Η Βρετανία σε πολιτική κρίση. Μετά τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του Berlusconi που συντάραξαν την Ιταλία πριν μια 10ετία, τώρα ήρθαν τα κορονοπάρτι του Boris Johnson που λάμβαναν χώρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Εδώ και ένα μήνα έχει ξεσπάσει σκάνδαλο, καθώς όχι μόνο γινόντουσαν σουαρέ και μαζώξεις στη Downing Street 10, με υπαλλήλους της κυβέρνησης να πηγαίνουν εναλλάξ να αγοράζουν αλκοόλ, αλλά ο Boris Johnson φαίνεται να αγνόησε τις ανησυχίες που του εξέφρασαν μέλη του συμβουλίου του γι΄αυτά τα πάρτι.

Αυτή την ώρα διεξάγεται στο Κοινοβούλιο συζήτηση για την υπόθεση, με τον Keir Starmer, πρόεδρο των Εργατικών, ο οποίος τον ρωτάει διαρκώς για το αν υπήρξε στιγμή που έλαβε υπ΄όψιν του αυτές τις ανησυχίες, με τον Boris Johnson να απαντάει ότι αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν από την Επιτροπή και πως ο Starmer σπαταλά τον χρόνο των ανθρώπων που μαζεύτηκαν για τη συζήτηση.

Όμως οι Εργατικοί δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να δουν το τέλος της πρωθυπουργίας του Boris Johnson. Αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ανοιχτά εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους, ενώ 12 Tories, βουλευτές του κόμματος του Johnson, έστειλα επιστολές άρσης της εμπιστοσύνης τους στην Επιτροπή 1922.

Πρόκειται για μια Επιτροπή που συνεδρίασε πριν από 100 χρόνια για να δώσει τέλος στη συμμαχική κυβέρνηση της εποχής και από τότε παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της εκάστοτε ηγεσίας των Tories. Οι 12 επιστολές ζητούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, αλλά για να υπάρξει ψηφοφορία κατά της εμπιστοσύνης προς τον Boris Johnson, απαιτούνται 54 επιστολές. Αν η εμπιστοσύνη διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός είναι ακλόνητος για 12 μήνες. Αν αρθεί, τότε διεξάγονται εκλογές νέου ηγέτη στο κόμμα.

Η Συνωμοσία της Χοιρινής Πίτας (The Pork Pie Plot) κατά του Boris Johnson

Αυτές οι επιστολές δεν είναι οριστικές. Μπορούν να ζητηθούν πίσω από τους συντάκτες τους, γι΄αυτό στις επόμενες ώρες ο αριθμός τους μπορεί να διαφοροποιηθεί. Όταν το 15% των Συντηρητικών έχουν καταθέσει επιστολή, τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία άρσης εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή τα μέλη των Συντηρητικών στο Κοινοβούλιο είναι 359. Θα χρειαστούν 188 ψήφοι κατά του Boris Johnson για να φύγει από την πρωθυπουργία.

Τα βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι η βουλευτής Alicia Kearns, οργάνωσε μια συνάντηση με άλλα μέλη των Συντηρητικών για να συζητήσουν τις κινήσεις τους με φόντο την άρση εμπιστοσύνης. Η συνάντηση έγινε στο Melton Mowbray, που φημίζεται για τη χοιρινή πίτα του. Pork Pie είναι επίσης μια αγγλική φράση για το ψέμα. Ο Boris Johnson κατηγορείται αυτή τη στιγμή για ψεύδη.

Οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών ασκούν πια έντονη κριτική στον Johnson και τους βουλευτές του κόμματος που δεν θέτουν θέμα ηγεσίας και το BBC αναφέρει πως αυτή η κριτική ξεφεύγει από το συνηθισμένο όριο. Ο υπουργός Επιστήμης, George Freeman, εξέφρασε την οργή του για τα πάρτι στο No10, αλλά δεν σκοπεύει να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή.

Οι φήμες λένε πως αυτός ο αριθμός μπορεί να εμφανιστεί σήμερα, ενώ ήδη ο βουλευτής Christian Wakeford έφυγε από τους Tories και πήγε στο Labour Party. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει άρση εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του κόμματος, μπορεί να κινηθεί διαδικασία εκλογών μέσα από το House of Commons, όπου διεξάγεται εδώ και λίγη ώρα η συζήτηση με τις ερωτήσεις προς τον Boris Johnson.

Τι φοβίζει τους βουλευτές των Συντηρητικών

Η κατάσταση για τον Boris Johnson είναι σαν τον πυγμάχο στα σχοινιά. Τα περισσότερα μέλη του κόμματος ζητούν να περιμένουν όλοι το πόρισμα της Επιτροπής που ερευνά τα κορονοπάρτι και μετά να προχωρήσουν σε ενέργειες. Όλα εξαρτώνται από το πόρισμα της Sue Gray. Αν σε αυτό φαίνεται ότι ο Johnson αγνόησε τις αντιδράσεις – κάτι που υποστηρίζει ο Dominic Cummings και αρνείται ο πρωθυπουργός – και πως επρόκειτο για κοινωνικό πάρτι και όχι για χαλάρωση μεταξύ συναδέλφων μετά τη δουλειά, τότε θα εμφανιστούν περισσότερες επιστολές άρσης εμπιστοσύνης.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Gray δεν θα πάρει την ευθύνη να τελειώσει τον Johnson, αλλά θα βγάλει ένα πόρισμα που θα επιβάλλει αλλαγές στο Number 10, το πρωθυπουργικό γραφείο δηλαδή. Αυτό που φαίνεται να κρατάει όρθιο τον Boris Johnson είναι πως κανείς δεν θέλει να μείνει η πτώση του από την πρωθυπουργία ως ένα πραξικόπημα του Dominic Cummings. Ο Cummings είναι πλέον πρώην μέλος της Downing Street και ο άνθρωπος που έβγαλε στη δημοσιότητα τα πάρτι και τις προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Johnson. Πληροφορίες λένε πως ο Cummings έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει.

Σε αρκετούς βουλευτές, ιδίως τους λεγόμενους Brexiteers, υπάρχει ένας φόβος. Φοβούνται πως αν ο Boris Johnson κερδίσει στην ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια πρωθυπουργός. Δεν είναι κατάλληλο το timing και τα κορονοπάρτι δε μοιάζουν με υπόθεση που συμφέρει να παρθεί ένα ρίσκο.

Άλλωστε, μόλις το 2018 είχε γίνει κάτι αντίστοιχο με την Teresa May, που κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Βέβαια, αναγκάστηκε να αποχωρήσει ένα χρόνο αργότερα, αλλά ο Boris Johnson δε δείχνει τύπος που θα άφηνε μια τέτοια επικράτηση ανεκμετάλλευτη. Γι΄αυτό κιόλας ανακοίνωσε πως από 27 Ιανουαρίου υπάρχει χαλάρωση μέτρων στη Βρετανία, χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, χωρίς διαβατήρια Covid και δίχως υποχρεωτική τηλεργασία.

Πηγή: bbc.com