Οτιδήποτε και να βγάλει στο Spotify προκαλεί παροξυσμό – είναι ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης της πλατφόρμας με δισεκατομμύρια streams. Εκατομμύρια κόσμος τρελαίνεται γι’ αυτόν τον φοβερό τύπο από το Πουέρτο Ρίκο. Ο απόλυτος ισπανόφωνος σταρ της τραπ και της reggaeton σκηνής, ο Bad Bunny ή Μπενίτο Αντόνιο Μαρτίνες Οκάσιο όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι το real deal της εποχής.

Οι συναυλίες του είναι διαδοχικά sold out, η μουσική του ακούγεται παντού, ενώ μέσα σε όλα, είναι στο προσκήνιο και για την γκλάμουρ σχέση του με την Κένταλ Τζένερ – μην του πολυλέτε, πάντως, θυμώνει. Είναι μετρ στο να αιφνιδιάζει, στο να εμφανίζει από το πουθενά νέες δουλειές και να ξετρελαίνει τους φαν του με τη δύναμη (και) του απροσδόκητου. Του αρέσει να πειραματίζεται, αυτήν την εποχή την «ψάχνει» με τους ήχους των 70s, αυτούς προσπαθεί να ενσωματώσει στη μουσική του με τη δική του, φρέσκια, ματιά.

Γενικώς πάντα προσπαθεί να εξελίσσεται, να παρουσιάζει κάτι διαφορετικό, το έχει κάνει και στα 5 άλμπουμ που έχει βγάλει μέχρι στιγμής. Οπλισμένος με περισσή αυτοπεποίθηση δοκιμάζει πράγματα και – εδώ μιλάει η ικανότητα – καταφέρνει πάντα να βγαίνει αλώβητος από τις αλλαγές, βασικά όλο και πιο δυνατός γίνεται. Η φωνή του, βαριά και παιχνιδιάρικη, κολλάει στο μυαλό, επαναλαμβανόμενα.

Ο Bad Bunny δεν είναι ο τράπερ που έχεις συνηθίσει

Το επίσης ιδιαίτερο με την περίπτωσή του είναι πως οι στίχοι του δεν έχουν την (τοξική) αρρενωπότητα και το μάτσο στοιχείο που συνηθίζεται στο είδος της μουσικής που υπηρετεί. Μιλάει συχνά και με ένταση κατά των διακρίσεων παντός είδους, ειδικά αυτών που έχουν να κάνουν με το σεξουαλικό προσανατολισμό. Γίνεται σημαιοφόρος του «να είσαι ο εαυτός σου, φίλε, φίλη, φίλ@».

Υπάρχει ένα στοιχείο «αλητείας» στη μουσική του, ναι και αναμφίβολα, όμως και ένας ερωτισμός πολύ μακριά από το χυδαίο. Η μουσική του είναι υπερσεξουαλική αλλά όχι και υποτιμητική προς τον οποιονδήποτε. Ενώ είναι straight, εκφράζεται και με τρόπους που απηχούν στην gay και στην queer κοινότητα.

Ο Bad Bunny ήταν μάλιστα ο πρώτος άνδρας που φωτογραφήθηκε μόνος για το εξώφυλλο του Playboy, μετά τον ιδρυτή του, Χιου Χέφνερ. Πόζαρε με ένα σεξουαλικά ρευστό στυλ, που είναι σύμφυτο με την περσόνα του, ως καλλιτέχνης.

Εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που το Πουέρτο Ρίκο είχε ανάγκη έναν ήρωα. Του αρέσει να νιώθει πως η μουσική του βοηθάει τον κόσμο να ξεχνάει κάπως τα προβλήματα της καθημερινότητας και να γεμίζει δύναμη για να συνεχίσει να προσπαθεί.

Συνιστά πραγματικά αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης το πόσο επιρροή έχει, κοινωνικοπολιτικά, στη λάτιν κουλτούρα. Εχει πολιτικό λόγο, παίρνει πρωτοβουλίες, δεν κρύβεται ούτε φοβάται να πει αυτό που σκέπτεται.  Το κάνει από την καρδιά του. Ο ακτιβισμός είναι κάτι που νιώθει πως πρέπει να κάνει, ως χρέος του απέναντι στους συμπατριώτες του, στους συνανθρώπους του. Επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δημοτικότητά του για να κάνει κάτι καλό. Μια ενσυναίσθηση που σίγουρα τον τιμά – θα μπορούσε απλώς να αράζει και να τα «κονομάει».

Bad Bunny Πόρτο Ρίκο τραγουδιστής αφιέρωμα
(Photo credits: Alexander Tamargo/Telemundo) via Getty Images)

Στο παρελθόν, είχε καταδικάσει το φόνο μιας τρανς γυναίκας, της Αλέξα Νεγρόν Λουσιάνο, από το Πουέρτο Ρίκο φορώντας ένα φανελάκι που έγραφε «Σκότωσαν την Αλέξα, όχι έναν άνδρα με φούστα». Έχει φιλήσει on stage έναν άνδρα χορευτή, έχει φορέσει ένα φόρεμα με προσθετικά στήθη για να υποστηρίξει ενδυματολογικά ένα τραγούδι του που καταδικάζει τη βία που υπόκεινται συχνά οι γυναίκες στη χώρα του και τονίζει το δικαίωμα τους να εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους με τον τρόπο που επιθυμούν. Είναι πέρα από φύλα και διαχωρισμούς. Και γι’ αυτό ακριβώς αρέσει πολύ και σε άνδρες και σε γυναίκες.

