακή εκτόξευση του Starship ήδη από το καλοκαίρι του 2021, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στην εξασφάλιση της έγκρισης της FAA, η οποία ήρθε αργά την Παρασκευή.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φορτία και ανθρώπους πέρα από τη Γη και είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της NASA να επιστρέψουν αστροναύτες στο φεγγάρι.

Πριν από δύο χρόνια, η SpaceX κέρδισε από τη NASA ένα συμβόλαιο ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση του Starship ως επανδρωμένου σκάφους προσεδάφισης στη Σελήνη.

Αυτό θα έβλεπε το Starship να χρησιμοποιείται ως μέρος του προγράμματος Artemis της NASA για τη Σελήνη, παραδίδοντας αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια από τον πύραυλο SLS και την κάψουλα Orion της υπηρεσίας.