Οι καταγγελλόμενες σκιώδεις σχέσεις του επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού με τη Ρωσία, είναι η αιτία για την οποία ο γνωστός και μη εξαιρετέος δραστήριος άντρας βρίσκεται κρατούμενος στο Παρίσι. Εδώ και κάποιες ώρες έγινε γνωστό απευθείας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πως ο Μπογονικολός συνελήφθη με την κατηγορία του λαθρεμπορίου και της συνωμοσίας για κατασκοπεία.

Ενδιαφέρον έχει άλλωστε πως ο επιχειρηματίας κατάφερε όχι μόνο να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά και φέρεται να το προώθησε στη Ρωσία, ευνοώντας την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλούν ευθέως για συνωμοσία, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση δάκτυλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών πίσω από την οργάνωση δικτύου εταιρειών με σκοπό την απόσπαση υλικού που αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για τον ισοσκελισμό της στρατιωτικής δύναμης πυρός μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Σημειώνουμε πάντως, πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που η Ελλάδα εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στα παιχνίδια κατασκόπων που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές εβδομάδες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε εν μέρει η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου, «Μαρίας Τσάλλα», της Ιρίνα Αλεξαντρόβνα-Σμίρεβα.

Είναι εύλογο να εκτιμήσει κάποιος έστω και συνειρμικά πως η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε μία υπόκωφη δίνη επικίνδυνων διεργασιών και είναι αλήθεια πως κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που φτάνουν τα παιχνίδια όλων των καθοριστικών δυνάμεων στο κατασκοπευτικό παρασκήνιο, έστω και με την Ελλάδα ως απλό φόντο. Μέχρι στιγμής σημειώνεται πως δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπερδραστήριος και πολιτευόμενος

Ο Νίκος Μπογονικολός είναι ένας άνθρωπος δραστήριος. Ένας πολυπράγμων επιχειρηματίας ο οποίος φαίνεται πως δούλευε 24 ώρες το 24ωρο για να βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια και μπροστά από τις εξελίξεις.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μπογονικολός φέρεται να είχε οραματιστεί τη δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για έργα ανάπτυξης. Με προμετωπίδα την «Ζευς Συμβούλων» και την «Άρατος Τεχνολογίες» (σ.σ. η οποία κατέληξε ως η εταιρεία-ομπρέλα πολλών εταιρειών αλλά και ΜΚΟ σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ρωσία) σχημάτισε ένα δίκτυο το οποίο με όχημα μεταξύ άλλων τα ευρωπαϊκά προγράμματα, του έδωσε πρόσβαση σε fora με ευήκοα ώτα αλλά και διασυνδέσεις.

Σύντομα το Aratos Group εξαπλώθηκε όχι μόνο σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, αλλά και σε κάθε περίπτωση σε διαφορετικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν τις «Space Technologies», «Homeland Security», «Blockchain» και «Counter-Drone Systems». Σημειώνεται δε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων των εταιρειών του ομίλου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως και εκείνες που αφορούν πρόσωπα που αποτελούν μέλη του στενού επαγγελματικού αλλά και οικογενειακού περιβάλλοντος του Μπογονικολού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η προσπάθειά του να ενασχοληθεί με τα κοινά την περασμένη δεκαετία με άρμα το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου. Όλα τα παραπάνω βεβαίως αποτελούν μονάχα μία κατεύθυνση ως προς το εύρος του πεδίου των ερευνών και δεν αποτελούν στοιχεία ενοχής, αναφορικά με τις αιτιάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε όλα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, μέσω του Hellas Journal, αναφέρει πως κατά τον Μάρτιο του 2018 και επί υπουργίας Πάνου Καμμένου «η Άρατος Τεχνολογίες σε συνεργασία με την κρατική ΕΑΣ, παρουσίασαν την “Ανάπτυξη συστήματος χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους” στη Διημερίδα Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», θέλοντας προφανώς ν’ αναδείξει την όποια σχέση που είχε αναπτύξει ο Μπογονικολός με κυβερνητικά στελέχη.

Τα γραπτά μηνύματα

Οι πληροφορίες που δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρνουν στην επιφάνεια και μία σειρά από μηνύματα τα οποία αντάλλαζε ο κατηγορούμενος. Στην αναφορά των αξιωματούχων των ΗΠΑ, προβάλλονται μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp, όπου διαπιστώνεται μία σειρά ενεργειών με σκοπό τη μεταβολή των στοιχείων ενός φορτίου με «ευαίσθητο περιεχόμενο». Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο εν δυνάμει κατηγορούμενος Νίκος Μπογονικολός ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μία άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία… Ευαίσθητη υπόθεση… Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή». Το FBI είτε εικάζει, είτε έχει στοιχεία πως το παραπάνω φορτίο αποτελεί κομμάτι τεχνολογίας οπλικών συστημάτων, για το οποίο γίνονται διεργασίες ώστε να σταλεί στη Ρωσία.