Η Frances Haugen, η πρώην διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στο Facebook, μετά τα έγγραφα που παρουσίασε και αποκαλύπτουν πως η εταιρεία λέει εμπεριστατωμένα ψέματα στο κοινό, εξαπέλυσε ξανά έντονη κριτική στον Mark Zuckerberg. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά, πως ο ιδρυτής του Facebook δεν έχει εκδηλώσει την επιθυμία να διευθύνει μια μέθοδο που να προστατεύτει το ευρύ κοινό.

«Αυτή τη στιγμή, ο Μαρκ δεν λογοδοτεί. Έχει όλο τον έλεγχο. Δεν έχει καμία επίβλεψη και δεν έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να κυβερνήσει την εταιρεία στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για τη δημόσια ασφάλεια», είπε η Frances και πρόσθεσε: «Πιστεύω στα δικαιώματα των μετόχων. Αν τους είχε δοθεί λόγος, είμαι σχεδόν βέβαια ότι θα επέλεγαν κι εκείνη με τη σειρά τους άλλη ηγεσία, αν είχαν τη δυνατότητα».

«Υπάρχουν κορυφαίες εταιρείες που έχουν κάνει μεγάλες πολιτιστικές αλλαγές, όπως η Apple και η Microsoft για παράδειγμα. Και το Facebook μπορεί επίσης να αλλάξει, αλλά πρέπει να υπάρχει θέληση», συνέχισε η Frances.

Η κατάθεση της έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος περί της αναγκαιότητας να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη λίστα με τις αποκαλύψεις περιλαμβάνονται το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica -όταν συλλέχθηκαν προσωπικά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την προαναφερθείσα βρετανική εταιρεία συμβούλων- , οι κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, η παραπληροφόρηση που γίνεται viral σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια, αλλά και οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, με τις οποίες ένας όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Και το βαθύ πρόβλημα που υπάρχει εδώ, είναι πως ο Mark είναι γνώστης όλων αυτών, και παρά τις ακροάσεις στο Κογκρέσο και τις δεσμεύσεις για βελτίωση, το Facebook εξακολουθεί να αδιαφορεί για την ευθύνη, την οποία συνεπάγονται η τεράστια εξουσία και τα τεράστια κέρδη που έχει συγκεντρώσει.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε: «Σε όλες αυτές τις ιστορίες, υπάρχει μια υπόθεση που είναι ψευδής. Ναι, είμαστε επιχείρηση και βγάζουμε κέρδος, αλλά δεν το κάνουμε εις βάρος της ασφάλειας ή της ευημερίας των ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουμε πάνω από 40.000 ανθρώπους να κάνουν μια δουλειά: να κρατάμε τους ανθρώπους ασφαλείς στο Facebook».

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή δεύτερος εργαζόμενος του Facebook, μέλος της ομάδας αρμόδιας για την πολιτική ακεραιότητα της πλατφόρμας, υπέβαλε εξίσου κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Σε αυτή τη γραπτή κατάθεση, ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας της Σίλκον Βάλει παραθέτει συγκεκριμένα σχόλια που έγιναν το 2017, όταν η εταιρεία αποφάσιζε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της διαμάχης που σχετιζόταν με την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και γινόταν και μέσω του Facebook.

Σύμφωνα με την Guardian, η κατάθεση αυτού του νέου μάρτυρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαιώνει ότι τα διευθυντικά στελέχη του Facebook υπονόμευαν τακτικά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και άλλου προβληματικού περιεχομένου από φόβο μήπως εξοργίσουν τον πρώην πρόεδρο Donald Trump και πολιτικούς του συμμάχους και για να μην ριψοκινδυνέσουν να χάσουν την προσοχή των χρηστών, απαραίτητη για τα ιλιγγιώδη κέρδη της εταιρείας.