Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε στον ΣΚΑΙ αλλαγές στην ισχύ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Έχει σχεδόν αποφασιστεί, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού να είναι επτά μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολιαστοι.

«Στους επτά μήνες όποιος δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, να λογίζεται στη συμπεριφορά του χωρίς να έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων. Αυτό είναι κάτι που έχει μπει στο τραπέζι και θα γίνουν ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιθανή είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας για την πρώτη δόση εμβολίου για τους άνω των 50 ετών. Όπως είπε, η επιβολή της πρώτης δόσης είναι μόνο για ηλικιακά επίπεδα, όχι επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι κατι που εξετάζεται σε δύο κατηγορίες, αφενός την επιτυχία των άνω των 60 και αφετέρου την πίεση στο ΕΣΥ. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός, ο μεγάλος φόβος είναι η καραντίνα γιατρών και νοσηλευτών, με κόσμο να μπαίνει καθημερινά σε απομόνωση. Όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και την πίεση που υφίστανται και λόγω νόσησης των υγειονομικών, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν νοσεί ένας γιατρός που εργάζεται στη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου, η θέση του θα καλυφθεί εσωτερικά και το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί από γιατρό του ιδιωτικού τομέα.

Έρχεται αυστηροποίηση των μέτρων

Πιθανό είναι οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν στο μέλλον πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους, κατά εισήγηση των ειδικών, όπως είπε.

«Θα πρέπει πλέον οι ανεμβολίαστοι ούτε στους εξωτερικούς χώρους να πηγαίνουν χωρίς το πιστοποιητικό. Αυτό έλεγαν χθες οι επιστήμονες στη συνεδρίαση. Άρα, στο πλαίσιο της όλης συζήτησης για υποχρεωτικότητα, θα εξεταστεί και αυτό το θέμα των προνομίων των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Αφήνουμε ανοιχτό το να κάνουμε δεκτές τις εισηγήσεις. Αυτός ήταν χθες ο προβληματισμός της επιτροπής» ανέφερε συγκεκριμένα.