Η βίαιη ρωσική εισβολή, που έχει αφήσει ήδη στο πέρασμα της νεκρούς αμάχους, ανάμεσα τους και παιδιά, έχει αναγκάσει ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων, να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να προσφύγουν σε γειτονικές χώρες. Πόσοι ακριβώς Ουκρανοί άμαχοι πολίτες που διέφυγαν τον ρωσικό πόλεμο, έχουν καταφτάσει σε χώρες της Ευρώπης μέχρι τώρα; Και ποιες είναι αυτές οι χώρες;

Πολωνία

Ο κοντινός σύμμαχος της Ουκρανίας, με τον οποίο μοιράζεται 310 μίλια συνόρων, έχει ήδη δεχτεί 1.204.403 πρόσφυγες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών. Η εγχώρια κυβέρνηση, ανακοίνωσε οικονομικό πλάνο 1.34 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

 Ουγγαρία

Μια χώρα που επτά χρόνια πριν, είχε υψώσει φράχτες και είχε εξαπολύσει σκύλους – φύλακες για να κρατήσει τους πρόσφυγες εκτός των συνόρων της, σήμερα έχει δεχτεί 191.348 Ουκρανούς, όπως αναφέρει ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Τα εγχώρια μίντια, ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός της χώρας Viktor Orbán, ανέστειλε την χρόνια αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Σλοβακία

Μια ακόμη γειτονική χώρα, δέχτηκε μέχρι τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, 140.745 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Eduard Heger, δήλωσε πως «η Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε Ουκρανό που ζητάει βοήθεια».

Μολδαβία

Μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ρωσικό αέριο, δέχτηκε 82.762 πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η κυβέρνηση ωστόσο, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας και στη δική τους χώρα και προσπαθεί να ενταχτεί στην Ευρωπαική Ένωση.

Γερμανία

Περίπου 30,000 Ουκρανοί πρόσφυγες, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής, με τους περισσότερους να έρχονται μέσω της Πολωνίας. Η υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Bild am Sonntag πως η Γερμανία θα δεχτεί τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από την Ουκρανία, άσχετα από την εθνικότητα τους.

Γαλλία

Περίπου 2.500 Ουκρανοί, έφτασαν στη Γαλλία, με μερικούς να συνεχίζουν προς τα σύνορα Ισπανίας και Πορτογαλίας αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Gérald Darmanin.

Ιρλανδία

Ο υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης Roderic O’Gorman, αποκάλυψε την Τρίτη 8 Μαρτίου, πως 2.200 Ουκρανοί, έφτασαν στη χώρα.

Volodymyr Zelensky: Πώς ο ηρωισμός του έρχεται σε αντίθεση με την Δύση

Την ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε άρση όλων των προϋποθέσεις που σχετίζονται με έκδοση βίζα. Επιπλέον, ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να δέχονται Ουκρανούς που δεν έχουν διαβατήρια αλλά φέρουν κάποιου άλλου είδους ταυτοποίηση, όπως δίπλωμα αυτοκινήτου ή πιστοποιητικό γεννήσεως.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ πως έχει εξέδωσε βίζα για 300 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Επιπλέον, δήλωσε πως 17.700 αιτήσεις για επανένωση με συγγενείς, βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο Boris Johnson, εξαίρεσε τον σχεδιασμό ενός τρίτου ανθρωπιστικού πλάνου.

Η βρετανική κυβέρνηση, βρίσκεται υπό πίεση, για να επιταχύνει και να απλοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης βίζας. Προς το παρόν, οι αιτούντες, πρέπει να δώσουν βιομετρικά στοιχεία και να συμπληρώσουν πολύπλοκες φόρμες.

πηγή: The Guardian