Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει το Ισραήλ μέσα από τη μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer/BioNTech. Αυτή απέδειξε την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης όσον αφορά την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις δύο δόσεις.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Harvard, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για 728.321 ανθρώπους άνω των 12 ετών με μέση ηλικία 52 ετών, οι οποίοι έκαναν τρίτη αναμνηστική δόση μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και για ισάριθμους ανθρώπους με παρόμοια δημογραφικά και ιατρικά χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις, εκείνοι που έκαναν και τρίτη, επτά μέρες ή περισσότερες μετά είχαν 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19, καταγράφοντας 231 περιπτώσεις νοσηλείας για την ομάδα των δύο δόσεων, σε σύγκριση με 29 για όσους έλαβαν την αναμνηστική δόση, 92% μικρότερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 με 157 περιπτώσεις στην ομάδα ελέγχου έναντι 17 μεταξύ αυτών που είχαν κάνει την τρίτη δόση και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συννοσηροτήτων. Και οι δύο ομάδες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερους αριθμούς νοσηλειών και θανάτων από εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του 4ο κύματος στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε ευρέως την τρίτη δόση και το τέλος του τέταρτου κύματος του Ισραήλ αναχαιτίστηκε τουλάχιστον εν μέρει χάρη στην εκστρατεία αναμνηστικού εμβολίου, η οποία ξεκίνησε για τους άνω των 65 ετών τον Αύγουστο και διαδόθηκε γρήγορα στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Από την Παρασκευή, σχεδόν 4 εκατομμύρια Ισραηλινοί – περισσότερο από το 42% του συνολικού πληθυσμού – έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον COVID. Σχεδόν το 67% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 στο Ισραήλ έχει πέσει κάτω από τις 10.000 για πρώτη φορά σε περισσότερους από τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη και την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πειστικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι άκρως αποτελεσματική κατά της σοβαρής Covid-19 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υποομάδες του πληθυσμού, μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση».

Ο καθηγητής Μπεν Ρέις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, κάτι που ελπίζουμε θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση».