Ποιος μπορεί να περιγράψει τη Σεβίλλη καλύτερα απ’ αυτούς που έζησαν όλη τη ζωή τους εκεί; Η Λόλα Φλόρες, η διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια, είπε κάποτε ότι «η Σεβίλλη είναι σα να ονειρεύεσαι τον παράδεισο». Αν το βρίσκεις υπερβολικό, δεν έχεις παρά να την επισκεφθείς. Ιδανικός προορισμός για μερικές μέρες μετά το Πάσχα, μια πόλη που τα έχει όλα: Από μια γερή βουτιά στην ιστορία και τον πολιτισμό μέχρι φλογερό ταμπεραμέντο και διασκέδαση που μοιάζει με Ελλάδα.

Προορισμός για να τον ανακαλύψεις

Τι μπορείς να κάνεις στη Σεβίλλη; Παρακάτω θα διαβάσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που κρύβει αυτός ο φανταστικός προορισμός στην Ισπανία. Είμαστε σίγουροι ότι αν σε φέρει ο δρόμος σου στο διαμάντι αυτό της Ανδαλουσίας, θα ανακαλύψεις κι άλλα μόνος σου.

Ο προορισμός που θα σου προτείνουν όλοι για μετά το Πάσχα: 10 πράγματα να κάνεις σε μια φανταστική πόλη στην Ισπανία

Ιστορική κληρονομιά

Τα κτίρια της παλιάς πόλης της Σεβίλλης δίνουν μια γεύση της περίπλοκης ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, πλούσιας σε μουσουλμανικές και χριστιανικές επιρροές. Η πόλη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο γοτθικό καθεδρικό ναό του κόσμου, του οποίου το καμπαναριό, La Giralda, έχει ύψος πάνω από 100 μέτρα και βρίσκεται σε έναν πρώην μαυριτανικό μιναρέ. Το εντυπωσιακό Alcazar, ένα χριστιανικό παλάτι του 13ου αιώνα χτισμένο πάνω από ένα ακόμη παλαιότερο ισλαμικό κάστρο, είναι ένα στολίδι της αρχιτεκτονικής Mudejar, όπου το γοτθικό, το ρομανικό και το αναγεννησιακό στυλ βρίσκονται ανάμεσα σε ισλαμικά διακοσμητικά στοιχεία. Είναι ο μοναδικός προορισμός στον κόσμο όπου μπερδεύονται με τέτοιον τρόπο οι δύο τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί.

Ποδήλατο στον ήλιο

Δεν ονομάστηκε τυχαία η Σεβίλλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2023. Η πόλη προωθεί πιο πράσινες προσεγγίσεις στις διακοπές, με πρώτη την μετακίνηση που είναι φιλική στο περιβάλλον. Υπάρχουν τώρα 180 χλμ. ποδηλατόδρομοι σε όλη τη Σεβίλλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να τον γυρίσει με ποήλατο. Το προσφέρει η δημόσια υπηρεσία SEVICI (το χαρακτηριστικό κόκκινο σήμα της υπάρχει παντού). Ξεκίνα από το πάρκο Maria Luisa, πρώην κήποι του παλατιού San Telmo και γεμάτο με ρομαντικά σιντριβάνια και κιόσκια.

Τα κεραμικά της Τriana

Η γειτονιά της Τριάνα φιλοξενούσε ιστορικά τεχνίτες, χορευτές φλαμένκο και ταυρομάχους. Aυτό το μποέμ, χαρακτηριστικό μέρος της πόλης είναι ακόμα και σήμερα γνωστό για την αφθονία των κεραμικών του, μια παράδοση χειροτεχνίας που ασκείται από τον 16ο αιώνα. Μπορείς να μπεις μέσα σε πολλά εργαστήρια, να δεις τον τρόπο κατασκευής των εντυπωσιακών κεραμικών και, προφανώς, να ψωνίσεις τα αγαπημένα σου. Το Centro Cerámica Triana είναι ένα μουσείο που εκτείνεται σε δύο ορόφους, όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα για την κεραμική.

Ο προορισμός που θα σου προτείνουν όλοι για μετά το Πάσχα: 10 πράγματα να κάνεις σε μια φανταστική πόλη στην Ισπανία

Το Museo de Bellas Artes

To Μουσείο Καλών Τεχνών είναι ο προορισμός για να βρεις δεξιοτέχνες του μπαρόκ, από το Zurbaran μέχρι το Murillo, και πίνακες από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τον 19ο αιώνα. Το Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC), που στεγάζεται σ’ ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα, θα απολαύσεις εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις του Manuel Barbadillo. Το Espacio Derivado είναι ένας πολυεπιστημονικός χώρος για εκθέσεις , εργαστήρια και εκδηλώσεις και το Espacio Sacáis ένα κέντρο αφιερωμένο σε νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλη την Ανδαλουσία. Όλα αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σεβιγιάνικος χορός

