Μπορεί το επίκεντρο της φρικαλεότητας να είναι αυτήν την στιγμή η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ωστόσο μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας μας υπενθυμίζει ότι και σε άλλες περιοχές του πλανήτη άνθρωποι βασανίζονται και γυναίκες κακοποιούνται σαν να μην είναι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας βίαζαν και κακοποιούσαν συστηματικά εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην τρέχουσα σύγκρουση στο Τίγκρεϊ. Η έρευνα της Αμνηστίας προσφέρει ένα δείγμα της έκτασης των εγκλημάτων σε μια περιοχή όπου οι επικοινωνίες με τον έξω κόσμο έχουν σκόπιμα περιορισθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου στη βόρεια περιοχή της Αιθιοπίας.

Η έκθεση έρχεται μετά από το κάλεσμα της κυβέρνησης της Αιθιοπίας σε «όλους τους ικανούς Αιθίοπες» για να ενταχθούν στο στρατό και να σταματήσουν τις δυνάμεις της περιοχής Tigray «μια για πάντα». Ο πόλεμος στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή «Κέρας» της Αφρικής από τότε που ξέσπασε τον Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός, Αμπι Άχμεντ, βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης, κήρυξε τον πόλεμο στην περιφερειακή κυβέρνηση, που ελέγχεται από την Λαϊκή Απελευθέρωση του Τιγκράι,το οποίο κυβερνούσε την Αιθιοπία για σχεδόν 30 χρόνια.

Η έκθεση, βασισμένη σ3 63 γυναίκες και γιατρούς, αναφέρει λεπτομερώς πώς έχουν υποστεί συστηματικά ακρωτηριασμό, ομαδικό βιασμό, σεξουαλική σκλαβιά και άλλες μορφές βασανιστηρίων από μέλη του στρατού της Αιθιοπίας, της Εθνικής Αμυντικής Δύναμης Αιθιοπίας. τις αμυντικές δυνάμεις Ερυθραίας, οι οποίες είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης του Αχμέτ και μαχητές της πολιτοφυλακής της Αμχάρας.

Η παρουσία στρατευμάτων της Ερυθραίας και μιας πολιτοφυλακής της Αμχάρες που ονομάζεται «Fano», που πολεμά εναντίον των δυνάμεων TPLF, έχει προκαλέσει οργή και έχει επιβάλει διεθνείς κυρώσεις. Σύμφωνα με ερευνητές του Βελγικού Πανεπιστημίου της Γάνδης, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10.000 νεκροί και 230 σφαγές. Χιλιάδες έχουν υποστεί φρικτές καταχρήσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η σοβαρότητα και η έκταση των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν είναι ιδιαίτερα σοκαριστικά… ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ειρωνεύεται τα κεντρικά δόγματα της ανθρωπότητας. Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως μέσο του πολέμου και προκαλεί μόνιμη σωματική και ψυχολογική βλάβη σε γυναίκες και κορίτσια στο Tigray. Εκατοντάδες έχουν υποστεί βάναυση μεταχείριση με στόχο τον εξευτελισμό και τον εξανθρωπισμό τους ». Παράλληλα έκανε έκκληση στη κυβέρνηση της Αιθιοπίας και στα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν.

Βιάστηκαν μπροστά στα παιδιά τους

Δώδεκα από τις γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη στην Αμνηστία δήλωσαν ότι είχαν βιαστεί από στρατιώτες μπροστά στα μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Πέντε από τις γυναίκες ήταν έγκυες εκείνη τη στιγμή. Σε έναν λογαριασμό, μια 20χρονη γυναίκα, που αναφέρεται ως Λένα, είπε στην Αμνηστία ότι δέχθηκε επίθεση στο σπίτι της τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Τρεις ένοπλοι άνδρες που μιλούσαν Αμχαρικά και φορούσαν μείγμα στρατιωτικών στολών και πολιτικών ενδυμάτων την βίασαν και απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν.

«Δεν ούρλιαξα. μου έκαναν νόημα να μην κάνω θόρυβο αλλιώς θα με σκοτώσουν. Με βίασαν ο ένας μετά τον άλλο… ήμουν έγκυος τεσσάρων μηνών. Δεν ξέρω αν κατάλαβαν ότι ήμουν έγκυος, δεν ξέρω αν κατάλαβαν ότι ήμουν άνθρωπος », είπε στην Αμνηστία.

Μια 35χρονη μητέρα με δύο παιδιά, που αναφέρεται ως Νιγκίστρια, είπε ότι εκείνη και άλλες τέσσερις γυναίκες βιάστηκαν από στρατιώτες της Ερυθραίας στο Σεράρο στις 21 Νοεμβρίου. «Τρεις από αυτούς με βίασαν μπροστά στο παιδί μου. Ήταν μια έγκυος οκτώ μηνών μαζί μας, τη βίασαν και αυτή », είπε. «Βίασαν τις γυναίκες και έσφαξαν τους άντρες».

Η Αμνηστία ανέφερε ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις Tigrayan κατέγραψαν 1.288 περιπτώσεις βίας με βάση το φύλο μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Πολλές από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν για την έκθεση δήλωσαν ότι δεν είχαν επισκεφθεί κλινικές.

«Ο βιασμός ξεκινά στην ηλικία των 8 ετών και φτάνει στην ηλικία των 72 ετών», είπε μια νοσοκόμα. «Είναι τόσο διαδεδομένο, το βλέπω παντού. Αυτός ο βιασμός είναι δημόσιος, μπροστά στην οικογένεια, τους συζύγους, μπροστά σε όλους. Τα πόδια και τα χέρια τους είναι κομμένα, όλα με τον ίδιο τρόπο ».