«Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι πια μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ο Μάγκνους Χεουνίκε, υπουργός Υγείας στη Δανία, την άρση όλων των περιορισμών για την πανδημία που ίσχυαν στη χώρα. Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη – ελάχιστες οι εξαιρέσεις – σημειώνουν ήδη έξαρση στα κρούσματα, με τα ποσοστά να είναι καταφανώς υπέρ της μετάλλαξης Δέλτα, η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που στην ουσία κάνει τον κορωνοϊό downgrade. Από πανδημία, μια απλή νόσος.

Για να προβεί σε μια τέτοια ολική άρση περιορισμών ως προς το εσωτερικό της, η Δανία είχε φροντίσει πριν πεινάσει. Κοινώς, είχε ένα άρτιο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αυτή τη στιγμή ξεπερνάει το 80% (4.127.730 πολίτες) σε ηλικίες από 12 έτη και πάνω, ενώ από μία τουλάχιστον δόση έχει δεχτεί το 85%!

Ούτως ή άλλως, το σύστημα υγείας της χώρας είναι από τα πιο αξιόπιστα στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση προχωρά στην άρση παρά το ότι υπάρχουν από 700 ως 1.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται, ας μην ξεχνάμε, για ένα κράτος 5.8 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν είναι χαμηλός ο αριθμός κρουσμάτων. Η αναλογία 162 κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μάλιστα, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (149).

https://www.intronews.gr/3953-2-islandia-koronoios-krousmata-antiemvoliastes

Ανοιχτά προς όλους τα μπαρ στη Δανία, χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού

Δεν είναι όμως αυτός ο σημαντικός αριθμός. Ο σημαντικός αριθμός βρίσκεται στους 126 ανθρώπους που είναι στο νοσοκομείο, εκ των οποίων μόνο οι 19 είναι σε ΜΕΘ. Πολύ πιο σημαντικός είναι ο αριθμός των νεκρών, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό. Στη Δανία έχουν να ανακοινώσουν διψήφιο αριθμό νεκρών από τον Μάρτιο, με τους τελευταίους 5 μήνες να βρίσκονται μεταξύ του 1 και του 4 στους ημερήσιους θανάτους.

«Η επιδημία είναι πια υπό έλεγχο. Έχουμε πιάσει τα επίπεδα εμβολιασμού που θέλαμε. Ευχαριστώ κάθε έναν ξεχωριστά γι΄αυτό» λέει ο Χεουνίκε.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η Δανία θα άρει ακόμα και την υποχρέωση των πολιτών να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους όταν εισέρχονται σε μπαρ και χώρους εκδηλώσεων. Αυτό δε σημαίνει βέβαια εφησυχασμό για τη Δανία. Αν υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων, θα υπάρξει παρέμβαση με νέα μέτρα.

Σε αντίθεση με τα εσωτερικά, ως προς τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό, δεν θα αλλάξει κάτι, τουλάχιστον ως τα τέλη Οκτωβρίου. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Guardian, η Δανία τοποθέτησε τις Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία στην κίτρινη λίστα της από το Σάββατο, ενώ μέχρι τότε ήταν στην πράσινη λίστα.