Το ελληνικό ακτινίδιο κατακτά τις διεθνείς αγορές με την υψηλή ποιότητά του, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την φήμη του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, κυριάρχησε και στην ινδική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2023, κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ποσότητες εισαγωγής στην Ινδία, αμέσως μετά το ακτινίδιο Zespri της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως εξηγεί στο freshplaza ο Saurabh Tanwar, εκπρόσωπος ινδικής εισαγωγικής εταιρείας φρούτων, «για την Ελλάδα, η Ινδία φάνηκε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά και το ελληνικό ακτινίδιο εκτιμάται περισσότερο εδώ σε σύγκριση με τα ιταλικά ακτινίδια. Βλέποντας αυτή την επιτυχία, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πρωτιά στην ινδική αγορά και την επόμενη σεζόν».

Η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίου από το Ιράν στην Ινδία, φαίνεται πώς ευνόησε το ελληνικό προϊόν καθοριστικά. Όπως επισημαίνει ο Tanwar αν και τα ακτινίδια από το Ιράν έχουν απαγορευτεί τις δύο τελευταίες σεζόν, πολλοί Ινδοί εισαγωγείς εξακολουθούσαν να τα εισάγουν παράνομα. Όμως, «οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν τις ιρανικές αποστολές ακτινιδίων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες εξαγωγείς να στείλουν μεγαλύτερες ποσότητες στην Ινδία».

Το ελληνικό ακτινίδιο έπρεπε όμως να ανταγωνιστεί και το ιταλικό ακτινίδιο, αλλά σύμφωνα με τον Tanwar, το ελληνικό προϊόν ήταν πιο ποιοτικό.

Οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου προς την Ινδία έφτασαν τους 20.133 τόνους, έναντι των 1.630 τόνων της αντίστοιχης περσινής σεζόν, όπως σημειώνουν τα στοιχεία έως τώρα.