Η ανησυχία για την υγεία του Lewis Capaldi αυξήθηκε για ακόμα μία φορά αφού ανακοίνωσε ένα μεγάλο διάλειμμα από τις εμφανίσεις του λόγω της μάχης του με το σύνδρομο Tourette.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως οι ειδικοί λένε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα επιστρέψει στη σκηνή.

Ο Σκωτσέζος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 24 προγραμματισμένες συναυλίες για την περιοδεία του Broken by Desire to Be Heavenly Sent έχουν ακυρωθεί.

Ο 26χρονος τραγουδιστής επικοινώνησε με τους θαυμαστές του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι πρέπει να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσει την ψυχική και σωματική του υγεία», χαρακτηρίζοντας την απόφαση «την πιο δύσκολη της ζωής μου».

Γιατροί που ασχολούνται με το σύνδρομο Tourette είπαν σήμερα στη MailOnline ότι δεν είναι δυνατό να προβλέψουν πότε ο Lewis θα επιστρέψει στις ζωντανές εμφανίσεις, από τη στιγμή που κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και χρόνους θεραπείας.

Επαίνεσαν επίσης το «θάρρος» του να «μιλήσει ανοιχτά για την κατάστασή του», χαρακτηρίζοντάς τον «έμπνευση» για πολλούς άλλους πάσχοντες – αλλά προειδοποίησαν ότι η ανάρρωσή του δεν μπορεί να γίνει με βιασύνη.

Δίπλα στον Capaldi οι θαυμαστές του

Εν τω μεταξύ, οι θαυμαστές κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν την υποστήριξή τους στον σταρ, καθώς ένας έγραψε: «Αν δεν ηχογραφήσεις ή δεν τραγουδήσεις ξανά, θα είμαστε όλοι λυπημένοι. Αλλά έχεις κάνει περισσότερα από όσα έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσεχε τον εαυτό σου!».

Ο Σκωτσέζος είχε ήδη πάρει άδεια τρεις εβδομάδες πριν από τη συναυλία του στο Pyramid Stage το Σαββατοκύριακο, αλλά σήμερα παραδέχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό και ότι «μάθαινε ακόμα να προσαρμόζεται στον αντίκτυπο του συνδρόμου Tourette».

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός έγινε συναισθηματικός καθώς άρχισε να χάνει τη φωνή του κατά τη διάρκεια της παράστασης, κάτι που τον έκανε να ζητήσει συγγνώμη από τα πλήθη – τα οποία στη συνέχεια τον βοήθησαν να ολοκληρώσει τα τραγούδια του με τα συγκινητικά πλάνα να γίνονται γρήγορα viral.

Ο Δρ Paul Oliveira, ο οποίος έχει MSc in Advanced Practice in Healthcare από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είπε στη MailOnline σήμερα: «Η απόφαση του Lewis Capaldi να αποσυρθεί από τις περιοδείες λόγω της μάχης του με το σύνδρομο Tourette δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή, αλλά μια βαθιά δήλωση που έχει απήχηση σε αμέτρητα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις.

Είναι μια εμπνευσμένη απόδειξη της δύναμης της αυτοφροντίδας και της αναγνώρισης των ορίων. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι σε επαγγέλματα υψηλής πίεσης, ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες, νιώθουν την ανάγκη να διεκδικήσουν τους προσωπικούς τους αγώνες για χάρη της καριέρας τους.

Η δράση του Lewis Capaldi υπογραμμίζει το γεγονός ότι η υγεία, ψυχική και σωματική, δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο. Το θάρρος του να αντιμετωπίσει ανοιχτά την κατάστασή του είναι εμπνευσμένο καθώς όχι μόνο αποστιγματίζει το σύνδρομο, αλλά και υπερασπίζεται την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία του ατόμου».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διακοπή των εμφανίσεων για λόγους υγείας δεν ισοδυναμεί με το τέλος μιας καριέρας. Είναι περισσότερο ένα διάλειμμα, μια παύση για αποκατάσταση και ανάκαμψη… υπάρχει κάθε λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για την επιστροφή του Capaldi στη σκηνή όταν νιώσει έτοιμος».

