Εμπεριέχει ειρωνεία το γεγονός πως ο «άνθρωπος με τις 9 ζωές», σύμφωνα με τον τίτλο ενός ντοκιμαντέρ για τη βιογραφία του, ένας τύπος που έχει κάνει κατάχρηση στην… κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, βρίσκεται παγιδευμένος σε μια τόσο πεζή κατάσταση όσο περιγράφει η εξής αναπόδραστη λέξη: Γηρατειά. Ο Όζι Όζμπορν, ο «Πρίγκιπας του Σκότους» δεν είναι καλά…

Πρακτικά ο 74χρονος θρυλικός άλλοτε frontman των Black Sabbath δεν μπορεί να περπατήσει πλέον. Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη δεν διόρθωσαν το πρόβλημά του μετά τα κατάγματα που του προκάλεσε μια πτώση – αν δεν το χειροτέρεψαν κιόλας. Ενώ υπάρχει πάντα η εκφυλιστική ασθένεια (Πάρκινσον) που τον βασανίζει, όλο και περισσότερο.

Όπως ανακοίνωσε, θα πρέπει πιθανότατα να αποδεχτεί το γεγονός πως δεν θα μπορέσει ποτέ να εμφανιστεί ξανά επί σκηνής. «Με θλίβει που δεν είχα την ευκαιρία να αποχαιρετήσω και να ευχαριστήσω τους φαν μου», σχολίασε με πίκρα.

Kάπου το φιλοσόφησε πάντως και ο ίδιος. «Πόσο θα ζήσω; 10 χρόνια ακόμα; Ο θάνατος δεν με τρομάζει, μόνο να υποφέρω δεν θέλω», είπε, ενώ άρχισε ξανά να καπνίζει μαριχουάνα – τον βοηθά, λέει, να χαλαρώνει.

Όζι Όζμπορν τραγουδιστής ιστορίες
(Photo credits: David Davies/PA Images via Getty Images)

Είναι σίγουρα στενάχωρο ένας τραγουδιστής τέτοιου μεγέθους και επιρροής να έχει τέτοιο φινάλε. Αλλά, διάολε, για τον Όζι Όζμπορν μιλάμε. Τον αρχιερέα της heavy metal, μια από τις κορυφαίες φωνές που ακούσαμε ποτέ. Έχει ζήσει πράγματα για 10 ζωές, ένα απότομο τέλος δεν αφαιρεί τίποτα από το μύθο του.

Παρακάτω έπονται μερικές από τις ιστορίες που έχει αφήσει πίσω του, του είδους που περιγράφουν άρτια το «τι και πώς», το… Paranoid του ανδρός. Και δεν μπήκαμε καν στο μουσικό κομμάτι, που είναι η (πεμπτ)ουσία του τι σημαίνει Όζι Όζμπορν…

Οι 10 πιο τρελές στιγμές του Όζι Όζμπορν

Κάνοντας κομμάτια έναν καρχαρία  

Το περιστατικό είχε αποκαλύψει ο Τόνι Αϊόμι όταν έβγαλε την αυτοβιογραφία του. Η διήγηση του «άρχοντα των ριφ», ήτοι του θρυλικού κιθαρίστα των Black Sabbath, ισορροπεί στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο απολαυστικό και στο φρικιαστικό. Την παραθέτουμε αυτούσια:

«Με τα ναρκωτικά, πάντα βαριέσαι, οπότε πρέπει να κάνει κάτι ο ένας στον άλλο. Όπως ο Όζι που μετέφερε έναν καρχαρία από ένα παράθυρο, τον διαμέλισε και γέμισε το δωμάτιό μας στο αίμα». Έχουμε πολλές απορίες, θα μείνουμε σε μία: Πού βρήκε τον καρχαρία;

Όταν ρώτησε τον Μπιλ Γουόρντ αν μπορεί να του βάλει φωτιά

Και πάλι ναρκωτικά (δίχως έκπληξη…) στο story και πάλι κάτι το εντελώς σουρεαλιστικό. Ένα βράδυ, ο Όζι Όζμπορν βρίσκεται σε έναν κόσμο εντελώς δικό του μετά από κατάχρηση ουσιών όταν βλέπει δίπλα του τον επίσης «φτιαγμένο» ντράμερ των Black Sabbath Μπιλ Γουόρντ.

«Μπορώ να σου βάλω φωτιά;», τον ρωτάει. «Έχω δουλειά, οπότε όχι ακόμη», του απαντάει εκείνος. Μάλλον ένιωσε… τύψεις που του «χάλαγε τη φάση» και μετά από λίγο, είπε το εξής στον Όζι: «Πάω σπίτι τώρα, οπότε αν θέλεις, μπορείς να μου βάλεις φωτιά». Ευτυχώς πάντως κανείς δεν κάηκε. Μόνο από τα ναρκωτικά…

Έκοψε το LSD αφού «συνομίλησε» με άλογο

Υπάρχει ένα όριο που λες «ως εδώ, δεν πάει άλλο;». Ενίοτε, ναι. Για τον Όζι Όζμπορν αυτό ήταν τη στιγμή που, ευρισκόμενος υπό την επήρεια LSD, άρχισε να κάνει διάλογο με… άλογο (κάναμε και ρίμα, πείτε μας ένα μπράβο!)

