12η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και το προηγούμενο βράδυ, ενώ αυτό που περίμεναν όλοι, συνέβη, αφού οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην Οδησσό, από θαλασσής. Συγκεκριμένα, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κοντά στην Τούζλα της Οδησσού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιχειρησιακού αρχηγείου της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχή.

Προκλήθηκαν ζημιές σε στόχους ζωτικής σημασίας, όπως συμπλήρωσε, ενώ δεν ανακοινώθηκαν τραυματίες. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει σύντομα μια απόβαση στην Οδησσό. Μένει να το δούμε.

Μπορεί η Κίνα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Zelensky: «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε»

Την ίδια ώρα, ο Volodymyr Zelensky απευθύνθηκε ξανά στον ουκρανικό λαό, ενώ άσκησε κριτική στους δυτικούς ηγέτες επειδή δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, ενώ είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.

Σε μια παθιασμένη ομιλία, ο Zelensky προειδοποίησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι θα τιμωρήσει όσους διέπραξαν φρικαλεότητες στην Ουκρανία  προσθέτοντας ότι το «μόνο ήσυχο μέρος» που τους περιμένει θα είναι ο τάφος.

«Σήμερα είναι Κυριακή της Συγχώρεσης. Αλλά δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τον θάνατο αμάχων. Τα εκατοντάδες κι εκατοντάδες θύματα. Τους χιλιάδες και χιλιάδες που έχουν υποφέρει. Δεν θα συγχωρήσουμε τα κατεστραμμένα σπίτια. Δεν θα συγχωρήσουμε τον πύραυλο που κατέρριψε η αεράμυνα μας πάνω από το Okhmatdyt σήμερα. Και περισσότεροι από πεντακόσιοι άλλοι τέτοιοι πύραυλοι που έπληξαν τη γη μας. Και ο Θεός δεν θα συγχωρήσει. Όχι σήμερα. Όχι αύριο… Ποτέ. Και αντί για Συγχώρεση, θα υπάρξει Κρίση.

Για σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα τον βομβαρδισμό της επικράτειάς μας. Οι επιχειρήσεις μας του αμυντικού συγκροτήματος. Τα περισσότερα χτίστηκαν πριν από δεκαετίες από τη σοβιετική κυβέρνηση, χτισμένα σε πόλεις. Και τώρα βρίσκονται στη μέση ενός συνηθισμένου αστικού περιβάλλοντος. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται εκεί. Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν κοντά.

Αυτό είναι φόνος. Εσκεμμένη δολοφονία. Και δεν άκουσα αντίδραση από κανέναν παγκόσμιο ηγέτη σήμερα. Από κανένα δυτικό πολιτικό. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτή την ανακοίνωση. Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών: ανακοινώνουν τις φρικαλεότητες που σχεδιάζονται. Γιατί;»

H επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας

«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη «προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου». Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν παθογόνους οργανισμούς, μεταξύ άλλων μικρόβια της χολέρας και της πανώλης, την πρώτη ημέρα της εισβολής των δυνάμεων της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε έγγραφα στα ουκρανικά, ερίζοντας πως το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείτο από τις ΗΠΑ.

Vladimir Putin: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν την ψυχολογική του κατάσταση για την εισβολή – Τι ρόλο μπορεί να έχει ο κορωνοϊός;

Τρίτος γύρος συνομιλιών σήμερα

Στο μεταξύ, αναμένονται σήμερα οι νέες συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Ωστόσο οι ελπίδες για μια ειρηνευτική λύση είναι ελάχιστες, ειδικά μετά τη δήλωση ενός εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της. Ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της.

Πάντως, ο Vladimir Putin ξεκαθάρισε, χθες, σε συνομιλία με τον Emmanuel Macron ότι η Μόσχα θα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο», δείχνοντας την αδιάλλακτη στάση του. Εξού και η χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για επιθέσεις ενάντια στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Κατάπαυση του πυρός σε 4 πόλεις

Ο ρωσικός στρατός έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και το Σούμι, κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης. Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Russia Today αναφέρει: «Οι προσπάθειες του Κιέβου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παρεμπόδισε την ανθρωπιστική επιχείρηση αυτή τη φορά δεν θα έχουν νόημα, ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια drones».

8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Irpin

Σε επιχειρησιακή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να «παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» βομβαρδίζοντας αμάχους και πράσινους διαδρόμους καθώς και αναπτύσσοντας εξοπλισμό και πυρομαχικά σε κατοικημένες γειτονιές.

Ο στρατός σημειώνει επίσης ότι η πόλη Irpin στα δυτικά προάστια του Κιέβου δεν έχει «φως, νερό και θέρμανση εδώ και τρεις ημέρες» προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει φαγητό και νερό, οι κατακτητές απαγόρευσαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους».

Με πληροφορίες από Guardian