Πηγή έμπνευσης ο Lewis Capaldi

Η Δρ Monika Wassermann έχει ειδικότητα στη νευρολογία και εκτεταμένο υπόβαθρο στη θεραπεία ασθενών με σύνδρομο Tourette.

Μιλώντας σήμερα στο MailOnline: «Η ανοιχτή ειλικρίνεια του Lewis Capaldi σχετικά με τον αγώνα του με το σύνδρομο Tourette υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς. Έχει δείξει ότι είναι δυνατό να έχει κανείς μια επιτυχημένη καριέρα σε ένα απαιτητικό επάγγελμα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια νευρολογική πάθηση.

«Η απόφασή του να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του και να κάνει ένα διάλειμμα από τις περιοδείες στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της αυτοφροντίδας».

Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πόσο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά του, το επίπεδο άνεσης του με την απόδοση υπό αυτές τις συνθήκες και τις προσωπικές του επιθυμίες και φιλοδοξίες.

Από ιατρική άποψη, είναι βεβαίως δυνατό να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του Tourette σε βαθμό όπου η ίαση θα ήταν εφικτή, ακόμα κι αν απαιτούνται προσαρμογές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μάχη κάθε ατόμου με το σύνδρομο αυτό είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για έναν μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν και δεν μπορώ να προβλέψω την ακριβή πορεία του Lewis Capaldi, η ανθεκτικότητά του, σε συνδυασμό με την πρόοδο στην κατανόηση και τη διαχείριση του συνδρόμου Tourette, με κάνουν να ελπίζω για το μέλλον του».

Η ανακοίνωση στο Instagram

Με μια ανάρτηση στο Instagram, ο Lewis Capaldi επιβεβαίωσε ότι ακυρώνει τις προγραμματισμένες ζωντανές εμφανίσεις του μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Γεια σε όλους. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τον Glastonbury που με είχε, που τραγούδησα όταν το χρειαζόμουν και για όλα τα καταπληκτικά μηνύματα στη συνέχεια. Σημαίνει πραγματικά τον κόσμο», άρχισε.

Το γεγονός ότι μάλλον δεν θα είναι έκπληξη δεν διευκολύνει τη συγγραφή, αλλά λυπάμαι πολύ που σας ενημερώνω ότι θα κάνω ένα διάλειμμα από τις περιοδείες για το άμεσο μέλλον.

Συνήθιζα να απολαμβάνω κάθε δευτερόλεπτο παρόμοιων παραστάσεων και ήλπιζα ότι 3 εβδομάδες μακριά θα με βοηθούσαν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εξακολουθώ να μαθαίνω να προσαρμόζομαι στον αντίκτυπο του Tourette μου και το Σάββατο έγινε φανερό ότι πρέπει να αφιερώσω πολύ περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσω την ψυχική και σωματική μου υγεία, ώστε να μπορώ να συνεχίσω να κάνω ό,τι μου αρέσει για πολύ καιρό ακόμα.

Ξέρω ότι είμαι απίστευτα τυχερός που μπορώ να αφιερώσω λίγο χρόνο όταν οι άλλοι δεν μπορούν και θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική μου οικογένεια, τους φίλους, την ομάδα, τους γιατρούς και όλους εσάς που με υποστηρίξατε τόσο πολύ σε κάθε βήμα από τις καλές στιγμές και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν το χρειαζόμουν περισσότερο από ποτέ».

Λυπάμαι πολύ απίστευτα για όλους όσοi είχαν προγραμματίσει να έρθουν σε μια παράσταση πριν από το τέλος της χρονιάς, αλλά πρέπει να νιώθω καλά για να αποδώσω στα πρότυπα που όλοι σας αξίζετε.

