Ήρθε μια στιγμή, κάπου σε έναν δρόμο στο αγροτικό Τενεσί, όταν ο Χάρβεϊ Λιούις ένιωσε ότι μπορούσε να συνεχίσει να τρέχει για πάντα. Σε αυτό το σημείο, ήταν ήδη σε κίνηση, σχεδόν ασταμάτητα, για περίπου τέσσερις ημέρες, κάνοντας κύκλους γύρω από τους ίδιους δρόμους, μονοπάτια και διαδρομές ανάμεσα σε μια ομάδα δρομέων, η οποία μικραίνει συνεχώς. Είναι το Big’s Backyard Ultra .

Έδινε μάχη με την πυρετώδη στέρηση ύπνου στα μολυβένια, εξαντλημένα πόδια του και στο μπροστινό μέρος του λερωμένου από τον ιδρώτα γιλέκο του φορούσε τα αποδεικτικά στοιχεία μιας προηγούμενης ρινορραγίας.

Αλλά τα φαινόμενα απατούν και βαθιά στη γωνία του πεισματάρικου μυαλού του, ο Λιούις ήξερε ότι κρατούσε το χρυσό εισιτήριο για να κερδίσει αυτόν τον αγώνα υπερμαραθωνίου Backyard, το οποίο πολύ απλά σημαίνει: «βεβαιωθείτε ότι κάθε άλλος αγωνιζόμενος θα παραιτηθεί πριν από εσάς» Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, άρχισε να αισθάνεται ασταμάτητος. «Ήταν σαν μια συχνότητα που βρήκα με τον ρυθμό μου», λέει ο Λιούις, «όπου μπορούσα να το διατηρήσω για απίστευτο χρονικό διάστημα. «Υπήρχε κάποιο μέρος όπου ο εγκέφαλός μου ανέλαβε τα ηνία του σώματός μου και το σώμα τελικά παραδόθηκε στο μυαλό μου».

Έτρεξε 450 χιλιόμετρα σε 4.5 μέρες, στο φινάλε έβλεπε δέντρα να του μιλάνε: Απίστευτο ρεκόρ από Καναδό

Τι ορίζεται ως Big’s Backyard Ultra

Αυτό ήταν το Big’s Backyard Ultra τον Οκτώβριο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα backyard ultrarunning. Η πειθαρχία του ορίζεται ευρέως ως οποιαδήποτε απόσταση πέρα ​​από τα 26,2 μίλια ενός μαραθωνίου, αλλά ένας Backyard Ultra δεν έχει προκαθορισμένο μήκος. Οι δρομείς ολοκληρώνουν έναν βρόχο 4.167 μιλίων την ώρα, κάθε ώρα μέχρι να μείνει μόνο ένα άτομο όρθιο.

Οι άλλοι διαγωνιζόμενοι θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν, είτε εγκαταλείποντας είτε αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσουν έναν βρόχο εντός του χρονικού διαστήματος. Ο Λιούις, ένας δάσκαλος γυμνασίου και έμπειρος δρομέας αποστάσεων από το Σινσινάτι, εισήλθε σε αχαρτογράφητη περιοχή όσον αφορά τους Backyard Ultras, ολοκληρώνοντας έναν ελάχιστα πιστευτό κύκλο 108 βρόχων- που ισοδυναμεί με 450 μίλια – σε τεσσεράμισι ημέρες στο Big’s.

Το γιγάντιο κατόρθωμα της αντοχής και της ανθεκτικότητάς του τελικά έληξε όταν ο τελευταίος ανταγωνιστής του, ο Ihor Verys, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον 108ο βρόχο του, και έγινε αυτό που είναι γνωστό στο backyard ultrarunning ως «η ασίστ».

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, ο Λιούις εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ του – έξι γύρους, ή 25 μίλια, περισσότερους από ό,τι κατάφερε ο Αυστραλός Phil Gore σε έναν Backyard Ultra νωρίτερα φέτος. «Κατάφερα να το τεντώσω σε τεσσεράμισι μέρες», λέει ο Λιούις στο CNN Sport.

«Αυτό είναι πραγματικά κάπως καθηλωτικό για μένα. Μου εξάπτει τη φαντασία». Συνολικά, ο Λιούις κάλυψε το ισοδύναμο ολόκληρου του μήκους της Φλόριντα, ή περίπου την απόσταση από την πόλη του Σινσινάτι έως την Ατλάντα, σταματώντας μόνο για λίγα λεπτά μεταξύ κάθε βρόχου. Ήταν στα μέσα της τελευταίας του λούπας, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι ο Verys είχε τελικά υποκύψει στο στον σωματικό πόνο της κούρσας, δίνοντας στον Λιούις τη νίκη, αρκεί να μπορούσε να φτάσει στο cut-off για τελευταία φορά.

