Τα κατάφεραν οι εργαζόμενοι της Amazon στο παράρτημα της Νέας Υόρκης. Ανάγκασαν την εταιρεία-κολοσσό να αναγνωρίσει το πρώτο συνδικάτο εργατών μετά από συγκέντρωση του 55% των ψήφων. Το συνδικάτο έγινε πραγματικότητα μετά από την ανάγκη των εργατών να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, αφού η Amazon έχει αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές για τις συνθήκες ασφαλείας που προσφέρει στις αποθήκες της.

Το συνδικάτο ηγείται ο πρώην εργαζόμενος Christian Smalls, ο οποίος ξεκίνησε την δράση του κατά την αρχή της πανδημίας, οπότε και ο αριθμός παραγγελιών εκτοξεύτηκε στα ύψη. Τότε, η Amazon κατηγορήθηκε ότι αδυνατούσε να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της από την απειλή του Covid-19. Σε μία μάταια προσπάθεια κατευνασμού των παραπόνων των εργαζομένων, η εταιρεία προχώρησε στο να τους επιτρέπει να έχουν μαζί τους τα κινητά πάνω τους ενώ δουλεύουν.

Η Amazon ήταν κατά της δημιουργίας ενός συνδικάτου, στάση που συναντάται συχνά από τις αμερικανικές εταιρίες. Αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους του παραρτήματος της Alabama, απέτυχε.

Ο 33χρονος Smalls απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως αντίποινο για την προσπάθειά του να σχηματίσει συνδικάτο που θα προασπίζει τα δικαιώματα των εργατών, με πρόφαση την «παραβίαση των όρων» της σύμβασής του. Δούλευε στην συγκεκριμένη εταιρία ήδη για 4 χρόνια. Όταν ανακοινώθηκε επίσημα ο σχηματισμός του συνδικάτου, ο εξαντλημένος μετά από μάχες σχεδόν 2 ετών Smalls, άνοιξε σαμπάνια.

«Ελπίζω πως θα έχουμε την προσοχή τους τώρα που τα καταφέραμε, καθώς πολλοί μας αμφισβήτησαν», αναφέρει ο Smalls.

Amazon

Ο Christian Smalls έχει ηγηθεί της προσπάθειας για την δημιουργία συνδικάτου εργατών στην Amazon μετά την απόλυσή του. (πηγή: Wikimedia Commons).

Η Amazon με την σειρά της, σε επίσημη ανακοίνωσή της, δηλώνει απογοητευμένη από την «ήττα» της. Η εταιρία χαρακτηρίζει αχρείαστη την δημιουργία συνδικάτου και δηλώνει ότι προσφέρει ήδη ανταγωνιστικούς μισθούς και προνόμια στους εργαζόμενούς της, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τους 1 εκατομμύριο μόνο στην Αμερική.

Ανάμεσα στα αιτήματα του συνδικάτου είναι οι υψηλότεροι μισθοί, περισσότερα προνόμια ιατρικής ασφάλειας (υπενθυμίζεται ότι στην Αμερική η Υγεία είναι ιδιωτική), συμπεριληπτικές πρακτικές υπέρ μειονοτήτων και την παραχώρηση αδειών στους σκληρά εργαζόμενους εργάτες της. Περισσότεροι από 4,000 εργάτες της αποθήκης της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ.

«Η νίκη των εργαζομένων της Amazon είναι μία στιγμή-σταθμός στην ιστορία των Η.Π.Α.. Στην Amazon θα κάνουν τα πάντα για να αντιστρέψουν αυτήν την απόφαση» αναφέρει η Rebecca Givan, Καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Rutgers. «Θα χρειαστεί, όμως, να δώσουν σκληρή μάχη με τους εργάτες κατά τις διαπραγματεύσεις τους» προσθέτει.

*πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Amazon: Έκλεισε η εξαγορά της MGM ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Amazon: «Ταράζει τα νερά» με την επένδυσή της στο Nollywood

Amazon: Στην Αθήνα τα γυρίσματα για τη σειρά «Greek Salad» – Παραγωγή 8 εκατομμυρίων ευρώ