Είναι και «in» στο κομμάτι ηθοποιία, ακόμα σε στάδιο εξερεύνησης με σκοπό να δει πού θα τον βγάλει. Έκανε ένα πέρασμα από το Bullet Train με τον Μπραντ Πιτ, στο Cassandro υποδύθηκε τον εραστή του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, που από μεριάς του έπαιζε έναν παλαιστή των 80s – παρεμπιπτόντως το WWE είναι η μεγάλα «τρέλα» του Bad Bunny, το λατρεύει από μικρός. Έχει κάνει και γκεστ σταρ στo Narcos: Mexico, ενώ στο άμεσο μέλλον θα ήθελε να παίξει σε ερωτικό θρίλερ.

Το παιδί του κατηχητικού που θέλει να τα λέει μόνο στα ισπανικά

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν γίνει ένα…. Κακό Λαγουδάκι (Bad Bunny) ήταν παιδί του κατηχητικού, μέλος της καθολικής χορωδίας της πόλης του – η μητέρα του, δασκάλα στο επάγγελμα και στην οποία έχει τεράστια αδυναμία, είναι πιστή καθολική. Βαριόταν αυτός, δεν ήθελε να πηγαίνει. Χρησιμοποίησε ωστόσο αυτήν την εμπειρία για να μάθει πράγματα για το πώς να τραγουδάει σωστά. Και απέκτησε έτσι πραγματικό πάθος για τη μουσική, τη βάση για να προχωρήσει παραπέρα, σε ήχους και μονοπάτια που του ταίριαζαν.

Δεν πάει πια στην εκκλησία αν και δηλώνει πιστός (« Ο Θεός είναι παντού, γιατί λοιπόν να πάω στην εκκλησία;», το θέτει), αλλά έχει μια θρησκευτική ευλάβεια στον τρόπο που προσεγγίζει τη δουλειά του. Από το σπίτι του μυήθηκε στους ήχους της ποπ, του μερένγκε και της σάλσα. Κάτι που ένωσε με την αγάπη που ένιωσε για την τραπ από την πρώτη στιγμή που άκουσε κάτι σχετικό.

Ως φοιτητής, σπούδαζε επικοινωνία, ένα από τα τραγούδια του με τίτλο Diles (Να τους πεις) έκανε τεράστιο hit μέσω του Soundcloud που τότε χρησιμοποίησε για να δείξει τη δουλειά του στο ευρύ κοινό. Το 2018, μαζί με Cardi B και J Balvin βγάζουν το “I Like It,” που γίνεται Νο1 στην Αμερική. Και από τότε η πορεία είναι φρενήρης, μονίμως στα ψηλά. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία το 2018 είχε συνεργασίες με Ρίκι Μάρτιν και Drake.

Ήταν ο ίδιος που βάφτισε τον εαυτό του Bad Bunny μετά από μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλαν σε ένα τραπέζι την ημέρα του Πάσχα. Ραπάρει στα ισπανικά και το κάνει κατ’ επιλογή, επειδή έτσι εκφράζεται καλύτερα. Πολλοί προσπάθησαν να τον πείσουν να βάλει και αγγλικό στίχο στα τραγούδια του, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει όπως εξ αρχής όρισε και να μην αλλοιωθεί κυνηγώντας να φτάσει και σε άλλο κοινό.

Δεν απορρίπτει μια μέρα να το κάνει, αλλά προς το παρόν δεν το θεωρεί σκόπιμο. «Δεν μισώ την ιδέα των αγγλικών, αλλά νιώθω πιο άνετα με τη μητρική μου γλώσσα. Σκέφτομαι στα ισπανικά, αισθάνομαι στο ισπανικά», όπως εξηγεί.

Bad Bunny τραγουδιστής αφιέρωμα
(Photo credits: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Προσωπικά ζητήματα συζήτηση κομμένη

Τη σχέση του με την Κένταλ Τζένερ πολλοί φαν την έχουν δει ως προδοσία από μεριάς του. Επειδή είναι μια Καρντάσιαν έστω εξ αγχιστείας, άρα μέρος του συστήματος, επειδή κυρίως δεν είναι Λατίνα. Γίνεται έξαλλος πάντως όταν του ζητάνε να μιλήσει για την προσωπική του ζωή. Και όταν του απαντάνε πως οι φαν θέλουν να μάθουν, ανταπαντάει πως δεν δίνει δεκάρα και πως δεν ανάγκασε κανέναν με το ζόρι να τον ακούσει αν είναι να δίνει σημασία σε πράγματα πέρα από τη μουσική του

Δεν είναι πως δεν σέβεται τους οπαδούς του ο Bad Bunny. Το ακριβώς αντίθετο. Είναι πως θέλει να ξεχωρίσει το επαγγελματικό με το προσωπικό. Όσο κι αν κατανοεί πόσο δύσκολο είναι αυτό σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να σηκώσει το κινητό του και να τραβήξει μια φωτογραφία που θα κάνει πάταγο στα social media  – τη σήμερον ημέρα όλοι είναι εν δυνάμει παπαράτσι.

Λόγω δουλειάς, μένει πια μόνιμα στο Λος Άντζελες κάτι που του αρέσει πολύ για τον επιπλέον λόγω πως μεγάλωσε ως μέγας φαν του Κόμπι Μπράιντ και των Λέικερς. Όμως το όνειρό του είναι να γυρίσει μόνιμα στο Πουέρτο Ρίκο. Αφού βρει πρώτα την τοποθεσία που θα στεγάσει το σπίτι των ονείρων του. Αφού πρώτα συνεχίσει να κάνει αυτό που τον εκφράζει καλλιτεχνικά. Ένα φαινόμενο που έσκασε με φόρα και ήρθε για να μείνει στη μουσική βιομηχανία με τους δικούς του όρους.