Η Ναντίγια Χουσεΐν έχει καταφέρει να δει το όνομά της να φιγουράρει στη λίστα με τα πιο επιδραστικά άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, τη χρονιά που βγήκε νικήτρια της έκτης σεζόν του βρετανικού «Bake off», καθώς και στη λίστα με τις γυναίκες του BBC.

Η μαγειρική μπήκε στη ζωή της όταν παντρεύτηκε, σε ηλικία περίπου 20 ετών, και, όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της, ήταν η ψυχοθεραπεία της. Πλέον είναι συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, σεφ, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στο Netflix και έχει δική της στήλη με συνταγές στο Time.

Φυσικά, από τις σημαντικές στιγμές της επαγγελματικής της διαδρομής ήταν όταν η βασίλισσα Ελισάβετ τής ζήτησε να της φτιάξει την τούρτα για τα 90ά γενέθλιά της, ενώ μόλις πριν μερικές εβδομάδες η συνταγή με μελιτζάνες ήταν ένα από τα τρία επίσημα πιάτα της στέψης του βασιλιά Καρόλου που έδωσε στη δημοσιότητα το Παλάτι.

Η μαγειρική γιάτρεψε τα τραύματά της

Η πολυσχιδής μαγείρισσα Ναντίγια Χουσεΐν, εκτός από γρήγορες και νόστιμες συνταγές, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1984 και μεγάλωσε στο Luton στο Bedfordshire, η οικογένειά της είναι από το Μπαγκλαντές και έχει πέντε αδέρφια. Το μουσουλμανικό σπίτι όπου μεγάλωσε η Ναντίγια ήταν γεμάτο μυρωδιές και μπόλικα μπαχαρικά -σαν αυτά που η ίδια χρησιμοποιεί στην πολύχρωμη κουζίνα της-, καθώς ο μπαμπάς της ήταν σεφ και είχε ινδικό εστιατόριο.

Σχετικά με την οικογένειά της, η ίδια αναφέρει στην προσωπική της σελίδα στο Διαδίκτυο:

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τη μαμά, τον μπαμπά και πέντε αδέρφια. Έχω δύο μεγαλύτερες αδερφές, μια μικρότερη αδερφή και δύο μικρότερους αδερφούς. Πάντα υπήρχε κάποιος να μιλήσεις μαζί του.

Πάντα υπήρχε κάποιος να τσακωθείς μαζί του. Το καλύτερο ήταν ότι πάντα υπήρχε κάποιος. Αυτό που έμαθα για τον εαυτό μου πολύ νωρίς ήταν ότι δεν ήθελα να κάνω έξι παιδιά». Η Νάντια είναι μητέρα τριών παιδιών, τα οποία βλέπουμε να δοκιμάζουν τις νοστιμιές που ετοιμάζει στις εκπομπές της στο Netflix.

Η ίδια άρχισε να μαγειρεύει μόλις παντρεύτηκε και η κουζίνα ήταν η ψυχοθεραπεία της. Μέσα από τη μαγειρική κατάφερε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που είχε όταν βρισκόταν στην εφηβεία. Μάλιστα, την περιπέτεια με τις διαταραχές που πέρασε τη μοιράστηκε μέσα από το παιδικό βιβλίο που έγραψε, το οποίο έχει τίτλο «My Monster and Me».

Μέσα από τη μαγειρική η Ναντόγια κατάφερε να παλέψει με τους προσωπικούς δαίμονές της και να βρει τη δύναμη να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν μικρό κορίτσι. Αλλά και για ένα ακόμα συμβάν: όταν οι συμμαθητές της έβγαλαν τη μαντήλα που φορούσε και της έβαλαν το κεφάλι μέσα στην τουαλέτα.

Η ίδια δήλωσε συμμετοχή στο «The Great British Bake Off» και κατάφερε να είναι η νικήτρια του παιχνιδιού, ανοίγοντας τις πόρτες για μεγαλύτερες συνεργασίες. Το 2017 βρέθηκε στη λίστα με τα πιο επιδραστικά άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη λίστα του BBC με τις 100 γυναίκες-πρότυπα.

«Θυμάμαι ότι ανάγκασα τον σύζυγό μου να καθίσει σε πολλές εκπομπές μαγειρικής και, παρά την γκριμάτσα στο πρόσωπό του, έκανε ό,τι κάνουν όλοι οι καλοί σύζυγοι: μου είπε ότι παρακολουθεί μόνο επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Παρακολουθήσαμε την πρώτη μας σειρά του Bake Off και κολλήσαμε. Καθόμουν ήσυχη και παρατηρούσα τεχνικές και εξοικειωνόμουν με εξωγήινους όρους ψησίματος. Καθόταν σε κάθε επεισόδιο και φώναζε στο κουτί “Ναντίγια, μπορείς να το κάνεις αυτό!”. Και θα τον αγνοούσα» αναφέρει.

«Παρακολουθήσαμε τέσσερις εκπομπές με τον ίδιο τρόπο, μέχρι που μια ημέρα είχε έτοιμη μια φόρμα αίτησης για το “Great British Bake Off”. Μετά από μια βραδιά με εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, τρελή βιασύνη για δείπνο, ώρα για μπάνιο και έναν πύργο με ασιδέρωτα, του έριξα μια αγριεμένη ματιά και απάντησε “δεν υπάρχει περίπτωση”» σχολιάζει η ίδια στη σελίδα της.

