Το πρωί της Δευτέρας το Κρεμλίνο απειλούσε τη Δύση πως θα σταματήσει το φυσικό αέριο κλείνοντας τον Nord Stream 1. Λίγες ώρες αργότερα, πήρε μια ηχηρή απάντηση που μπορεί να μην τον πονέσει πολύ τώρα, αλλά σίγουρα θα κλυδωνίσει την οικονομία της Ρωσίας στα επόμενα χρόνια ως το 2030. Ο Joe Biden και ο Boris Johnson ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ως το 2030 θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ρωσικά καύσιμα.

Ο Joe Biden έδειξε διατεθειμένος να πάει κατά μέτωπον σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων προς τον Putin και να τον κερδίσει σε αυτή την παγκόσμια σκακιέρα. «Η απόφαση αυτή δεν θα έρθει χωρίς μεγάλο κόστος στη χώρα μας. Ο πόλεμος του Putin ήδη πονάει οικογένειες Αμερικάνων στα πρατήρια. Από τότε που ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στα ουκρανικά σύνορα, ακόμα κι από τότε, η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ ανέβηκε 75 σεντς.

Με τον πόλεμο θα ανέβει ακόμα πιο πάνω. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να μειώσω την τιμή του Putin να ανέβει στις ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να υπάρξει αισχροκέρδεια. Η επιθετικότητα της Ρωσίας μας κοστίζει. Δεν είναι η στιγμή για να βγάλουμε κέρδος ή να ανεβάσουμε ψηλά τις τιμές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως δεν θα ανεχτώ κάτι τέτοιο. Αυτή είναι μια στιγμή για να κάνουμε όλοι το χρέος μας», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Joe Biden.

Στην ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως θα απαγορευτεί το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο που εισάγονται στις ΗΠΑ κι αυτό σίγουρα θα πλήξει, όμως ήδη η νομοθετική εξουσία ετοιμάζεται να βάλει πλάτη. «Θα υπάρχει κόστος στις ΗΠΑ. Υποσχέθηκα να είμαι δίπλα στους Αμερικάνους από την πρώτη στιγμή και όταν μίλησα πρώτη φορά γι΄αυτό, είπα ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας φέρει κόστος. Θα κοστίζει σε όλους μας στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί το κατανοούν. Κι είναι μαζί μου πως πρέπει να δράσουμε έτσι».

Ο Joe Biden στάθηκε για πρώτη φορά στην ενότητα των δύο παρατάξεων και περιέγραψε το κόστος που έχει για τις ΗΠΑ η στήριξη της Ουκρανίας, που σε επίπεδο συνεισφοράς ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια. «Αποστολές με αμυντικό οπλισμό φτάνουν στην Ουκρανία κάθε μέρα από τις ΗΠΑ κι εμείς εδώ είναι που έχουμε οργανώσει την παράδοση τους στους συμμάχους και στους συνεργάτες μας. Από τη Γερμανία ως τη Φινλανδία και την Ολλανδία πάει ο οπλισμός μας. Δουλεύουμε γι΄αυτό. Προσφέρουμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς».

Volodymyr Zelensky: Πώς ο ηρωισμός του έρχεται σε αντίθεση με την Δύση

Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου

Εκτός από σύσσωμη την πολιτική σκηνή, ο Biden έχει στο πλευρό του και τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου. Η Shell ήδη ανακοίνωσε πως θα παύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Η βιομηχανία μας είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την απαγόρευση εισαγωγών ως απάντηση σε αυτή την επίθεση. Η βιομηχανία έχει πάρει ήδη σημαντικά και ουσιαστικά βήματα για να διακόψει σχέσεις και ως προς περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας όσο και σε σχέση με το ακατέργαστο ρώσικο πετρέλαιο και τα παράγωγά του», ανακοίνωσεο Mike Sommers, Πρόεδρος και CEO του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, όπου ανήκουν η Exxon Mobil, η Chevron, η BP και η Shell.

«Μοιραζόμαστε τον στόχο της μείωσης της εξάρτησης μας από ξένες πηγές ενέργειας και ζητάμε από τους νομοθέτες να προχωρήσουν την ηγεσία της αμερικανικής ενέργειας και να επεκτείνουν την εσωτερική παραγωγή για να αναχαιτίσουμε την επιρροή της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ρωσία εισάγει στις ΗΠΑ το 8% της συνολικής χρήσης των Αμερικάνων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο Sommers είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN στις αρχές της εισβολής ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν πρόκειται να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να έχουν κέρδος.

Μετά τις ΗΠΑ, που έκαναν την ανακοίνωση χωρίς να έχουν συμφωνήσει σε κάτι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, ήταν η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει. Όχι με πλήρη απαγόρευση, αλλά με σταδιακή μείωση των εισαγωγών σε πετρέλαιο και τα παράγωγά του ως το τέλος του 2022. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Ενέργειας Kwasi Kwarteng.