Το να παίζω για εσάς κάθε βράδυ είναι το μόνο που έχω ονειρευτεί ποτέ, οπότε αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου. Θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατό. Όλη μου η αγάπη πάντα» είπε ο Lewis Capaldi.

Η συγκίνηση στο Glastonbury

Οι θαυμαστές μαζεύτηκαν γύρω από τον Lewis Capaldi αφού βίντεο τον δείχνουν να αγωνίζεται να τραγουδήσει στο Glastonbury λόγω των συμπτωμάτων του Tourette έγιναν viral στο διαδίκτυο.

«Μείνε δυνατός και συνέχισε να παλεύεις, είσαι καταπληκτικός», έγραψε ένας θαυμαστής στο Twitter στον Lewis Capaldi, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Απλά απίστευτο, το έχεις αυτό, απλά συνέχισε να είσαι εσύ».

Ένας θεατής χαρακτήρισε τον Lewis Capaldi «στρατιώτη της τέχνης», ενώ ένας άλλος έγραψε στο Twitter: «Δεν μπορώ να φανταστώ τι χρειάζεται για να έχεις τα κότσια για να παίξεις όσο ζεις με το Tourette, αλλά ελπίζω ο Capaldi να ξέρει ότι οι θαυμαστές του είναι μαζί του σε κάθε βήμα».

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του στο Glastonbury το Σαββατοκύριακο, ο Lewis Capaldi είχε επιμείνει να τελειώσει το σετ του και η παράσταση έληξε συναισθηματικά καθώς τα πλήθη τραγούδησαν γλυκά το Someone You Love για εκείνον.

Κοντά στο τέλος της εμφάνισής του, είπε στο πλήθος: «Νιώθω ότι θα κάνω άλλο ένα μικρό διάλειμμα τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα δεν θα δείτε πολλά από εμένα για τον υπόλοιπο χρόνο».

Είπε ακόμα : «Πήρα τρεις εβδομάδες άδεια γιατί δούλευα ασταμάτητα στην αρχή της χρονιάς και ήθελα ένα διάλειμμα για το κεφάλι μου και την ψυχική μου υγεία, ήθελα να επιστρέψω και να έρθω στο Glastonbury, γιατί είναι τόσο απίστευτο».

Από τότε οι θαυμαστές του Lewis Capaldi μπήκαν στο Twitter για να τον διαβεβαιώσουν ότι θα τον περιμένουν, όσο καιρό χρειαστεί.

«Είσαι καταπληκτικός καλλιτέχνης και δημιουργείς μαγεία στα τραγούδια σου», έγραψε ένας στον Lewis Capaldi, «κάντε ένα διάλειμμα και θα επιστρέψετε και θα ενθουσιάσετε ξανά τους θαυμαστές σε χρόνο μηδέν».

Ένας άλλος είπε: «Όλοι είναι πίσω σου και η αγάπη για σένα είναι πάντα εδώ. «Κάνε αυτό το διάλειμμα, όλοι θα είναι εδώ όταν επιστρέψεις πιο δυνατός από ποτέ».

Τι είναι το σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette είναι κληρονομική νευρολογική διαταραχή, κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι τα τικς. Στο σύνδρομο Tourette, τα τικς είναι χρόνια.

«Συγκεκριμένα, για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου Tourette, θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι, στο διάστημα αυτό, το παιδί δεν παρέμεινε χωρίς τικς για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών», αναφέρει η Άρτεμις Γκίκα, Παιδονευρολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις Τμήματος Παιδονευρολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζει σύνδρομο Tourette.

Τα απλά, μεμονωμένα, παροδικά τικς, αυτά, δηλαδή, που ξεκινούν, σταματούν και ενδεχομένως επανεμφανίζονται, χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση συνδρόμου Tourette είναι πολύ πιο συχνά και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται τουλάχιστον στο 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας.