Η είδηση είχε κάνει πάταγο παγκοσμίως το 2021. Ένας καλλιτέχνης είχε παραδώσει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Άαλμποργκ στη Δανία δύο έργα για τα οποία είχε συμφωνηθεί αμοιβή 79.000 ευρώ. Μόνο που οι πίνακες που έλαβε το μουσείο ήταν δύο άδειοι καμβάδες και ο τίτλος που έβαλε ο Γενς Χάανινγκ στο έργο του το «πάρε τα λεφτά και τρέχα».

Το Μουσείο του Άαλμποργκ είχε αρχικά ζητήσει προ διετίας από τον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο παλιότερα έργα του, στα οποία χρησιμοποιούσε πραγματικά χρήματα για να αναδείξει το μέσο εισόδημα της Δανίας και της Αυστρίας.

Τελικά, του πρότεινε να του προσφέρει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει δύο νέα έργα τέχνης που να μοιάζουν με τα προηγούμενα. Άλλο που δεν ήθελε ο Χάανινγκ, έστειλε δύο λευκούς καμβάδες υπό τον τίτλο Take the Money and Run.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αφού ζήτησε πίσω τα χρήματά του και ουδέποτε τα πήρε, το μουσείο εξέθεσε κανονικά τους «πίνακες».

Το μουσείο εν τέλει αποφάσισε να τους εκθέσει, αλλά στο τέλος ζήτησε πίσω τα χρήματά του. Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε.

«Δεν είμαστε ένα πλούσιο μουσείο», δήλωσε ο διευθυντής στον Guardian. «Πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας και δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά». Σύμφωνα με τον διευθυντή, τα χρήματα που δανείστηκε ο Haaning προορίζονταν για τη συντήρηση του κτιρίου. Ο Χάανινγκ από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι «το μουσείο δεν καταλαβαίνει την τέχνη του».

Τελικά, μετά από νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα, αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.