Η Αντζελίνα Τζολί άνοιξε λογαριασμό στο Instagram όχι για να ποστάρει selfies, αλλά για να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της προκειμένου ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Η πρώτη της ανάρτηση είχε να κάνει με το Αφγανιστάν, καθώς μοιράστηκε ένα γράμμα που είπε ότι έλαβε από μια έφηβη.

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι του Αφγανιστάν χάνουν την δυνατότητα να επικοινωνούν στα κοινωνικά μέσα και να εκφράζονται ελεύθερα», έγραψε η Τζολί στη δημοσίευση. «Ήρθα λοιπόν στο Instagram για να μοιραστώ τις ιστορίες τους και τις φωνές όσων σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα». Το κορίτσι, του οποίου το όνομα αναπροσαρμόστηκε, γράφει για το πώς φοβάται ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν θα την αποτρέψει από το να πάει στο σχολείο, λέγοντας ότι «είμαστε όλοι ξανά φυλακισμένοι».

Η Τζολί, που πρωταγωνιστεί στην επερχόμενη ταινία της Marvel «The Eternals», εξιστόρησε το χρόνο της στο Αφγανιστάν λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν είχε συναντηθεί με πρόσφυγες που διέφυγαν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

«Είναι ενοχλητικό να βλέπουμε τους Αφγανούς να εκτοπίζονται και πάλι από τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει κυριεύσει τη χώρα τους», έγραψε. «Το να ξοδέψεις τόσο πολύ χρόνο και χρήμα, να χύσεις αίμα και να χαθούν ζωές για να φτάσεις τελικά σε αυτό, είναι μια αδιανόητη αποτυχία».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelina Jolie (@angelinajolie)

«Το να παρακολουθούμε για δεκαετίες πώς αντιμετωπίζονται οι Αφγανοί πρόσφυγες – μερικοί από τους πιο ικανούς ανθρώπους στον κόσμο – σαν βάρος, είναι επίσης ενοχλητικό», έγραψε η Τζολί στο Instagram. «Γνωρίζοντας ότι αν είχαν τα μέσα και τον σεβασμό, πόσα θα μπορούσαν να έκαναν για τον εαυτό τους. Και γνώρισα τόσες γυναίκες και κορίτσια που όχι μόνο ήθελαν εκπαίδευση, αλλά πάλεψαν για αυτήν».

Και κατέληξε: «Όπως και άλλοι που έχουν δεσμευτεί, δεν θα κάνω πίσω. Θα συνεχίσω να ψάχνω τρόπους να βοηθήσω. Και ελπίζω να είστε μαζί μου ». Το προφίλ της Τζολί στο Instagram έχει έναν σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο οποίος ανέφερε ότι η ανθρωπιστική υποστήριξη στο Αφγανιστάν είναι «επειγόντως απαραίτητη» για την παροχή βοήθειας στον λαό, συμπεριλαμβανομένων περίπου μισών εκατομμυρίων εκτοπισμένων μόνο φέτος.

Η δράση της Τζολί

Η Τζολί άρχισε να επισκέπτεται καταυλισμούς προσφύγων όταν ήταν 20 χρονών. Ενώ έχει κάνει δωρεές στην Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει επίσης συμβάλει στη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων υγείας και διατήρησης. Βοήθησε επίσης στο να χτιστούν σχολεία για κορίτσια πρόσφυγες.

Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την οργάνωση ως πρέσβειρα καλής θέλησης και ταξίδεψε στη Σιέρα Λεόνε, στο Ιράκ, στην Ταϊλάνδη και αλλού, προκειμένου να βοηθήσει στην εύρεση λύσεων για άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το 2012, η ​​Τζολί έγινε ειδική απεσταλμένη στην Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έκτοτε συνέχισε τη δουλειά της με πληθυσμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

«Η δουλειά μου περιλαμβάνει τώρα τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους μου για τους πρόσφυγες να έχουν δικαιώματα και προστασία, να αντιστέκονται σε αναγκαστικούς διωγμούς και να πιέζουν για καλύτερες ευκαιρίες μάθησης», είπε στη Vogue τον Ιούνιο του 2020. «Η Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι μια υπηρεσία προστασίας. Βοηθάμε εκείνους που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και διώχθηκαν, αυτούς που παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ».

Ακόμα, εκτός από το ίδρυμα Maddox Jolie-Pitt, η Jolie και ο πρώην σύζυγός της Brad Pitt δημιούργησαν το Foundationδρυμα Jolie-Pitt το 2006, με στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η Τζολί, επίσης,  ήταν πρέσβειρα των Παιδικών Χωριών SOS, που επικεντρώνεται στην προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών, για αρκετά χρόνια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον οργανισμό,  έχει επισκεφθεί πολλά από τα διεθνή φυλάκια της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Αϊτή, την Ιορδανία, την Αιθιοπία και πολλά άλλα. Τέλος, μάχεται ενεργά για τα δικαιώματα των γυναικών.