Το βράδυ της Κυριακής, η Guardian δημοσίευσε τα Pandora Papers, με έγγραφα που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των πλουσίων σε φορολογικούς παράδεισους και υπεράκτιες εταιρείες. Μετά από τις έρευνες που ανακοινώθηκαν σε εννιά χώρες, τα Pandora Papers θα συζητηθούν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο Τετάρτη, στο Στρασβούργο. Εκθέτουν, άλλωστε, και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κολομβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Ανγκόλα, η Ιορδανία και η Βενεζουέλα. Σε κάθε μία από αυτές, αρκετοί πολιτικοί που βρίσκονται εν ενεργεία, εμπλέκονται στο νέο οικονομικό σκάνδαλο. Οι διαρροές προκαλούν μέχρι και πτώση κυβερνήσεων, όπως χαρακτηριστικά έγινε, στην Ισλανδία και το Πακιστάν, με τα Panama Papers πριν πέντε χρόνια.

https://www.intronews.gr/6370-2-facebook-ptosi-2008-edward-snowden-theories

Περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάθε ώρα, αποτυπώνοντας την απληστία των πολιτικών ηγετών. Όπως αυτή που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ, ο οποίος απέκτησε ακίνητα ανά την υφήλιο, ύψους σχεδόν 40 εκ ευρώ, κρύβοντάς τα σε διάφορες offshore, οι οποίες μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι ανήκουν στον 11χρονο γιο του.

Άλλο ένα «άπλυτο» που βγήκε στη φορά, ήταν κι αυτό του Ντάγκλας Λάτσφορντ. Ο άνδρας αυτός κυριάρχησε στην πολιτιστική σκηνή της Καμπότζης για δεκαετίες. Μέχρι το τέλος της ζωή του, έκλεψε τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της χώρας, αγόραζε γλυπτά, τα οποία είχαν λεηλατηθεί από τους αρχαίους χώρους της Καμπότζης από οργανωμένους εγκληματίες και στη συνέχεια τα προωθούσε σε διάσημους εμπόρους του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.

Ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και δικηγόρων

Όσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος νυν ή πρώην πολιτικός, ωστόσο στα μέσα του μήνα αναμένεται να δημοσιευτούν και τα ονόματα των 283 Ελλήνων επιχειρηματιών και δικηγόρων, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών, προστατεύοντας έτσι τα στοιχεία των πελατών τους. Βέβαια, το χειρότερο πλήγμα δέχθηκε η Κύπρος, η οποία δεν έχει σχέση μόνο τη νομική εταιρεία των αδερφών Δημητριάδη, αλλά και με πολλές αμφιλεγόμενες οικονομικδραστηριότητες Ρώσων ολιγαρχών, πολλοί από τους οποίους είχαν, μάλιστα, λάβει και τη χρυσή βίζα.

Για τον παγκόσμια αθλητισμό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού δεκάδες ονόματα βρίσκονται στη λίστα. Μεταξύ αυτών είναι ο Γκουαρντιόλα, ο Ποτσετίνο, ο Χαβιέρ Μασεράνο, ο Ντι Μαρία και ο Κάρλος Αντσελότι.

Αντιδράσεις και άρνηση από τους εμπλεκόμενους

Όπως είναι λογικό, πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν την εμπλοκή τους, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να υποβαθμίζει τις αποκαλύψεις. Και αυτό παρ’ότι αυτές ακουμπούν τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο μέσω του στενού του κύκλου. Πληθαίνουν και οι χώρες που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ανακοίνωσαν πώς θα επικεντρωθούν μέσω επισταμένων ερευνών στο θέμα αυτό. Αντιθέτως, ο Τσέχος πρωθυπουργός που εμπλέκεται προσωπικά εξαπέλυσε μία ανηλεή επίθεση προς τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην έρευνα. «Ήμουν σίγουρος ότι θα έβρισκαν έναν τρόπο να με πλήξουν πριν από τις εκλογές». Για την ουσία της υπόθεσης, όμως, δεν είπε κουβέντα. Για το πώς δηλαδή χρησιμοποίησε μία offshore, ώστε να αποκτήσει μία παραθαλάσσια έπαυλη στη Γαλλία, αποφεύγοντας τη φορολογία αυτής.