Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλές οπτικές για να τον δει κανείς, ανάλογα τη χώρα που ζει και την παιδεία του. Στη Ρωσία, η προπαγάνδα είναι τέτοια που μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρεί πως είναι ένας δίκαιος πόλεμος και πως ο Putin θέλει όντως να τα βάλει ξανά με τους Ναζί, σε ένα γύρισμα της Ιστορίας. Η ιδεολογική πλύση ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και σε όλα τα σχολεία έχει δοθεί εντολή τα παιδιά να διδάσκονται την ιδεολογική βάση πάνω στην οποία χτίστηκε αυτή η εισβολή στην Ουκρανία. Κι εσχάτως έχει αναδυθεί, σε αυτή την κατεύθυνση, το γράμμα Z.

Το Z έκανε την εμφάνιση του πρώτα στα ρωσικά τανκς και τα στρατιωτικά φορτηγά που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα στις 19 Φεβρουαρίου για να «προστατεύσουν» το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Από εκείνη τη στιγμή, η Ρωσία γέμισε με Z και αρκετοί αναλυτές από τις δυτικές χώρες επιχείρησαν να εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό το γράμμα. Γιατί δεν ήταν μόνο του. Στην πορεία έκαναν την εμφάνιση τους και άλλα γράμματα, όπως τα O, X, A και V πάνω σε τρίγωνα και τετράγωνα σχήματα που είχαν ζωγραφιστεί σε στρατιωτικό εξοπλισμό και δη όπλα.

Εκείνο που προκαλεί απορία αφορά στο ότι το γράμμα Z δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο της ρωσικής γλώσσας. Ποια είναι λοιπόν η ερμηνεία; Μια πρώτη εκτίμηση αφορά στο σημείο του ορίζοντα που είναι τοποθετημένα συνήθως τα ρωσικά στρατεύματα όταν παρατάσσονται, δηλαδή στη Δύση που στα ρώσικα λέγεται Zapad.

Για άλλους τα γράμματα αυτά ήταν ένα σημάδι προς τους αυτονομιστές του Ντονμπάς για το ότι πρόκειται περί φιλικών στρατευμάτων που έρχονται να τους απελευθερώσουν. Όμως, η τρίτη και πιο σοκαριστική ερμηνεία, είναι πως πρόκειται για τον Volodymyr Zelensky, τον άνθρωπο απέναντι στον οποίο κύρηξε πόλεμο ο Putin, τον άνθρωπο που θέλει να σκοτώσει. Για να το καταλάβει κανείς, παιδάκια σχηματίζουν σε σχολεία το γράμμα Z γνωρίζοντας πως πρόκειται για μια παρακίνηση δολοφονίας ενός πολιτικού. Γι΄αυτό και εμφανίστηκε στην πορεία το V, για να γίνει η αντιπαράταξα ανάμεσα στον Zelensky και τον Vladimir Putin.

Ουκρανία: Η 32χρονη Viktoria γέννησε τη 2η ημέρα του πολέμου σε ένα καταφύγιο

Το Z είναι σύμβολο μέχρι και τη Σερβία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από τη μεριά του έφερε μια τέταρτη θεωρία στο τραπέζι, αναρτώντας στο Instagram το Z που προέρχεται από τη φράση Za Pobedu, δηλαδή «Για τη νίκη», και το V είναι το αρχίγραμμα της φράσης «Η ισχύς της αλήθειας».

Μετά την τρίτη ημέρα της εισβολής, στη Ρωσία επικράτησε πανζουρλισμός με το Z, με το κρατικοδίαιτο RT να ανακοινώνει στα social media ότι θα πουλάει αντικείμενα με το γράμμα Z, όμως μπλουζάκια, hoodies κ.α. για να δείξει τη στήριξή του στα ρωσικά στρατεύματα.

Από εκείνη τη στιγμή έχουν υπάρξει άπειρα flashmobs, δηλαδή αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών που συνήθως καταλήγουν σε κάποια χορογραφία, που έχουν οργανωθεί από τις αρχές, όπου νέοι Ρώσοι φοράνε μπλουζάκια με το Z και φωνάζουν υπέρ του πολέμου. Ακόμα και σε παλιά κτήρια της σοβιετικής περιόδου θα συναντήσει κανείς γκράφιτι με τα δύο βασικά γράμματα.

Μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από χθες, δείχνει παιδιά με επάρατες νόσους από ένα νοσοκομείο στο Καζάν, να σχηματίζουν το γράμμα Z για να στηρίξουν την εισβολή.

Και η λατρεία για το Z δε μένει εκεί. Τοπικοί άρχοντες δηλώνουν πως θα προσθέσουν το γράμμα στο όνομα της περιοχής τους εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Ο Sergei Tsivilev, περιφερειάρχης του Κεμέροβο, ανακοίνωσε ότι θα ονομάσει την πόλη που διοικεί KuZbass αντί για Kusbass.

Ουκρανία: Η τεράστια διαφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Κριμαία το 2014

Στο στόχαστρο οι Pussy Riot

Το πολεμικό πλέον αυτό σύμβολο, έχει ξεπεράσει τα σύνορα και έχει εντοπιστεί σε σημαίες που κρατούσαν Σέρβοι την Παρασκευή, σε πορεία τους στο Βελιγράδι προς τη ρωσική πρεσβεία, για να δείξουν τη στήριξή τους στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ουκρανίας. Και το Σάββατο, ένας Ρώσος γυμναστής ονόματι Ivan Kuliak, σχημάτισε το Z καθώς στεκόταν δίπλα από τον Ουκρανό Kovtun Illia, χρυσό νικητή στο Παγκόσμιο Ενόργανης στη Ντόχα.

Αυτή η περίπτωση με το Z δεν είναι πρωτοφανής. Σε κάθε πολεμική επιχείρηση αναδύεται ένα σύμβολο μεταξύ των Ρώσων. Κατά την προσάρτιση της Κριμαίας, ήταν κορδέλες χρώματος πορτοκαλί μαζί με μαύρες ρίγες του Αγίου Γεωργίου που είχαν γίνει ανάρπαστες. Αυτές οι κορδέλες βγήκαν ξανά από τα συρτάρια. Αρκετοί πιο φανατισμένοι δε διστάζουν να πάνε να βάψουν πόρτες και τοίχους σε σπίτια ανθρώπων κατά του πολέμου με το Z, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το μέρος που μένουν οι Pussy Riot.

Το Z δεν έχει γλυτώσει και από την κοροϊδία, με διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Ρωσία να κρατάνε την Κυριακή πλακάτ που έγραφαν τη λέξη Zachem, δηλαδή «για ποιον λόγο;». Κάποιοι έχουν φτιάξει και memes με τον Harry Potter που έχει αυτή την ουλή στο μέτωπο, η οποία έχει προσαρμοστεί για να θυμίζει το γράμμα Z.

* Πηγή: Guardian