«Τελειώνοντας το τελευταίο άτομο, πετάς στον ουρανό», λέει ο 47χρονος Λιούις. «Είναι σαν ένα από τα μεγαλύτερα highs της ζωής μου. Δεν μπορούσα να το περιγράψω, ειδικά όταν πρόκειται για έναν τόσο αυστηρό, απαιτητικό στόχο». Υπάρχουν εκατοντάδες Backyard Ultras που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, αλλά το Big’s είναι το πρωτότυπο και πιο διάσημο γεγονός του κλάδου.

Η ιδέα επινοήθηκε από τον Gary Cantrell, τον θυρωρό μερικών από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των θρυλικών Barkley Marathons. Πιο γνωστός ως Lazarus Lake, ή απλά «Laz» σε όσους ανήκουν στην κοινότητα υπερτρεξίματος, ο Cantrell διοργάνωσε για πρώτη φορά Big’s Backyard Ultra γύρω από το αγρόκτημά του στο Bell Buckle το 2011.

Ο αγώνας αποτελείται από δύο διαφορετικούς βρόχους: έναν σε μονοπάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας και έναν άλλο σε δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αρχή και το τέλος κάθε βρόχου σημειώνεται από μια κατασκευή που γράφει «δεν υπάρχει τέλος», οι τρεις πρώτες λέξεις γράφονται με το χέρι και καρφιτσωμένες στο πανό με χονδροειδή τρόπο.

Είναι εκεί που οι δρομείς πρέπει να συγκεντρώνονται κάθε ώρα για να παραμείνουν στον αγώνα. «Είναι ένας φόρος τιμής στην ικανότητα του ανθρώπου να ξεπερνά συνεχώς αυτό το όριο του τι είναι δυνατό όλο και πιο έξω», λέει ο Cantrell σε ένα βίντεο που προωθεί την εκδήλωση.

Ο Λιούις, τώρα δύο φορές νικητής και τρεις φορές ασίστ, είναι πιστός στους Big’s Backyard Ultra. Ο ίδιος πιστώνει την επιτυχία στον φετινό αγώνα σε έναν συνδυασμό προσεκτικής προετοιμασίας, προηγούμενης εμπειρίας του στην πίστα σε πολλούς άλλους υπερμαραθωνίους, και στην απόλυτη δύναμη της θέλησης στα τελευταία στάδια.

«Πάντα πίστευα ότι θα εξακολουθούσα να είμαι το τελευταίο πρόσωπο και ποτέ δεν έχασα το όραμα αυτό», λέει ο Λιούις. Η προπόνησή του για τον φετινό αγώνα ήταν κατά καιρούς περίεργη, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της στέρησης ύπνου. Στα μεσημεριανά του διαλείμματα στο σχολείο, ο Λιούις έστρωνε ένα χαλάκι γιόγκα σε μια ντουλάπα αποθήκευσης και προσπαθούσε να αποκοιμηθεί για τρία έως πέντε λεπτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προσομοιώνοντας τα μικρά διαλείμματα που θα έκανε ανάμεσα στις λούπες στο Big’s.

Άλλες φορές λέει ότι έτρεχε στο πάρκο και ξάπλωσε στο γρασίδι για αρκετά λεπτά. Ο Λιούις ξεκινά για έναν ακόμη γύρο στο Big’s Backyard Ultra στο Bell Buckle του Τενεσί.

Όσον αφορά στον ίδιο τον αγώνα, η στρατηγική ύπνου του Λιούις δύσκολα λειτούργησε στο σχέδιο. Μη μπορώντας να ηρεμήσει το μυαλό του το προηγούμενο βράδυ, κοιμήθηκε μόνο για τρεις ώρες και μετά δεν κοιμήθηκε καθόλου τις τρεις πρώτες ημέρες του αγώνα. Μετά από αυτό, μπορούσε να ξεκουραστεί για ένα ή δύο λεπτά μεταξύ των βρόχων.

Ευτυχώς, δεν εκτροχιάστηκε από τις ίδιες «απίστευτα έντονες παραισθήσεις» που τον ταλαιπώρησαν κατά τη διάρκεια ενός ultra στην Αυστραλία νωρίτερα μέσα στη χρονιά. «Θα αποκοιμιόμουν μόνο για ένα δευτερόλεπτο, η αίσθηση του ήχου μου ήταν εξαιρετικά τονισμένη. Ήταν σαν την σειρά «Stranger Things».

Έτρεξε 450 χιλιόμετρα σε 4.5 μέρες, στο φινάλε έβλεπε δέντρα να του μιλάνε: Απίστευτο ρεκόρ από Καναδό

Η στρατηγική του σε περίπτωση που έχει παρόμοιες παραισθήσεις σε άλλη κούρσα; «Νιώθω ότι θα μπορούσα να το ξεπεράσω», προσθέτει ο Λιούις. «Ίσως θα το έκανε πολύ ενδιαφέρον». Αυτό δεν σημαίνει ότι η λογική του παρέμεινε εντελώς ανέπαφη στο Big’s: την τέταρτη μέρα, άρχισε να μιλάει με ασυναρτησίες στους άλλους ανταγωνιστές. «Ήμουν με μισή συνείδηση, μισοκοιμισμένος και άρχιζα να λέω τυχαία πράγματα», λέει ο Λιούις. «Έπρεπε να λογοκρίνω τον εαυτό μου και να μην λέω απλώς ό,τι σκεφτόμουν στην κατάστασή μου».