«Εκείνη την εποχή στην Αμερική, οι άνθρωποι λάτρευαν να βάζουν χημικά (LSD) στα ποτά. Δεν με ένοιαζε. Συνήθιζα να καταπίνω χούφτες. Το τέλος ήρθε όταν επιστρέψαμε στην Αγγλία.

Πήρα 10 χάπια και μετά πήγα μια βόλτα σε ένα χωράφι. Κατέληξα να στέκομαι εκεί μιλώντας σε αυτό το άλογο για περίπου μια ώρα. Στο τέλος το άλογο γύρισε και μου είπε να πάω να γα@@θώ. Αυτό ήταν για μένα (το τέλος)», διηγήθηκε.

Τοξική… ούρηση

Όταν οι Black Sabbath, το 1972, δημιούργησαν το αριστουργηματικό Vol4, το έκαναν κλεισμένοι σε μια βίλα στο Μπελ ‘Ερ. Οι ποσότητες κοκαΐνης που κυκλοφορούσαν θα έκαναν και τον Πάμπλο Εσκομπάρ να… κοκκινήσει.

Γι’ αυτό αρχικά ήθελαν να βγάλουν το άλμπουμ Snowblind (εκ του λευκού χρώματος της ναρκωτικής ουσίας), τελικά βολεύτηκαν με το να το κάνουν «απλώς» ένα από τα τραγούδια του δίσκου.

Σε κάθε περίπτωση, η κόκα είχε παρενέργειες. Κάποια στιγμή που ήταν δίπλα δίπλα με τον Μπιλ Γουόρντ και ουρούσαν, ο Όζι θεώρησε καλή ιδέα, για να γελάσουν, να ψεκάσει το πέος του φίλου και μουσικού συνοδοιπόρου του με ένα σπρέι που βρήκε εκεί δίπλα.

Όταν ο ντράμερ άρχισε να ουρλιάζει από τον πόνο, πέφτοντας και σφαδάζοντας στο έδαφος, τότε και μόνο ο Όζι μπήκε στον κόπο να διαβάσει τι έγραφε η συσκευασία. «Υψηλά τοξικό! Να μην έρχεται σε επαφή με δέρμα». «Δηλητηρίασα τον Μπιλ μέσα από το πουλί του!», θα πει χρόνια αργότερα με αυτό το τόσο δικό του ύφος…

Όζι Όζμπορν

Ο… Batman αλλιώς

Με διαφορά το πιο θρυλικό WTF που συνοδεύει τον Όζι Όζμπορν, αυτό που ξέρουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν πολλά πολλά μαζί του.

Τον Ιανουάριο του 1982, λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου του “Diary of a Madman” («Ημερολόγιο ενός Τρελού», το λες και αυτογνωσία…) και στο πλαίσιο του καθιερωμένου τουρ έκανε ένα live, όταν κάποιος από το κοινό πέταξε μία νυχτερίδα.

Ο Όζι, νομίζοντας ότι πρόκειται για πλαστική, την έβαλε στο στόμα του και τη δάγκωσε! Η νυχτερίδα (φέρεται να) ανταπέδωσε και ο τραγουδιστής μετά τη συναυλία, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου τον πλάκωσαν στα αντιλυσσικά εμβόλια!

Όταν μετέπειτα ρωτήθηκε αν θα την είχε δαγκώσει και πάλι σε περίπτωση που είχε καταλάβει πως είναι αληθινή, απάντησε το εξής: «Ω, ναι, μέχρι να την αποκεφαλίσω!».

Επικηρυγμένος από τους ζωόφιλους

Όταν εγκατέλειψε τους Black Sabbath και ξεκίνησε σόλο καριέρα, ήθελε να κάνει καλή εντύπωση στη νέα του δισκογραφική. Τι σκαρφίστηκε για την πρώτη τους συνάντηση; Να αφήσει ελεύθερο ένα σμήνος περιστέρια. Σαν «σύμβολο ειρήνης».

Όταν είδε πως οι απέναντι δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από τη χειρονομία του, νεύριασε. Και τι έκανε; Πήρε το περιστέρι που ήταν πιο κοντά του και το… δάγκωσε!

Και έχει κι άλλο, χειρότερο. Οι ζωόφιλοι έχουν ήδη φρίξει, θα φρίξουν ακόμα περισσότερο. Σε μια από τις χειρότερες φάσεις του εθισμού του σε ναρκωτικά και αλκοόλ πήρε το όπλο και σκότωσε και τις 17 γάτες που είχε σπίτι του…

Μετά από αυτό το φονικό, η γυναίκα του τον βρήκε ξαπλωμένο στο πιάνο, φορώντας ένας λευκό κοστούμι και έχοντας στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο ένα ματωμένο μαχαίρι. Ούτε να σκεφτούμε πόσα απανωτά cancel θα έτρωγε αν υπήρχαν τότε social media…

Άιντε στου παράδεισου την πόρτα…

Κάποτε έκανε έναν εφημέριο να… μαστουρώσει άσχημα, αλλά προς υπεράσπισή του, ήταν ατύχημα. Ναι, είχε φτιάξει ένα «χασισοκέικ», αλλά είχε προειδοποιήσει τη γυναίκα του για το τι περιείχε.