Αν θέλεις να αισθανθείς σαν ντόπιος, πρέπει να μάθεις σεβιγιάνα. Αυτός ο λαϊκός χορός είναι χαρακτηριστικός της πόλης, γεμάτος πάθος, αλλά και πειθαρχία στην κίνηση. Δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός για να το κάνεις από την ετήσια Feria de Sevilla, που πραγματοποιείται γύρω στον Μάιο, μια στιγμή για να ζήσεις τις παραδοσιακές γιορτές της Σεβίλλης στα καλύτερά τους. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείς εκεί. Πολλές σχολές προσφέρουν ταχύρρυθμα μαθήματα λίγων ημερών, για να μάθεις τα βασικά.

Ο προορισμός που θα σου προτείνουν όλοι για μετά το Πάσχα: 10 πράγματα να κάνεις σε μια φανταστική πόλη στην Ισπανία

Plaza de España

Πλάθα σημαίνει πλατεία βέβαια, αλλά μην φανταστείς κάτι τέτοιο. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σαν πάρκο, με χιλιάδες ζωγραφισμένα κεραμικά πλακίδια, καμπύλες γέφυρες και μεγάλες καμάρες, όλα γύρω από ένα μνημειώδες κεντρικό σιντριβάνι. Κατά μήκος των ημικυκλικών τοίχων, 48 διακοσμητικές κόγχες, η καθεμία αφιερωμένη σε διαφορετική επαρχία της Ισπανίας, είναι ζωγραφισμένες με μοτίβα και εικόνες που αντιπροσωπεύουν την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία της. Αυτή η πλατεία δημιουργήθηκε για την Έκθεση της Σεβίλλης το 1929, μια σημαντική καμπή στη θέση της πόλης στην παγκόσμια σκηνή.

Βαρκάδα στον Γουαδαλκιβίρ

«Λούζεται η αγάπη μου στον Γουαδλακιβίρ», τραγουδούσε ο Μανώλης Μητσιάς πριν μισό αιώνα, τη μελοποιημένη ποίηση του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο χιλιοτραγουδισμένος ποταμός δεν προσφέρεται πια για μπάνιο, αλλά για βαρκάδα. Από τη βάρκα μπορείς να θαυμάσεις το Torre del Oro, η αρένα ταυρομαχιών, το παλάτι San Telmo και το καπνεργοστάσιο που απαθανάτισε Κάρμεν, η όπερα του Μπιζέ. Αν το’ χεις με το κουπί, το ποτάμι είναι επίσης δημοφιλές για καγιάκ και κωπηλασία.

Φλαμένκο

Δεν χρειάζεται εξήγηση, είναι πασίγνωστα τα τραγούδια και οι χοροί και η Σεβίλλη ο απόλυτος προορισμός για να το ζήσεις. Η Aurora Vargas και η Juana la del Revuelo είναι από τους πιο διάσημους τραγουδιστές φλαμένκο της Σεβίλλης, αν θέλεις να μπεις στο κλίμα. Υπάρχουν καθημερινά πολλές παραστάσεις στην πόλη Το La Carbonería έχει ένα μεγάλο, γεμάτο αίθριο όπου οι καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ το Los Gallos είναι ένα από τα κύρια tablaos της πόλης, ένα μέρος για να απολαύσεις και παραδοσιακό γεύμα και μια παράσταση φλαμένκο.

Απόδραση στην επαρχία

Οι γειτονιές της πόλης είναι γοητευτικές, αλλά και η επαρχία της Σεβίλλης φιλοξενεί επίσης πολλά χωριά και αγροτικές περιοχές, καθένα τους ένας ιδανικός προορισμός για μια ολιγόωρη απόδραση. Το πιο εντυπωσιακό είναι το αμφιθέατρο στην Talica, που λέγεται ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην εποχή του. Η αρχαία πόλη Carmona, ηλικίας άνω των 5.000 ετών, είναι γεμάτη αραβικά, ρωμαϊκά και εβραϊκά ίχνη.

Ο προορισμός που θα σου προτείνουν όλοι για μετά το Πάσχα: 10 πράγματα να κάνεις σε μια φανταστική πόλη στην Ισπανία

Metropol Parasol

Θα το βρεις στην Plaza de la Encarnación, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Las Setas», δηλαδή τα μανιτάρια. Προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στη Σεβίλλη όταν πρωτοχτίστηκε, κυρίως για την εντυπωσιακή μοντέρνα αντίθεση που κάνει με το κατά τα άλλα παραδοσιακό περιβάλλον. Πρόκειται για μια εγκατάσταση ύψους 28 μέτρων,  ένας γιγαντιαίο, δικτυωτό θόλο από ξύλο. Αν ανέβεις στην κορυφή θα θαυμάσεις πανοραμική θέα. Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέρνα έργα σ’ όλη την Ευρώπη.