Όταν μια ταινία ξεκινά με αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς, τότε δύσκολα καταφέρνει να κερδίσει το κοινό του κινηματογράφου. Το Morbius όμως, παρά τις κακές κριτικές, κατάφερε να μείνει στην πρώτη θέση στο box office, το πρώτο Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν το πώς η ταινία μπόρεσε να το πετύχει, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να αποδώσει στο μέλλον.

Το Morbius, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις κακές ταινίες της Marvel, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από την αρχή, θεωρήθηκε πως η ταινία που αφορά έναν άγνωστο εχθρό του Spider-Man (που δεν θα είχε καν τον Spider-Man), ήταν περιττή. Και μετά την κυκλοφορία της βέβαια τα πράγματα δεν άλλαξαν προς το καλύτερο. Οι θαυμαστές επέκριναν την ιστορία, τους χαρακτήρες, τα οπτικά εφέ και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να συνδεθεί με το Marvel Cinematic Universe.

Παρά την αρνητική υποδοχή, ωστόσο, το Morbius κατάφερε να μείνει στην κορυφή στο box office. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μια ταινία με υπερήρωες της Marvel, θα ήταν περίεργο αν δεν έμενε στην πρώτη θέση, το πρώτο Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε το κατά πόσο η ταινία θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει τη δυναμική της.

Γιατί οι κριτικές είναι τόσο κακές για το Morbius;

Πολλοί κριτικοί βρήκαν την ιστορία και τους χαρακτήρες χωρίς έμπνευση και χωρίς ενδιαφέρον, ενώ τα οπτικά εφέ φαίνονταν πολύ φτηνά ώστε να αγνοηθούν. Κι αυτά λέγονταν μόνο έχοντας δει το trailer, ωστόσο βλέποντας την ταινία, οι κριτικές έγιναν χειρότερες. Μια κοινή κριτική για τις ταινίες Marvel της Sony’s Spider-Man Universe ήταν ότι δεν είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείς ταινίες με χαρακτήρες του Spider-Man που δεν έχουν τον Spider-Man, και ενώ οι ταινίες Venom καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να το ανατρέψουν, το Morbius το ισοπεδώσε τελείως. Το τέλος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του Sinister Six δεν βοηθάει πολύ σε αυτό, καθώς πιθανότατα σημαίνει ότι περισσότερες ταινίες επικεντρώνονται στους χαρακτήρες του Spider-Man που δεν αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τον ήρωα.

Ο πιο προφανής λόγος για ότι η ταινία έμεινε στην πρώτη θέση είναι γιατί το Morbius, στον πυρήνα του, είναι μια ταινία με υπερήρωα. Το γεγονός ότι είναι δημοφιλείς και επιτυχημένες οι ταινίες με υπερήρωες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμα κι όταν δεν έχουν καλή υποδοχή, καταφέρνουν να γίνονται το νούμερα ένα στο box office. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Morbius ήταν η εμφάνιση του Michael Keaton ως Vulture και οι εικασίες για το πώς θα λειτουργούσε είναι πιθανό να οδήγησε πολλούς στις αίθουσες για να το δουν απλώς και να μάθουν πώς θα έπαιζε.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι αποφάσισαν να δουν το Morbius εξαιτίας των κακών κριτικών. Πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ελκυστικό το να ασχολούνται με κάτι ειδικά όταν είναι κακό, οπότε η αρνητική υποδοχή του Morbius θα ήταν όφελος για αυτό το είδος κοινού.

Θα συνεχίσει να είναι πρώτο;

Μάλλον μοιάζει απίθανο αυτό το σενάριο. Παρ΄όλο που ήρθε πρώτο στο box office, η ταινία κέρδισε μόνο περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και δεδομένου ότι οι αποδόσεις του box office τείνουν να μειώνονται σταδιακά κάθε εβδομάδα, το συνολικό εισιτήριο της ταινίας πιθανότατα δεν θα γίνει πολύ υψηλό όσο περνά ο καιρός. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα για να καταφέρει να κάνει εισπρακτική επιτυχία, θα έπρεπε ήδη να είχε φτάσει τα 300 εκατ. δολάρια, επομένως έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, μοιάζει ακατόρθωτο.

Σημαντικό εμπόδιο θα αποτελέσουν και οι πολυαναμενόμενες ταινίες όπως το Sonic the Hedgehog 2 και το Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore θα τραβήξουν την προσοχή από τον Morbius  τις επόμενες εβδομάδες.

Με το Morbius να έχει τέτοιες αρνητικές αντιδράσεις που ξεκίνησαν ακόμη και πριν την κυκλοφορία του, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γύρω από την ταινία πιθανότατα θα εστιάζει στο πόσο κακό είναι. Έτσι, όποιος δεν το έχει δει ακόμα είναι πιθανό να μην το κάνει. Όποιος ενδιαφέρεται μόνο για αυτή τη σύνδεση με το MCU μπορεί απλώς να διαβάσει γι ‘αυτό στο διαδίκτυο και να μην ασχοληθεί με την παρακολούθηση της ταινίας.

Οι ταινίες Venom είχαν το ίδιο είδος απήχησης για πολλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ταινιών Morbius και Venom, τόσο στις κριτικές όσο και στις εισπράξεις. Ενώ και οι τρεις ταινίες επισημάνθηκαν ως «σάπιες» στο Rotten Tomatoes, το Venom και το Venom: Let There Be Carnage έχουν σκορ 30%και 58% αντίστοιχα, ενώ το Morbiu sέχει, πολύ χαμηλότερη βαθμολογία, δηλαδή 16%. Επιπλέον, οι ταινίες Venom κατάφεραν και οι δύο να κερδίσουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως τα πρώτα σαββατοκύριακα κυκλοφορίας τους, παρά την αρνητική κριτική τους, έτσι ήταν σχετικά εύκολο για αυτούς να βγάλουν κέρδος. Ο Morbius δεν κάηκε από την αρχή, παρά τις κακές κριτικές του, αλλά ως έχει, θα είναι πολύ δύσκολο για την ταινία να πετύχει.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – Πως να μην αποτύχει όταν το μισό cast έχει γίνει cancel;

Ταινίες της εβδομάδας (7/4 – 13/4): Ένα θρίλερ, χολιγουντιανή δράση, ελληνικά ντοκιμαντέρ και δύο γαλλικά δράματα

Με πληροφορίες από Screen rant