Στα αρχαία χρόνια το αποκαλούσαν Αντίφελλο ενώ σήμερα λέγεται Kas. Πρόκειται για έναν προορισμό «διαμάντι» στην νοτιοδυτική Τουρκία, στην ευρύτερη επαρχία της Αττάλειας, που βρέχεται από την Μεσόγειο.

Kaş στα τούρκικα σημαίνει φρύδι και πήρε το όνομά του από το κολπικό σχήμα που έχει το λιμάνι του, το οποίο θυμίζει φρύδια.

Θα τολμήσουμε να αναφέρουμε ότι η ομορφιά του νησιού οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι την μικρασιατική καταστροφή, ο πληθυσμός του ήταν ως επί το πλείστον ελληνικός. Έτσι, το χωριό θυμίζει έντονα νησί του Αιγαίου ή χωριό της Πελοποννήσου ενώ ο ελληνικός αέρας παραμένει. Πολλά από τα σπίτια των Ελλήνων που αποχώρησαν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα παραμένουν ανέπαφα μέχρι και σήμερα και συνθέτουν την μοναδική αρχιτεκτονική του τόπου.

Η Αντίφελλος ήταν από την αρχαιότητα ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά λιμάνια της περιοχής.

Kas

Το αρχαίο αμφιθέατρο της Αντιφέλλου. Στην πόλη θα βρει κανείς και τις σαρκοφάγους που έχουν διατηρηθεί από την αρχαιότητα.

Ακόμη, το Kas βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι του δεύτεροι μετακινούνται εκεί για να κάνουν τα ψώνια τους, αφού η τεσσάρων ωρών διαδρομή μέχρι την Ρόδο δεν τους συμφέρει.

Kas

Kas

Τα σοκάκια του Κας είναι γεμάτα με μικρά μαγαζάκια όπου πωλούνται τοπικά προϊόντα. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Στα ταβερνάκια του θα απολαύσει κανείς μεζέ με ούζο ενώ μία βόλτα στο λιμάνι θυμίζει λίγο Ύδρα, λίγο Κωνσταντινούπολη.

Όμως, οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές από ότι σε ένα ελληνικό νησί, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.

Στα δυτικά της σύγχρονης πόλης σε ένα μικρό ύψωμα βρίσκεται και η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, που χρησιμοποιείται σήμερα ως τζαμί. Ο ναός είχε κατασκευαστεί το 1866 και μετατράπηκε σε τζαμί το 1963.

Kas

Η παραλία Kaputaş όπου μπορεί να πάει κανείς παίρνοντας το τοπικό μίνι βαν.

Οι παραλίες του Kas χαρακτηρίζονται από καταγάλανα νερά και χρυσή άμμο. Παίρνοντας κανείς το καΐκι, μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να βρεθεί στην μαγευτική σπηλιά Blue Lagoon με το μπλε νερό στο Καστελλόριζο.

Κας ή Καστελλόριζο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χορταίνει κανείς την μεσογειακή ομορφιά. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Δύο ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης

Βενετία: 10€ χρέωση για την κάθε ημέρα στην ιταλική πόλη, λόγω υπερτουρισμού

Μερικές από τις πιο πολυτελείς σουίτες του κόσμου βρίσκονται σε πλοία