Μυστικές συμφωνίες και κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, η Ελβετία, αποκαλύπτουν τις μυστικές υποθέσεις offshore 35 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, είναι όσα περιλαμβάνουν τα 11,9 εκατομμύρια αρχεία των Pandora Papers.

Μετά τα Panama Papers, πρόκειται για την τελευταία σημαντική διαρροή δεδομένων που αποκαλύπτει έναν χρηματοπιστωτικό κόσμο, όπου οι πλούσιοι μπορούν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πληρώσουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.

https://www.intronews.gr/6452-2-pandora-papers-vasilissas-politiko-pou-katigoreitai

Στα έγγραφα εμφανίζονται περισσότεροι από 100 δισεκατομμυριούχοι, ανάμεσά τους και διασημότητες, ροκ σταρ, αθλητές και ηγέτες επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν εταιρείες για να διατηρούν αντικείμενα πολυτελείας όπως ακίνητα και σκάφη αναψυχής. Επιπλέον, αποκαλύπτονται emails, σημειώματα, πιστοποιητικά μετοχών, περίπλοκα διαγράμματα που δείχνουν δαιδαλώδεις εταιρικές δομές.

Τα Panama Papers διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον. Η ICIJ μοιράστηκε την πρόσβαση στα δεδομένα που διέρρευσαν με επιλεγμένους συνεργάτες μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, BBC Panorama, Le Monde και Washington Post. Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους φακέλους στο πλαίσιο μιας μαζικής παγκόσμιας έρευνας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πρόκειται να αποκαλυφθούν πληροφορίες για 283 δικηγόρους και επιχειρηματίες.

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις έχουν ως εξής:

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah al-Hussein, συγκέντρωσε μια παγκόσμια μυστική αυτοκρατορία 100 εκατομμύριων δολαρίων που εκτείνεται στο Μαλιμπού, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει και οι δικηγόροι του δηλώνουν πως δεν υπάρχει τίποτα ακατάλληλο για τον ιδιοκτήτη ακινήτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Η Ιορδανία φάνηκε να έχει αποκλείσει τον ιστότοπο του ICIJ την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την κυκλοφορία των εφημερίδων, ενώ ακτιβιστές συνελήφθησαν επειδή ρώτησαν πόση γη έχει ο βασιλιάς.

Ο Ilham Aliyev, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει ανταλλάξει κοντά στα 400 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας τα τελευταία χρόνια. Η κυρίαρχη οικογένεια Aliyev που προήδρευσε στον κόσμο για δύο δεκαετίες, σε μια χώρα που κατηγορείται συνήθως για διαφθορά, δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις να σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Σημειώνεται δε, πως ένα από τα ακίνητα τους πωλήθηκε στο στέμμα της βασίλισσας,ο οποίο τώρα εξετάζει πώς κατέβαλε 67 εκατομμύρια λίρες σε μια εταιρεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Tony Blair και η σύζυγός του Cherie, έχουν εξοικονομήσει περίπου 300.000 λίρες σε χαρτονομίσματα μετά την απόκτηση ακινήτου που ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία. Αγόρασαν το γραφείο αξίας 6,5 εκατομμυρίων λιρών στη Μαριλέμπον, αποκτώντας μια offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η κίνηση δεν ήταν παράνομη και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο Blair προσπάθησε να αποφύγει τους φόρους ιδιοκτησίας, ωστόσο η συμφωνία υπογραμμίζει ένα κενό που επέτρεψε στους πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώνουν φόρο που είναι συνηθισμένο για τους απλούς Βρετανούς.

Ο δωρητής του συντηρητικού κόμματος Mohamed Amersi, που χρηματοδότησε την ηγετική εκστρατεία του Boris Johnson, αποκαλύφθηκε πως είχε συμβουλέψει για τη δομή μια συμφωνίας, αργότερα όμως διαπιστώθηκε πως ήταν δωροδοκία 162 εκατομμυρίων λιρών για την κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν. Οι δικηγόροι του Amersi δήλωσαν πως οτιδήποτε αφορά διεφθαρμένες πληρωμές δεν ήταν εν γνώσει του.

Ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας, Viktor Fedotov, που είχε κάνει τεράστιες δωρεές στο συντηρητικό κόμμα, ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που κάποτε κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε διαφθορά, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, θα κληθεί να εξηγήσει γιατί μια δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε, κατηγορήθηκε ότι έκρυβε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου δισεκατομμυριούχου πίσω από ψεύτικους ιδιοκτήτες εταιρειών. Ο Κύπριος πρόεδρος επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία εδώ και χρόνια, ενώ η νομική εταιρεία αρνείται την οποιαδήποτε παράβαση.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Andrej Babiš, εξελέγη ο 2017 με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά. Τα στοιχεία που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι το 2009 ο Babiš διοχέτευσε 22 εκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο εταιρειών, προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη κοντά στην Κυανή Ακτή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο.

Στα Pandora Papers βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι μετέφερε μετοχές σε υπεράκτια εταιρεία σε έναν φιλό του, λίγες εβδομάδες πριν την εκλογή του.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, γόνος πολιτικής δυναστείας που εξελέγη για να πατάξει τη διαφθορά, φέρεται ως ιδιοκτήτης, μαζί με τη μητέρα του, κρυφής εταιρείας στον Παναμά. Έχουν συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων περιουσιών στο Λονδίνο. Ο Kenyatta δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν ο πλούτος της οικογένειάς του δηλώθηκε στις αρμόδιες αρχές της Κένυας.

Ο Lubov Chernukhin, ο οποίος έχει δωρίσει 2,1 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στους συντηρητικούς από το 2012, φαίνεται ότι προέρχεται εν μέρει από τις εταιρικές δομές του συζύγου της. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τον βαθμό στον οποίο το ζευγάρι βασίζεται σε ένα τεράστιο υπεράκτιο δίκτυο εταιρειών για να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής του. Οι δικηγόροι τους αρνούνται ότι οι δωρεές του Λούμποφ Τσερνουχίν είχαν χρηματοδοτηθεί ακατάλληλα ή επηρεάστηκαν από οποιονδήποτε άλλο.

Τα κέρδη από την Unaoil , μια εταιρεία με έδρα το Μονακό πίσω από αυτό που προηγουμένως ονομαζόταν « η μεγαλύτερη δωροδοκία στον κόσμο », μεταφέρθηκε σε μια σειρά υπεράκτιων εταιρειών προτού επενδυθούν σε ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ο Douglas Latchford, ένας γόνιμος έμπορος πολιτιστικής κληρονομιάς της Καμπότζης, χρησιμοποίησε υπεράκτιες καταθέσεις και εταιρείες για να μεταβιβάσει την κυριότητα των ιερών αρχαιοτήτων των Χμερ και να αποφύγει τον φόρο κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου στα έσοδα από την πώλησή τους.

https://www.intronews.gr/6382-2-pandora-papers-stohastro-pep-guardiola-athlitismos