Πολλά παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό λόγω του 14μηνου εμφυλίου πολέμου στην Αιθιοπία. Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί και στις γειτονικές περιοχές Afar και Amhara. Η τριών μηνών, Surafeal Mearig, βρίσκεται αβοήθητη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στην κοιλάδα του Tigray.

Ο παιδίατρος της Surafeal στο νοσοκομείο Ayder Referral Hospital στην πρωτεύουσα του Tigray, Mekelle, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ζυγίζει 2,3 κιλά, ένα κιλό λιγότερο από ό,τι όταν γεννήθηκε. Το δέρμα της έχει ζαρώσει και τα μάτια της παραμένουν ορθάνοιχτα. Σύμφωνα με ιατρικές σημειώσεις που δημοσίευσε το προσωπικό του νοσοκομείου, το γάλα της μητέρας της σταμάτησε και οι γονείς της δεν μπορούν να αγοράσουν γάλα.

Την ίδια ώρα εξαντλούνται οι θεραπευτικές τροφές στα νοσοκομεία για τα παιδιά όπως η Surafeal. «Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που έχει έρθει οποιαδήποτε προμήθεια εδώ από την Addis Ababa», είπε ένας γιατρός στο νοσοκομείο στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς φοβόταν ότι η οικογένειά του θα μπορούσε να γίνει στόχος.

«Έχουν τελειώσει ό,τι είχαμε από τότε που έφτασε η τελευταία μας προμήθεια τον Ιούνιο», πρόσθεσε. Αυτή την εβδομάδα το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ayder παρουσίασε μια αναφορά σε διεθνείς οργανισμούς ζητώντας βοήθεια. Η Surafeal ήταν μία από τις περιπτωσιολογικές μελέτες στις οποίες αναφέρθηκαν.

Οι γιατροί είπαν ότι περισσότερο από το 40% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών που έρχονται στο νοσοκομείο είναι υποσιτισμένα. Ακόμα ένα παιδί, ο Medhaniye βρίσκεται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, με έναν σωλήνα τροφοδοσίας που συνδέεται μέσω της μύτης του. Η ιατρική έκθεση λέει ότι υποσιτίστηκε, όταν στρατιώτες επιτέθηκαν στο σπίτι της οικογένειάς του σφάζοντας το βόδι τους, καταστρέφοντας και λεηλατώντας περιουσία.

Τι συμβαίνει πραγματικά στην Tigray

Η έλλειψη μηχανημάτων και φαρμάκων είναι επίσης σημαντική. «Από τότε που η περιοχή πολιορκήθηκε, άλλοι 35 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω απουσίας υπηρεσίας αιμοκάθαρσης», αναφέρει η έκθεση. Οι γιατροί λένε ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν αιμορραγία με γυμνά χέρια, να πλύνουν και να επαναχρησιμοποιήσουν γάντια ή να φτιάξουν τα δικά τους απολυμαντικά υγρά.

Στην απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Legesse Tulu είπε στο BBC ότι η έκθεση φαινόταν ότι «επιδιώκει να δημιουργήσει μια αφήγηση» και δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός στην περιοχή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) στις 30 Δεκεμβρίου, σχεδόν καμία βοήθεια δεν έφτασε στην Tigray από τα μέσα Δεκεμβρίου λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων υπολογίζει ότι 100 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια πρέπει να φτάνουν στη Tigray κάθε εβδομάδα για να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με την Ocha μόνο το 12% των προμηθειών που χρειάζονται έχουν φτάσει στην περιοχή.

Ο κ. Legesse είπε: «Πάνω από 840 από τα 1.100 οχήματα που παρέχουν τρόφιμα και φάρμακα δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Εικάζουμε ότι χρησιμοποιούνται από το TPLF για τη μεταφορά παράνομων νεοσύλλεκτων, στρατιωτών και στρατιωτικών προμηθειών». Το TPLF αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι παρεμποδίζει την παροχή βοήθειας. Ωστόσο οι δυνάμεις του έχουν κατηγορηθεί ότι λεηλάτησαν καταστήματα βοήθειας και εγκαταστάσεις υγείας σε περιοχές στην Αμχάρα και την Αφάρ.