Τον περασμένο μήνα, καθώς η Beyoncé ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της στη Στοκχόλμη, οι θαυμαστές συνέρρευσαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες, ανεβάζοντας τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο πληθωρισμός στη Σουηδία ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάιο.

Οι τιμές κατανάλωσης στη Σουηδία αυξήθηκαν κατά 9,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Το ποσοστό μειώθηκε από το 10,5% του προηγούμενου μήνα, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Beyoncé

The Beyoncé Effect

Ο Michael Grahn, οικονομολόγος της Danske Bank, δήλωσε ότι η έναρξη της περιοδείας της Beyoncé μπορεί να έπαιξε ρόλο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. «Το πόσο είναι αβέβαιο», έγραψε στο Twitter, αλλά θα μπορούσε να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της κατά 0,3% στη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού, κάνοντας ακριβότερες τις τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκαν επίσης οι τιμές για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και τα είδη ένδυσης.

Οι θαυμαστές της ήρθαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τις sold out συναυλίες της Beyoncé. Οι δαπάνες τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν ένα μέρος του λόγου για τον οποίο ο πληθωρισμός στη Σουηδία ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάιο.

Beyoncé

Beyoncé strikes back

Η παγκόσμια περιοδεία Renaissance World Tour της Beyoncé, η πρώτη σόλο περιοδεία της από το 2016, ξεκίνησε στις 10 Μαΐου στη Στοκχόλμη, με δύο βραδιές σε μια αρένα χωρητικότητας 50.000 θέσεων. Θαυμαστές από όλο τον κόσμο εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και έσπευσαν για να αγοράσουν εισιτήρια που ήταν φθηνότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία, για παράδειγμα.

Ο Grahn δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι δεν θα κατηγορούσε την Beyoncé για τον υψηλό αριθμό πληθωρισμού, αλλά «η εμφάνισή της και η παγκόσμια ζήτηση να τη δει να εμφανίζεται στη Σουηδία προφανώς προσέθεσαν λίγο σε αυτό».

Πρόσθεσε ότι η αδυναμία του νομίσματος της Σουηδίας, της κορώνας, θα έχει αυξήσει τη ζήτηση, καθώς και τις φθηνότερες τιμές των εισιτηρίων. «Ο κύριος αντίκτυπος στον πληθωρισμό, ωστόσο, προήλθε από το γεγονός ότι όλοι οι οπαδοί χρειάζονταν κάπου να μείνουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι fans κατέλαβαν δωμάτια σε απόσταση έως και 40 μίλια μακριά. Αλλά ο αντίκτυπος θα είναι μόνο βραχύβιος, καθώς οι τιμές επανέρχονται αυτόν τον μήνα.

Beyoncé

Αν και πρόκειται για ένα «πολύ σπάνιο» φαινόμενο, είπε ότι η Σουηδία είχε δει τέτοιου είδους πληθωριστικό αποτέλεσμα στις τιμές των ξενοδοχείων στο παρελθόν από έναν τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2017, όταν ξένες ομάδες έπαιζαν στη χώρα. «Επομένως, δεν είναι ανήκουστο, αν και ασυνήθιστο», δήλωσε ο Grahn.

Ο Carl Martensson, στατιστικολόγος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, δήλωσε ότι «η συναυλία της Beyoncé πιθανώς είχε επίδραση στις τιμές των ξενοδοχείων στη Στοκχόλμη την εβδομάδα που εμφανίστηκε εδώ». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα έπρεπε να έχει σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό της Σουηδίας τον Μάιο».

Η pop star με παγκόσμιες επιτυχίες όπως τα «Halo», «Crazy in Love» και «Bills, Bills, Bills» –αυξημένοι να προσθέσουμε σύμφωνα με τους Δανούς, πραγματοποιεί την πρώτη της περιοδεία έπειτα από επτά χρόνια, με τη ζήτηση για ένα εισιτήριο να είναι τεράστια. Τα εισιτήρια για τις συναυλίες της Στοκχόλμης πωλήθηκαν με ονομαστική αξία μεταξύ 60-140 δολ., όταν τα αντίστοιχα για τις εμφανίσεις της στο Λας Βέγκας μπορεί να αγγίζουν και τα 690 δολ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Beyoncé συνεχίζει το ευρωπαϊκό της tour στη βόρειο και κεντρική Ευρώπη, ενώ για να σας καθησυχάσουμε, δεν είναι προγραμματισμένη κάποια συναυλία της στην Αθήνα ή κάποια άλλη πόλη τη ελληνικής επικράτειας. Οπότε ο κίνδυνος επιδείνωσης του πληθωρισμού εξαιτίας, έχει απομακρυνθεί μια και καλή!

Με πληροφορίες από τους New York Times