Στις 21 Φεβρουαρίου 1965, δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών, ο Malcolm X, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αίθουσα χορού Audubon στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ενέπνεε εκατομμύρια Αφροαμερικανούς, κόντρα στο καθεστωτικό αμερικανικό πολιτικό σύστημα και τον ρατσισμό από όπου κι αν πήγαζε, αναδεικνύοντας παράλληλα και το ταξικό ζήτημα. Όλα αυτά, μαζί με το παρελθόν του Malcolm X, οδήγησαν το FBI στο να τον έχει υπό στενή παρακολούθηση, με την ταμπέλα «προδότης του έθνους».

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, οι Mujahid Abdul Halim, Muhammad Abdul Aziz και Khalil Islam καταδικάστηκαν σε ισόβια. Για πολλά χρόνια οι Aziz και Islam υποστήριζαν την αθωότητα τους. O Halim παραδέχθηκε πως συμμετείχε στη δολοφονία, υποστήριξε ωστόσο ότι οι άλλοι δύο καταδικασθέντες ήταν αθώοι.

Ο Aziz, που είναι σήμερα 81, προσπαθεί «να αποκαταστήσει την υπόληψή του», σύμφωνα με το Innocence Project. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τo 1985, αλλά υποστηρίζει πως ζει με το στίγμα της καταδίκης για πάνω από 50 χρόνια. Ο Islam πέθανε το 2009.

https://www.intronews.gr/8639-2-dolofonia-malcolm-x-andres-1965?fbclid=IwAR3PcEuMZN6XyqWQQ3G2xboVNd5cCriRWw27e6JIVIsQ6G8jZNKabQ4pOeo

Αποζημίωση 20 εκατομμυρίων για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο Muhammad Abdul Aziz, που αθωώθηκε πρόσφατα για τη δολοφονία του Malcolm X από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ζητάει αποζημίωση από την Πολιτεία και τον δήμο της Νέας Υόρκης, για τα 20 χρόνια που παρέμεινε άδικα στη φυλακή.

Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα στις 18 Νοεμβρίου, με τον εισαγγελέα να ζητάει συγγνώμη για τις δεκαετίες αδικίας που βίωσε. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε και ο Khalil Islam.

«Επί δεκαετίες, ακόμη και αμέσως μετά τη δολοφονία του Malcolm X, η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI είχαν στην κατοχή τους αποδείξεις που, όχι μόνο αποδείκνυαν την αθωότητα των Aziz και Islam, αλλά υποδείκνυαν και τους πραγματικούς δολοφόνους», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι δικηγόροι Ντέιβιντ Σάνις και Ντέμπορα Φρανσουά. Υπενθύμισαν ότι το 1977 ο τρίτος εκ των καταδικασθέντων, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι πυροβόλησε τον Malcolm X αποκάλυψε την ταυτότητα των συνεργών του.

Τώρα, ο 83χρονος Aziz ζητά αποζημίωση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή εξαιτίας της άδικης καταδίκης του πέρασε 20 χρόνια σε πολλές φυλακές υψίστης ασφαλείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα προειδοποίησε τον δήμο, από τον οποίο εξαρτάται η αστυνομία, ότι σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση 40 εκατ. για παράνομη κράτηση και σοβαρή σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική βλάβη.

«Εκείνοι που μου στέρησαν την ελευθερία και στέρησαν την οικογένειά μου από τον σύζυγο, τον πατέρα και τον παππού θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του, οι οποίοι σκοπεύουν να υποβάλουν ανάλογο αίτημα και εκ μέρους των κληρονόμων του Khalil Islam.

https://www.intronews.gr/9715-2-emmett-till-mavros-pou-dolofonithike-agria