Ένα ένα τα στοιχεία που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες σχηματίζουν το συγκλονιστικό ψηφιδωτό πίσω από την περίπτωση του 60χρονου Βιντσέντζο Λα Πόρτα. Ο 60χρονος μαφιόζος που ανακαλύφθηκε στην Κέρκυρα αποτελεί μία περίπτωση κακοποιού ο οποίος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ιταλική και δη στη ναπολιτάνικη Μαφία.

Ο 60χρονος μαφιόζος βρισκόταν μέσα στη «Λίστα των 100», μία λίστα που έχουν συντάξει οι ιταλικές Αρχές με τους 100 πιο επικίνδυνους φυγόδικους. Όπως αναφέρουν αυτές, ο μαφιόζος είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 14 ετών και 4 μηνών από το 2012. Ωστόσο δεν είχε κάνει ούτε μία ημέρα φυλακή αφού εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Ο μαφιόζος εν τέλει βρέθηκε στη Γουβιά της Κέρκυρας. Τόσο μακριά όσο και κοντά από τον αγαπημένο του ιταλικό νότο. Αυτή η παθολογική λατρεία με τον τόπο του και συνεπώς με την ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολι, ήταν εκείνες που οδήγησαν τις ιταλικές και ελληνικές Αρχές στα ίχνη του.

Ο μαφιόζος και το καρτέλ του Secondigliano

O 60χρονος Βιντσέντζο Λα Πόρτα φαίνεται πως είχε απομακρυνθεί από τη φατρία στην οποία ανήκε. Ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο κλοιός γύρω από την ιταλική Μαφία έχει στενέψει ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία.

Ο μαφιόζος προσπάθησε να φτιάξει μία δεύτερη ζωή, ουσιαστικά δεύτερη οικογένεια, στην Κέρκυρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν δρούσε παράλληλα για τις «δουλειές» της Συμμαχίας του Secondigliano, όπως αποκαλείται η ομάδα στην οποία ανήκε.

«Έχει ξεκινήσει μία νέα οικογένεια στην Ελλάδα. Έχει έναν γιο μόλις 9 ετών και δουλεύει ως μάγειρας. Υποφέρει από καρδιολογικό νοσήματα. Αν εκδοθεί από την Ελλάδα στην Ιταλία, αυτός και η οικογένειά του θα καταστραφούν», σημειώνει ο δικηγόρος του Βιντσέντζο Λα Πόρτα μιλώντας στο Associated Press.

Το πρωτάθλημα της Νάπολι

Όπως προαναφέραμε η περίπτωση του 60χρονου έγινε γνωστή στους Καραμπινιέρι της ιταλικής Αστυνομίας όταν η Νάπολι κατέκτησε τον τίτλο στο ποδόσφαιρο πριν από μερικούς μήνες.

Με την κατάκτηση του σκουντέτο, του ιταλικού πρωταθλήματος, δεν μπόρεσε να αντισταθεί και πανηγύρισε ξέφρενα. Τοποθέτησε πανό, κασκόλ και μεγάλες πινακίδες της Νάπολι στο εστιατόριο. Οι συγκεκριμένες εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο να φορά καπέλο και κασκόλ της ομάδας του.

Οι ιταλικές Αρχές εντόπισαν τις φωτογραφίες ενώ εξακρίβωσαν οικονομικές κινήσεις του στην Κέρκυρα, διασταυρώνοντας την ταυτότητά του. Έφτασαν στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής και ζήτησαν σχετική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σύλληψή του από τις ελληνικές Αρχές.

Ο 60χρονος κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, αναμένεται να προφυλακιστεί, ενώ ήδη έχει υποβληθεί αίτημα έκδοσής του από τις Ιταλικές Αρχές.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Για τη σύλληψη η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ανακοίνωση ενημερώνοντας για τα πληροφοριακά στοιχεία που έλαβε από τις ιταλικές Αρχές.

«Συνελήφθη απογευματινές ώρες, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 σε περιοχή της Κέρκυρας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, 60χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης της Εισαγγελίας της Νάπολη, για εγκληματική οργάνωση και οικονομικά αδικήματα.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα επιχείρησης που συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και τη συνδρομή των Ιταλικών Αρχών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Photo credits: Carabinieri Napoli