«Αυτή η μετάβαση θα δώσει στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στις αλυσίδες προμηθειών περισσότερο χρόνο να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές που αποτελούν το 8% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου. Εμείς είμαστε ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και παραγώγων του, ενώ επιπλέον έχουμε μεγάλα αποθέματα. Πέρα από τη Ρωσία, η τεράστια πλειοψηφία των εισαγωγών μας προέρχεται από αξιόπιστους συνεργάτες, όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και ο Περσικός Κόλπος. Θα δουλέψουμε μαζί τους αυτή τη χρονιά για να διασφαλίσουμε περισσότερο απόθεμα». Η Βρετανία θέλει ως το τέλος του 2022 να έχει κόψει κάθε δεσμό με τη Ρωσία.

Standing ovation για τον Zelensky στο βρετανικό κοινοβούλιο

 

Στη Βρετανία σήμερα είχαμε και την ομιλία του Volodymyr Zelensky στο κοινοβούλιο μέσω βίντεο, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν θα σταματήσουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και τη χώρα τους. «Σας απευθύνομαι ως πολίτης και ως πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας με ένα όνειρο και μια μεγάλη προσπάθεια. Το ερώτημα για μας είναι τώρα το “Να ζει κανείς ή να μη ζει;”. Σας δίνω μια ξεκάθαρη απάντηση. Είναι ξεκάθαρα το να ζήσουμε. Δε θα παραδώσουμε τα όπλα και δεν θα χάσουμε. Θα πολεμήσουμε ως το τέλος σε θάλασσα και αέρα. Θα πολεμήσουμε για τη γη μας, με οποιοδήποτε κόστος».

Ο Zelensky ξεσήκωσε τους Βρετανούς βουλευτές σαν άλλος Gurgen Klopp, ευχαρίστησε τον Boris Johnson για τη βοήθεια και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και να την αναγνωρίσουν ως ένα κράτος τρομοκρατών. Ζήτησε επίσης από τους Βρετανούς νομοθέτες να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ουκρανικού εναέριου χώρου.

«Θέλω να σας πω για τις 13 Ημέρες του Πολέμου. Του πολέμου που δεν τον ξεκινήσαμε εμείς και δεν τον θελήσαμε. Δε θέλουμε να χάσουμε όσα έχουμε, όσα μας ανήκουν, τη χώρα μας, την Ουκρανία. Με τον ίδιο τρόπο που κάνατε κάποτε εσείς που δε θέλατε να χάσετε τη χώρα σας. Και πολεμήσατε για τη Βρετανία». Εκεί ο Zelensky έκανε όλο το κοινοβούλιο να σηκωθεί και να τον χειροκροτήσει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση Zelensky για βοήθεια από τη Δύση – «Θα βομβαρδίσουν την αμυντική βιομηχανία μας, αυτό είναι δολοφονία»

«Καταπέλτης» η von der Leyn προς τη Ρωσία

Η Δύση φαίνεται να εισακούει τις παρακλήσεις του Zelensky. Μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγκιστρωθεί σταδιακά από τη Ρωσία και ως το 2030 δεν θα εισάγει τίποτα σε επίπεδο ενέργειας από τη χώρα του Putin.

Εντός του 2022 θα γίνει μείωσε κατά τα 2/3 των εισαγωγών και στα επόμενα χρόνια στόχος είναι να φτάσει η Ευρώπη στο μηδέν. Για να το καταφέρει αυτό θα στραφεί σε υψηλότερες εισαγωγές LNG (φυσικού αερίου που έχει πρώτα παγώσει και στη συνέχεια υγροποιηθεί) και από αγωγούς άλλων προμηθευτών. Θα αυξήσει επίσης τις εισαγωγές σε βιομεθάνιο και ανανεώσιμο υδρογόνο, ενώ θα επιταχύνει το σχέδιο μείωσης των ορυκτών καυσίμων σε οικιακό επίπεδο, σε κτήρια, στη βιομηχανία και στον ενεργειακό τομέα, μπουστάρωντας την αποτελεσματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με καλύτερες δομές για ΑΠΕ.

Σε αντίθεση με ΗΠΑ και Βρετανία, η Ευρώπη παίρνει το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το 27% του πετρελαίου της. Νωρίτερα από την Ε.Ε., ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Alexander Novak, είχε απειλήσει πως θα κόψει την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1.

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται και ένα πλάνο αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, που ούτως ή άλλως έχουν ανοδική τάση από τον Νοέμβριο. Ένα από τα μέτρα είναι το πλαφόν στις τιμές και η βραχυπρόθεσμη οικονομική ενίσχυση των εταιρειών που επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη, από τα κράτη.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, το κάρβουνο και το αέριο. Δε μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που διαρκώς μας απειλεί. Πρέπει να δράσουμε για να μειώσουμε την επίδραση των αυξανόμενων ενεργειακών τιμών, να αλλάξουμε τον πάροχο αερίου για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας», τόνισε η von der Leyen. Στόχος της Κομισιόν είναι να έχει γεμίσει το απόθεμα σε αέριο της Ευρώπης κατά 90%.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη:

Z: Το σύμβολο των φιλοπολεμικών Ρώσων – Η θεωρία που δείχνει το μέγεθος της προπαγάνδας του Putin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης καταφεύγουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Το «γκουλάγκ» που έστησαν οι Ρώσοι στο Τσερνόμπιλ: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον πυρηνικό αντιδραστήρα