Σε ένα ανελέητο κυνηγητό έχουν ξαμοληθεί αυτή την εβδομάδα οι άντρες των Ταλιμπάν, καθώς αναζητούν χτυπώντας πόρτες από σπίτι σε σπίτι, όσους συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν όλη την εβδομάδα στην Καμπούλ. Πλήθος γυναικών βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την απώλεια των δικαιωμάτων τους, παρά τις προειδοποιήσεις των Ταλιμπάν να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες για το πώς να συμπεριφέρονται. Όση εκπαίδευση όμως και να γίνει, αυτά που έγιναν στις πορείες και μετά, δεν προσφέρουν καμία ελπίδα ή έστω εμπιστοσύνη της Δύσης στα λεγόμενα τους.

Πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για 4 ανθρώπους νεκρούς, κατά πάσα πιθανότητα όλες τους γυναίκες που συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας. Μια απ΄αυτές είναι μια έγκυος αστυνομικός που σκοτώθηκε στην επαρχία Γκορ, με τους Ταλιμπάν να αποποιούνται των ευθυνών τους, λέγοντας πως δεν αποτελεί δικό τους έργο, αλλά ερευνούν την υπόθεση.

Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους ύστερα από την ανάδειξη των προσώπων της κυβέρνησης, όπου δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν μαστίγια και γκλομπ για να σπάσουν το πλήθος γυναικών που βρισκόταν στους δρόμους στις αρχές της εβδομάδας. Στη συνέχεια εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και μάλιστα συνέλαβαν δύο άντρες ρεπόρτερ του δικτύου EtilaatRoz που κάλυπταν την πορεία.

Οι Νεματουλάχ Νακντί και Τακί Νταριάμπι ξυλοκοπήθηκαν άγρια, τους φώναζαν «είστε τυχεροί που δεν σας αποκεφαλίσαμε» και γέμισαν τα σώματα τους με μελανιές, με το βίντεο από το πρακτορείο Russia Today να είναι σκληρό. Οι δύο Αφγανοί είχαν εκδορές και μώλωπες στα πόδια, στην πλάτη και στο πρόσωπο.

«Γιατί να στηρίξουμε ένα εμιράτο που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα μας. Ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκα, είναι από τώρα χαμένο. Είναι χαμένο. Όλοι οι άντρες που έκαναν το χρέος τους ως ρεπόρτερ, συνελήφθησαν. Ως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό; Ρωτάμε όλους αυτούς που 20 χρόνια μας προσέφεραν δικαιώματα: πού είστε τώρα εσείς οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας;» εξηγούν κάποιες γυναίκες σε δημοσιογράφους του CNN. «Δεν είμαστε γυναίκες του παρελθόντος. Θέλουμε τα δικαιώματα μας. Δεχτήκαμε επίθεση χθες, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» είπε η ακτιβίστρια Ντίμπα Φαραχμάντ.

Εκτός από τους παραπάνω, έχει αναφερθεί και μια περίπτωση ξυλοδαρμού ενός 16χρονου αγοριού που πήγαινε στο σχολείο. Με την τσάντα στην πλάτη, τον χτύπησαν βάναυσα, του έσκισαν τα ρούχα και όταν κατάφερε να τους ξεφύγει,  τρεις απ΄αυτούς τον κυνήγησαν.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ και υπεύθυνη στο τμήμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ανέφερε σε δηλώσεις της από τη Γενεύη, πως είχε πληροφορίες για Ταλιμπάν που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, σύμφωνα με τη Guardian. «Έχουμε αντικρύσει μια δράση από τους Ταλιμπάν που δυστυχώς είναι πολύ σκληρή. Έχουμε αναφορές για εκφοβισμό προς δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους. Τους καλούμε να πάψουν άμεσα τη χρήση βίας και την φίμωση έναντι όσων διεκδικούν τα δικαιώματα τους με ειρηνικό τρόπο, αλλά και κατά των δημοσιογράφων που απλώς καλύπτουν τις πορείες».

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, ανέφερε την Πέμπτη πως «οποιαδήποτε νομιμοποίηση και στήριξη από μέρους μας προς το νέο κράτος, θα πρέπει να κερδηθεί. Τα στάνταρ που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρα και εξετάζουμε διαρκώς αν αυτά ικανοποιούνται. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί απέναντι στο έθνος του Αφγανιστάν, βοηθάμε σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, όμως οι ανάγκες είναι τεράστιες».

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Σίτισης αναφέρει πως το 93% των σπιτιών στο Αφγανιστάν, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή και αν συνεχιστεί η κατάσταση με τις υψηλές τιμές και την παρεμπόδιση της διεθνούς βοήθειας, η χώρα θα περιέλθει σε ολική φτώχεια σε ένα χρόνο.

«Οι γυναίκες είναι μόνο για να γεννούν παιδιά, όχι για να γίνουν υπουργοί» λέει εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Οι αντιδράσεις κατά των Ταλιμπάν εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής σύνθεσης, όπου δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Μάλιστα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε την Πέμπτη σε δημοσιογράφο ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για πολιτική, αλλά μόνο για να γεννούν.

«Δεν είναι αναγκαίο για μια γυναίκα να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Είναι σαν να της βάζεις στο λαιμό κάτι που δε μπορεί να κουβαλήσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται σε υπουργικές θέσεις, πρέπει να γεννούν. Οι γυναίκες που διαμαρτύρονται δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Αυτά βγήκαν διά στόματος Ζαγιέντ Ζεκρουλάχ Χασίμι, ο οποίος συνέχισε όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε πως οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού. «Τι είδους μισό; Αυτό το μισό έχει αποτυπωθεί λάθος». Ίσως ο Χασίμι να έχει δίκιο, καθώς την Παρασκευή υπήρξε μια νέα πορεία γυναικών, αυτή τη φορά όμως υπέρ των Ταλιμπάν. Εκατοντάδες γυναίκες (πάνω από 300) με χιτζάμπ και μπούρκα, κρατούσαν σημαιάκια στήριξης των Μουτζαχεντίν κατά την παρουσία τους σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Το ίδιο έκαναν και στους δρόμους της Καμπούλ, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «είμαστε ικανοποιημένες με τη συμπεριφορά των Μουτζαχεντίν».

Η Φόζια Κοόφι, μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, έχει διαφύγει από τη χώρα και κάνει διαρκώς συναντήσεις με γυναίκες αξιωματούχους στην Ευρώπη, θέλοντας να τις κάνει συμμάχους στον αγώνα της για να γίνει πιο μεγάλη η φωνή της, προς υπεράσπιση των γυναικών του Αφγανιστάν.

Η Κοόφι σχολίασε τη νέα κυβέρνηση αποκαλύπτοντας μια υπόσχεση που έλαβε από στέλεχος των Ταλιμπάν. «Όταν συναντήθηκα πρώτη φορά με τον Σαμπουντίν Ντιλαβάρ, μου εξήγησε ότι αυτοί θα λειτουργήσουν αντίθετα από την εκδοχή των Ταλιμπάν του 2001, όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα και θέση στην πολιτική. Ήταν μήπως μια υπόσχεση ψευδής για να πάρει πολιτική ώθηση;» γράφει στο Twitter.

* Φωτογραφίες: Getty Images