Μόνο που αυτή το ξέχασε και το πρόσφερε στον ανυποψίαστο και αθώο ιερωμένο που είχε έρθει επίσκεψη στο σπίτι. Λίγα λεπτά μετά, ο παρθένος οργανισμός του εφημερίου είχε λυγίσει. Έπεσε ξερός.

Ο Όζι χρειάστηκε πρακτικά να πάρει σηκωτό τον άτυχο άνδρα για να τον γυρίσει σπίτι του και τον άφησε εκεί. Δεν είχε νέα του μετά και άρχισε να φοβάται μήπως τον σκότωσε (έτσι το έθετε ο ίδιος) όταν τον πέτυχε κατά τύχη στην τοπική παμπ λίγες μέρες μετά.

«Με χτύπησε γρίπη τις προάλλες που ήρθα σπίτι σου. Τρεις μέρες παραληρούσα και δεν μπορούσα να πάω στην εκκλησία», του είπε εκείνος – ξανα ανυποψίαστος και αθώος. Ο Όζι δεν του αποκάλυψε πως τον είχε κατά λάθος κάνει να την «ακούσει». Ήταν απλά πολύ χαρούμενος που τον έβλεπε ζωντανό.

Όζι Όζμπορν

«Κόκαλο» στον Λευκό Οίκο

Στις αρχές των 00s ο Όζι Όζμπορν αύξησε τη δημοτικότητά του σε πρωτοφανή βαθμό στις ΗΠΑ με την έννοια πως έγινε διάσημος ακόμα και σε ανθρώπους που ουδεμία σχέση είχαν με τη heavy metal. Ανοίγοντας το σπιτικό του στις κάμερες, δεχόμενος να γίνει reality η ζωή αυτού και της οικογένειας του.

Ήταν τόσο μεγάλο το hype που το 2002 βρέθηκε καλεσμένος στον… Λευκό Οίκο. Ο  Αμερικανός τότε πρόεδρος, Τζορτζ Μπους θα το μετάνιωνε πικρά καθώς ο Όζι Όζμπορν βρήκε open bar και έγινε «κόκαλο» από το μεθύσι σε χρόνο dt.

O Mr. President έβραζε από οργή και έφυγε από την αίθουσα πολύ γρήγορα φωνάζοντας σε έξαλλη κατάσταση κάτι σαν «τι μου φέρατε αυτόν εδώ μέσα;!», συνοδεία πολλών χρήσεων της περίφημης «“f” word»…

Ούρησε στο μνημείο πεσόντων στο Άλαμο

Το 1982, στο Σαν Αντόνιο, ο Όζι ήταν τόσο μεθυσμένος, που η σύζυγος του, Σάρον του έκλεψε όλα τα ρούχα και τα πήγε σε ένα ξενοδοχείο για να τον αποτρέψει από το να βγει έξω και να πάει καπου όπου θα συνέχιζε να πίνει.

Ο Όζι ωστόσο, φόρεσε ένα… φόρεμα της και περιπλανιόταν στο μνημείο πεσόντων στο Άλαμο, στο οποίο κάποια στιγμή ούρησε. Φυσικά συνελήφθη από τις αρχές. Πλήρωσε πρόστιμο και του επιβλήθηκε 10ετής απαγόρευση εισόδου στην πόλη.

Η σατανική κατάρα

Με τραγούδια όπως το N.I.B.,  στίχους όπως το “My Name is Lucifer please take my hand” και παρατσούκλι «Πρίγκιπας του Σκότους» δεν είναι ακριβώς περίεργο που κάποιοι Σατανιστές πίστεψαν πως ο Όζι είναι δικός τους.

Αυτός γελούσε με αυτά, νομίζοντας πως όλοι καταλαβαίνουν τη διαφορά της καλλιτεχνικής περσόνας από τον άνθρωπο. «Για μένα τα μόνα κακά πνεύματα που με ενδιαφέρουν είναι η βότκα, το ουίσκι και το τζιν», απάντησε κάποτε σε έναν «αρχιερέα» σατανιστικής αίρεσης που ζητούσε να παίξουν live οι Sabbath στο Stonehenge.

Όταν λοιπόν τους… έστειλε στο διάολο, οι λάτρεις του Εωσφόρου καταράστηκαν αυτόν και τους Sabbath. Στo συγκρότημα δεν τα πίστευαν αρχικά αυτά, με εξαίρεση τον μπασίστα Γκίζερ Μπάτλερ, που ως μελετητής του αποκρυφισμού είχε τρομοκρατηθεί. Λέγε λέγε αγρίεψε και τους υπόλοιπους. Διοργάνωσαν συνεπώς μια πνευματική τελετή για να διώξουν το κακό. Καλού κακού…