Έτσι, έγινε η αρχή για τη Ναντίγια Χουσεΐν να βγει μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και να δημιουργήσει ευφάνταστες συνταγές, κερδίζοντας το πολυπόθητο βραβείο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το όνειρό της ήταν να γίνει κοινωνική λειτουργός και ως full time μαμά παρακολουθούσε μαθήματα σε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Χουσεΐν

Η ίδια αναφέρει στο Διαδίκτυο: «Σπούδασα Θρησκευτικά, Αγγλική Γλώσσα και Ψυχολογία, με την ελπίδα κάποια μέρα να γίνω κοινωνικός λειτουργός. Τα κατάφερα στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να πάω, και έτσι αποφάσισα να βρω δύο δουλειές και αγάπησα τον κόσμο της εργασίας». Ωστόσο, παρακολούθησε online μαθήματα.

Πλέον με τον σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά έχουν μετακομίσει στο Μίλτον Κινς για να είναι πιο κοντά στο Λονδίνο, λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων.

Όταν η Ναντίγια Χουσεΐν είχε φτιάξει τούρτα για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Ναντίγια Χουσεΐν ετοίμασε μια εντυπωσιακή τριώροφη τούρτα για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, που παρουσιάστηκε σε απευθείας σύνδεση από τα κανάλια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Mirror, το Παλάτι είχε επικοινωνήσει με τη Nαντίγια για να δει αν θα ήταν πρόθυμη να αναλάβει το έργο. «Η αρχική μου αντίδραση ήταν ότι πρέπει να πρόκειται για λάθος ή για κάποιου είδους φάρσα», είχε δηλώσει τότε στο The One Show. «Το είπα στον σύζυγό μου και μου είπε ότι έπρεπε να το κάνω. Πώς θα μπορούσα να πω “όχι”;» πρόσθεσε.

Η ίδια ρώτησε την κόρη της τι είδους τούρτα θα έπρεπε να φτιάξει για την Αυτής Μεγαλειότητα, παίρνοντας μια ξεκαρδιστική απάντηση: «Όταν είπα στην κόρη μου ότι είχα άγχος, είπε “Μα, μαμά, έχεις φτιάξει πολλά κέικ για τη Mary Berry”. Τότε μου ήρθε στο μυαλό – νομίζει ότι η Mary Berry είναι η βασίλισσα!».

Μάλιστα, εξομολογήθηκε πως ήταν «πολύ νευρική», τρέμοντας εμφανώς όταν έψησε το πολυώροφο κέικ στην κουζίνα του σπιτιού της. «Εντάξει, αυτό είναι το χέρι μου που τρέμει. Είμαι επίσημα πολύ νευρική» είχε σχολιάσει στις κάμερες του «The One Show», όπου και προβλήθηκε.

«Είναι μεγάλη τιμή να το κάνω αυτό. Απλώς δεν θέλω να απογοητεύσω τη βασίλισσα». Επιπλέον, αποκάλυψε πως ένας από τους φόβους της ήταν ότι η τούρτα θα μπορούσε να βγει ανομοιόμορφη και εθεάθη επανειλημμένως να προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι κάθε βαθμίδα ήταν ίδια.

Μετά τη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ η νικήτρια του διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής περιέγραψε σχετικά: «Πήγε πολύ-πολύ καλά. Είπα “καλημέρα, Μεγαλειότατη”, μετά είπα “χρόνια πολλά, Μεγαλειότατη”. Είχα φρικάρει λίγο. Είχα μόνο δύο λεπτά μαζί της, αλλά σκέφτηκα ότι αυτά τα δύο λεπτά ήταν πολύ ωραία».

Ανάμεσα στους τρεις σεφ που ετοίμασαν γεύμα για την στέψη του βασιλιά Καρόλου

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα τις νόστιμες λιχουδιές που θα σερβίρουν όλοι στο πάρτι του δρόμου. Οι συνταγές ήταν οι εξής: Καρέ αρνιού με ασιάτικη μαρινάδα από τον Kεν Χομ, μελιτζάνες από τη Ναντίγια Χουσεΐν, και τρούφες με φράουλες και τζίντζερ από τον Άνταμ Χάντλινγκ.

Η Ναντίγια είχε αναφέρει σχετικά με την επιλογή της συνταγής για μελιτζάνες ως κυρίως πιάτο: «Οι μελιτζάνες συχνά εμφανίζονται ως συνοδευτικό πιάτο όταν σερβίρονται σε ένα τραπέζι για δείπνο, αλλά όχι εδώ. Παίρνουμε αυτή τη νόστιμη μελιτζάνα, την επικαλύπτουμε με άρωμα, την τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια περιχύνουμε με την πιο απλή σάλτσα. Είναι σαν το δείπνο της μαμάς μου να… συγκρούστηκε με τα γεύματά μου στο σχολείο για να δημιουργηθεί αυτή η ομορφιά».