Aleman, Cordero, Galindo & Lee ή αλλιώς Alcogal. Πρόκειται για μια παναμέζικη νομική εταιρεία, η οποία αποτέλεσε τον operator 160 πολιτικών προσώπων για να μεταφέρουν χρήματα σε offshore. Σε αυτήν απευθύνθηκα ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπίς, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, έναν πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ, έναν υποψήφιο πρόεδρο στις Ονδούρες και τρεις πρώην πρόεδροι του Παναμά.

Η Alcogal ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον γιο πρώην πρέσβη του Παναμά στις ΗΠΑ, τον Χάιμε Αλεμάν, ο οποίος έγινε επίσης πρέσβης στην πορεία. Το 1981 επέστρεψε στον Παναμά για να δουλέψει για την εταιρεία του πατέρα του, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος από τον μισθό.

Έτσι ξεκίνησε την Alcogal. Στα Pandora Papers γίνεται μια σκιαγράφηση του χαρακτήρα του. Ο Αλεμάν ξυπνούσε κάθε πρωί στις 4, διάβαζε εφημερίδα, τσέκαρε τα mail του, ενώ διατηρούσε ένα σημειωματάριο όπου κατέγραφε τις λεπτομέρειες για κάθε συναναστροφή του μέσα στην ημέρα.

Το 1985, ο Αλεμάν ξεκίνησε την εταιρεία με την βοήθεια των Carlos Cordero, Anibal Galindo and Jorge Federico Lee, τα αρχικά των οποίων συνθέτουν το όνομα της εταιρείας. Ο Αλεμάν δεν φαινόταν ούτε καν στο όνομα. Στους πρώτους του πελάτες, ένα κονσόρτσιουμ από τη Νικαράγουα, ο Αλεμάν χρέωνε τις υπηρεσίες του για 25.000 δολάρια.

Ο κανόνας της οικονομίας των offshore είναι το κεκτημένο της Alcogal

«Ο πελάτης μπορεί να πάει στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Ανδόρρα, να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό όπου δικαιούχος θα είναι μια παναμέζικη επιχείρηση, η οποία σε ανταπόδοση θα λειτουργεί μυστικά και δεν θα έχει υποχρέωση να φορολογείται ούτε στον Παναμά ούτε στην Ελβετία. Οι αρχές στη χώρα του πελάτη δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν αυτά τα κεφάλαια, άρα δε μπορούν να συλλέξουν φόρους» γράφει ο Αλεμάν στο ημερολόγιο του.

Στις απαρχές των 90’s, η εταιρεία έφτιαξε 5 offshore εταιρείες για τον Αουγκούστο Πινοσέτ, τον Χιλιανό δικτάτορα (1973-1990), ο οποίος κατασπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από αρωγή των ΗΠΑ προς τους Χιλιανούς. Το 2004, η Alcogal έπαυσε τη συνεργασία της με τις εταιρείες του Πινοσέτ, γιατί «δεν συνεργαζόμαστε ποτέ με εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες».

Από το 1996 η Alcogal έχει βοηθήσει πάνω από 15.000 πελάτες για να μεταφέρουν χρήματα στο Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τον Παναμά, ενώ ήταν εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο Fifagate το 2015 και στο σκάνδαλο Odebrecht στη Βραζιλία, που αφορούσε σε ένα τεράστιο ξέπλυμα χρήματος με βιτρίνα καταστήματα καθαρισμού αυτοκινήτων που έφτανε ως και τον πρόεδρο Λούλα Ντα Σίλβα.

Έχοντας χτίσει ένα τέτοιο όνομα σε όλη τη Λατινική Αμερική, η Alcogal συνέχιζε να προσελκύει κόσμο, παρά τα νομικά της μπλεξίματα και γι΄αυτό στα Pandora Papers, τα 2 εκατομμύρια αρχεία από τα συνολικά 11.9, προήλθαν από εκείνη.

https://www.youtube.com/watch?v=OCTUyBCq0xk

Η Alcogal έστησε, σύμφωνα με το France 24, πάνω από 200 offshore εταιρείες για την Banca Privada d’Andorra, ώστε να σφραγιστεί η πολιτική διαφθορά στη Βενεζουέλα και όταν οι ΗΠΑ έβαλαν την τράπεζα στη μαύρη λίστα, το γραφείο απενεπλάκη. Δύο από τις offshore που έφτιαξε για την τράπεζα, έγιναν τμήμα του ξεπλύματος του Odebrecht, ο οποίος πέρασε μέσα από κει 30 εκατομμύρια δολάρια για να τα διοχετεύσει στην κυβέρνηση του Παναμά – στους γιους του προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι – και να κερδίσει συμβόλαια για δημόσια έργα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Banca Privada d’Andorra βρέθηκε να έχει βοηθήσει στο ξέπλυμα 4.2 δισ. δολαρίων και μεταξύ των πελατών της ήταν ηγέτες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας. Τότε η Alcogal αντιλήφθηκε πως υπάρχει τεράστιο ρίσκο για τους πελάτες της, όπως η Citibank και η Pfizer και ξέκοψε άμεσα κάθε δεσμό με τους πελάτες εκ Βενεζουέλας. Από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ το 2013 κι έπειτα, η Alcogal είχε λειτουργήσει ως πράκτορας για offshore που είχαν στην κατοχή τους πρώην συνεργάτες του Τσάβεζ.

«Είναι αδύνατο να έχεις τέλεια αρχεία. Έχουμε πάνω από 10.000 εταιρείες που συνεργαζόμαστε. Είναι τεράστια η πρόκληση να τις παρακολουθούμε όλες. Το καλύτερο τεστ; Κοιμάμαι καλά το βράδυ, παρόλο που ξέρω ότι δεν έχουμε τέλειους φακέλους» είχε πει το 2013 σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους ο Αλεμάν.

Πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, ο Παναμάς είναι και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, ως το επίκεντρο των επιχειρήσεων για τις περισσότερες από τις 90.000 offshore που δημιουργήθηκαν.

* Πηγή: ICIJ.com