Όσοι βρίσκονται στον πόλεμο στη βόρεια περιοχή Tigray της Αιθιοπίας διέπραξαν παραβιάσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και της Αιθιοπίας.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε μια μέρα αφότου η Αιθιοπία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατηγορεί όλες τις πλευρές για βασανιστήρια και δολοφονίες αμάχων, για ομαδικούς βιασμούς και για συλλήψεις με βάση την εθνικότητα.

Η έκθεση βασίζεται σε 269 συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες περιέχουν παραστατικές λεπτομέρειες βιασμών και ακρωτηριασμών από στρατιώτες της Ερυθραίας σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι δυνάμεις Tigrayan δήλωσαν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην πρωτεύουσα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abiy Ahmed. Η έκθεση καλύπτει από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ενός έτους, όταν πολέμησαν οι δυνάμεις Tigrayan εναντίον του Αιθιοπικού στρατού και των συμμάχων του, δηλαδή δυνάμεις από την περιοχή Amhara και στρατιώτες από τη γειτονική χώρα της Ερυθραίας.

Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε το ποσοστό των αδικημάτων από κάθε πλευρά, λέγοντας ότι οι ανακριτές δεν μπορούσαν να συντάξουν έναν κατάλογο. Οι περισσότερες παραβιάσεις κατά την περίοδο που καλύπτεται από την έκθεση διαπράχθηκαν από δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, αλλά έκτοτε αυξήθηκαν οι αναφορές για κακοποιητικές συμπεριφορές από δυνάμεις Tigrayan καθώς και από Αιθίοπες και Ερυθραίους.

Η έκθεση ανέφερε ότι Ερυθραίοι στρατιώτες είχαν σκοτώσει περίπου 100 πολίτες στην πόλη Axum, ότι Αιθίοπες στρατιώτες είχαν εκδιώξει περίπου 70 άνδρες από τα σπίτια τους και τους σκότωσαν σε τρία χωριά στο νότιο Tigray και ότι οι δυνάμεις Tigrayan είχαν σκοτώσει περίπου 200 πολίτες της Amhara στην πόλη Mai Kadra. Ακολούθησαν δολοφονίες εκδίκησης Tigrayians από την Amhara.

Τα πορίσματα της έκθεσης δεν μπορούν ακόμα να αποτελέσουν την βάση για νομική δράση. Η Αιθιοπία και η Ερυθραία δεν είναι μέλη του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, επομένως δεν έχει καμία δικαιοδοσία.

Αρνούνται τα εγκλήματα στην Αιθιοπία

Ο Abiy είπε ότι αποδέχτηκε την έκθεση με ορισμένες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για γενοκτονία ή χρήση του φαγητού ως όπλο. Ανέφερε ότι θα συσταθεί μια πολιτικοστρατιωτική ομάδα εργασίας για να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς στην έκθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ερυθραίας, Osman Saleh, δεν έκανε κάποιο σχόλιο ενώ ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF) Getachew Reda και ο περιφερειακός εκπρόσωπος της Amhara, Gizachew Muluneh, ήταν απρόσιτοι.

Η Ερυθραία δεν συνεργάστηκε με τους ερευνητές, αλλά προηγουμένως είχε αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν βιασμούς, παρά την εκτενή τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένου αυτή του Reuters. Το μόνο που παραδέχτηκε ήταν ότι ορισμένοι μεμονωμένοι στρατιώτες δικάζονται για βιασμό και φόνο.