Ο κόσμος του αθλητισμού δε θα μπορούσε να τη γλυτώσει από τα Pandora Papers. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, με το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα να αποτελεί έναν κολοσσό. Ο Pep Guardiola είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το όνομα του εμπλέκεται σε offshore εταιρείες και υπεράκτιες συναλλαγές, σύμφωνα με τα αρχεία του Pandora Papers-Gate.

Ο Pep Guardiola φαίνεται πως την πάτησε ακριβώς όπως και η Shakira, αφού στην Ισπανία και δη στη Βαρκελώνη, όπου ήταν προπονητής από το 2008 ως το 2012, υπάρχει το Tax Amnesty Law, ένας νόμος δηλαδή που επιτρέπει τη φορολόγηση σου σε άλλο μέρος, εφόσον ζεις σε αυτό ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι, ο Pep Guardiola είχε λογαριασμό σε τράπεζα στην Ανδόρρα, στην ιδιωτική τράπεζα Banca de l’ Andorra, η οποία συνεργάζεται με την παναμέζικη νομική εταιρεία Alcogal. Μέσα απ΄αυτόν τον λογαριασμό ο Καταλανός προπονητής πέρασε 581.400 δολάρια σε offshore εταιρείες για να μη φορολογηθούν.

Ο Angel Di Maria, Αργεντινός ποδοσφαιριστής που παίζει τα τελευταία 4 χρόνια στην Παρί Σεν Ζερμαίν, βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, μιας και στο παρελθόν το όνομα του υπήρχε και στα Panama Papers. Ο Di Maria φέρεται να έχει ανοίξει εταιρεία-κέλυφος σε φορολογικό παράδεισο, όπου μετέφερε από το 2013 ως το 2017 περίπου 9.3 εκατομμύρια ευρώ.

Έτερο ποδοσφαιρικό όνομα είναι ο Carlo Ancelotti, προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του στην ισπανική ομάδα, το 2013-2015, είχε ιδρύσει μια εταιρεία στις Βρετανικής Παρθένες Νήσους.

Ο Javier Mascherano, την περίοδο που αγωνιζόταν στη Μπαρτσελόνα, είναι κι αυτός υπό έρευνα για δύο εταιρείες-φάντασμα στις Παρθένες Νήσους.

Ο Mauricio Pochettino, Αργεντινός προπονητής της Παρί Σεν Ζερμαίν, αναφέρεται επίσης στα Pandora Papers, ενώ ένας ακόμα Αργεντινός είναι ο Humberto Grondona, γιος του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Julio.

Κοινές συνισταμένες και στους 6 είναι η σχέση τους με το ισπανικό ποδόσφαιρο, με την Αργεντινή που είναι στις χώρες με τα περισσότερα πρόσωπα στα Pandora Papers και φυσικά η σχέση τους με σωματεία μεγιστάνων που γνωρίζουν πολύ καλά από offshore και φορολογικούς παραδείσους.

Συνολικά, 2.521 Αργεντινοί βρίσκονται στα αρχεία και καθιστούν τη χώρα τρίτη, πίσω από τη Ρωσία και τη Βρετανία.