Ο 19χρονος τουρίστας Ντίλαν Τρίνκλερ κατέγραψε το περασμένο Σάββατο (9 Σεπτεμβρίου) σε βίντεο την αλλόκοτη σκηνή, με την τουρίστρια να αγκαλιάζει τρυφερά τη «Μικρή Γοργόνα» παρά τις πινακίδες που ανέφεραν ότι «απαγορεύεται το σκαρφάλωμα στο γλυπτό», τη βάση του οποίου είχαν βανδαλίσει άγνωστοι τον περασμένο Μάρτιο, ζωγραφίζοντας μια ρωσική σημαία.

Στις εικόνες διακρίνεται η άγνωστη γυναίκα ανεβασμένη στο διάσημο σύμβολο της Κοπεγχάγης και της Δανίας να τρίβει τη μύτη της σε εκείνη του αγάλματος, μια σκηνή που εξόργισε τους παρισταμένους, σύμφωνα με τον Ντίλαν:

«Υπήρχε ένα πλήθος γύρω στα εκατό άτομα κι όλοι παρακολουθούσαν άναυδοι. Οι Δανοί έλεγαν ότι “είναι δανέζικη πολιτιστική κληρονομία” και “έργο Τέχνης” το άγαλμα. Πολλοί τη γιούχαραν και της φώναζαν να κατέβει.

Εκείνη άρχισε να προσποιείται ότι ερωτοτροπεί με τη Μικρή Γοργόνα κι ο κόσμος εξοργίστηκε. Τη ρωτούσαν γιατί το κάνει αυτό, της φώναζαν ότι είναι ασέβεια κι εκείνη γελούσε σαν να μην τρέχει τίποτε. Όταν κατέβηκε, πλησίασε τη γυναίκα που τη συνόδευε, έκαναν “high five” κι άρχισε να τη φιλάει. Ήταν αλλόκοτο», είπε ο νεαρός τουρίστας.

Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, που προσελκύει περί το ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και γρανίτη και κοσμεί από το 1913 την προκυμαία Langelinie στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.

Ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από το διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το δώρισε ο Δανός ζυθοποιός Καρλ Γιάκομπσεν στον Δήμο της Κοπεγχάγης.