Μπορεί να ακούμε τη λέξη «συνωστισμός» και μια τρέλα να μας πιάνει πλέον, ωστόσο αυτή τη φορά, πρόκειται για ρεκόρ που αφορά το διάστημα. Συγκεκριμένα, περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη φορά βρίσκονται στο διάστημα.

Για την ακρίβεια, το τετραμελές πλήρωμα των ερασιτεχνών αστροναυτών (δύο ανδρών και δύο γυναικών) της αποστολής Inspiration 4 της εταιρείας Space X ήρθαν να προστεθούν στο επταμελές πλήρωμα της αποστολής 65 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΣΣ) και στο τριμελές πλήρωμα του υπό ανάπτυξη κινεζικού διαστημικού σταθμού Σεντσού-12.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους «New York Times», ήταν η παρουσία 13 ανθρώπων στο διάστημα το 2009, οι οποίοι είχαν στριμωχτεί όλοι στον ΔΣΣ. Φέτος, όμως, οι 14 έχουν βρεθεί στο διάστημα με τρεις διαφορετικές αποστολές.

Το Shenzhou-12, από την Κίνα, ολοκληρώνει ένα ταξίδι 90 ημερών και μεταφέρει τρεις αστροναύτες. Το Expedition 65, από τη NASA, ξεκίνησε τον Απρίλιο με μια ομάδα επτά ατόμων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον διαστημικό σταθμό.

https://www.intronews.gr/5385-2-i-tripa-tou-ozontos-anisihei-epistimones-75

Ο «εμπνευστής» και χορηγός του Inspiration4 είναι ο Jared Isaacman, που εγκατέλειψε το λύκειο και έγινε δισεκατομμυριούχος, όταν ίδρυσε μια εταιρεία για την επεξεργασία της διαδικασίας πληρωμής υπαλλήλων. Είναι ο τρίτος δισεκατομμυριούχος κατά σειρά μετά τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Τζεφ Μπέζος που μπήκαν σε τροχιά γύρω από την Γη, με αντίστοιχες αποστολές φέτος το καλοκαίρι.

Τα τέσσερα μέλη του Isnpiration4, όλοι τους ερασιτέχνες αστροναύτες, κάνουν τριήμερες «διακοπές» στο διάστημα. Εταιρείες, όπως η SpaceX και η Virgin ρίχνουν το κόστος των διαστημικών ταξιδιών, όπως εξηγεί ο Δρ Elliott Bryner, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Embry-Riddle Aeronautical στην Αριζόνα.

Καθώς το κόστος θα μειώνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονται στο διάστημα θα αυξηθεί, λέει ο ίδιος. «Αυτό που μας εμποδίζει να πάμε στο διάστημα είναι το κόστος», δήλωσε. «Προς το παρόν είναι ένα παιχνίδι εκατομμυριούχων».

https://www.intronews.gr/5331-2-space-x-proti-touristiki-apostoli-sto-diastima