Υπολογίζει ότι κατανάλωσε περισσότερες από 40.000 θερμίδες κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίες ήταν όλες φυτικής προέλευσης – κάτι που λέει ο Λιούις βοήθησε στο να ηρεμήσει το στομάχι του όταν έτρωγε εν κινήσει.

Η διατροφή του είχε ποικιλία και ήταν άφθονη: περιτυλίγματα αβοκάντο και χούμους, σούπα φακής, ζυμαρικά με φιστίκια, vegan mac and cheese, vegan γιαούρτι, cupcakes και διάφορα φρούτα – βατόμουρα, μάνγκο, καρπούζι – ήταν όλα στο μενού. Επίσης, δεν ήπιε ποτέ νερό στον αγώνα. Αντί για αυτό, επέλεξε υγρά με θερμίδες όπως νερό καρύδας, κόκα κόλα ή ροφήματα ηλεκτρολυτών.

«Πάντα απολάμβανα την όρεξή μου και το smorgasbord». Το στομάχι είναι μια από τις μυριάδες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας δρομέας στο Big’s. Ένας άλλος είναι ο κίνδυνος πτώσης -ιδιαίτερα στις ρίζες, στα βράχια και στο φύλλωμα που βρίσκονται στον πρωινό γύρο, γύρω από το αγρόκτημα του Cantrell- ενώ οι κροταλίες και οι χαλκοκεφαλές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία στους περαστικούς στα μονοπάτια.

Ο Λιούις έπεσε μόνο μία φορά, αποδεικνύεται από τα κοκκινωπά σημάδια που εμφανίστηκαν στο πλάι του κεφαλιού του προς το τέλος του αγώνα. «Είμαι πολύ καλός στο να πέφτω», εξηγεί. «Έχω πέσει πολύ στη ζωή μου».

Ο τρόπος με τον οποίο ένας δρομέας ανταποκρίνεται στις αντιξοότητες μπορεί να είναι καθοριστικός στο πόσο καιρό θα επιβιώσει στο Big’s. Ο Λιούις πιστεύει ότι η προσπάθεια που απαιτείται στον αγώνα είναι περίπου 70% πνευματική και 30% σωματική, και έχει αναπτύξει μοναδικούς τρόπους να γυμνάζει και να ελέγχει το μυαλό του κατά τη διάρκεια των ultras. «Έχω πνευματικά ζώα που μου αρέσει να ενσαρκώνω στον αγώνα», λέει ο Λιούις.

«Με το Big’s, έλεγα ότι το πνευματικό μου ζώο ήταν ο ασβός μελιού. Ο ασβός από μέλι μπορεί να γκρεμιστεί, να χτυπηθεί, να δαγκωθεί, να κοπεί – όλα του συμβαίνουν και ο ασβός απλά συνεχίζει». Η αναλογία του ασβού και του μελιού μπορεί επίσης να επεκταθεί στην καριέρα του Λιούις στο υπερτρέξιμο στο σύνολό της, την πρόοδό του στο άθλημα που είναι θαρραλέα και σταδιακή.

Λέει ότι πέτυχε τον χρόνο πρόκρισης για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης μετά από 17 χρόνια προσπάθειας και κέρδισε έναν υπερμαραθώνιο 13 χρόνια μετά τον πρώτο του αγώνα. Περιγράφει τον εαυτό του ως ένα «παχουλό» παιδί που μεγαλώνει – σε αντίθεση με τον άνθρωπο που τρέχει στις μέρες μας από και προς τη δουλειά, προσθέτοντας επιπλέον απόσταση καθώς προχωρά σε έναν αγώνα.

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα», λέει ο Λιούις. Έπαιρνε μέρος στους Big’s για να συγκεντρώσει χρήματα για το Brighton Center, έναν οργανισμό στο Βόρειο Κεντάκι που βοηθά άτομα και οικογένειες να επιτύχουν οικονομική σταθερότητα και ανεξαρτησία, και επίσης θέλει να εμπνεύσει τους ανθρώπους να επενδύσουν περισσότερο στην προσωπική τους υγεία – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγουν σε εξωτερικούς χώρους για 20 ή 30 λεπτά κάθε μέρα. Και όσον αφορά τους προσωπικούς του στόχους, ο Λιούις έχει αρχίσει να σκέφτεται τι θα μπορούσε να πετύχει στο backyard ultra format.

«Αν έρθει ξανά η ευκαιρία: πώς θα μπορέσω να περάσω εκείνη την πέμπτη νύχτα;» συλλογίζεται. «Πώς θα βγω εκείνη την έκτη μέρα και μετά θα πάμε σε μια ακόμα νύχτα;» Τεσσεράμισι μέρες και 450 μίλια μπορεί να είναι απλώς η αρχή για τον Χάρβεϊ Λιούις. Αυτός είναι τελικά ένας αγώνας χωρίς γραμμή τερματισμού.

Πηγή: CNN