Σε περισσότερα από 50.410 ανέρχονται τα στρέμματα που κάηκαν στη φωτιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ενώ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην περιοχή, έχουν καεί εννέα σπίτια και μία εκκλησία.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ενεργοποιήθηκε την Κυριακή (20/8) από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αποτύπωση των περιοχών που καταστρέφονται στο έλεος της φωτιάς.

Η αναζωπύρωση μάλιστα, στην μεγάλη πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, περνά έξω από οικισμούς και έφτασε εντός του δάσους της Δαδιάς, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί. Το δύσβατο σημείο, ωστόσο, δεν επιτρέπει στα πεζοπόρα τμήματα να επέμβουν.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Πυρκαγιά

Ο οικισμός του Άβατα πρόκειται να εκκενωθεί άμεσα για προληπτικούς λόγους.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία, πρόκειται να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του.

«Ως απάντηση στις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, επιστρατεύουμε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του rescEU με έδρα την Κύπρο και μια πυροσβεστική ομάδα με περισσότερους από 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την υποστήριξη των εθνικών ομάδων» επισημαίνει ο ίδιος.

Το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο, μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Στο Διαλεχτό Καβάλας, επιχειρούν σε άλλο μέτωπο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σε συνεχή κατάσταση συναγερμού παραμένει η Βοιωτία

Δυσάρεστες είναι οι ειδήσεις από την ανεξέλεγκτη φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς εντοπίστηκε νεκρός βοσκός που πήγε να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες,ενώ οι ισχυροί άνεμοι έχουν φτάσει τα 9 μποφόρ από το πρωί. Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Το γεγονός της τακτικής αλλαγής φοράς των ανέμων δυσχεραίνει διαρκώς τον περιορισμό της.

Πυρκαγιά

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο εντός Αττικής, φωτιά εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στον Ασπρόπυργο και έως αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί 10 οχήματα με 24 πυροσβέστες.

Μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία, Ψαχνών και Αρτάκης το δράμα της Εύβοιας – Μάχη να μη φτάσει η φωτιά στο δάσος

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από το 112 εστάλησαν πριν από λίγο μηνύματα προς τους κατοίκους των Νότιων Ψαχνών και της Βόρειας Αρτάκης να κατευθυνθούν προς τα Ψαχνά και το κέντρο της Αρτάκης, αντίστοιχα.

Μάλιστα, δεκαεννέα Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα είναι αποπνικτική, με καπνούς να έχουν περικυκλώσει την περιοχή, ενώ η αγωνία είναι μεγάλη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προλάβουν να αναχαιτίσουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το δάσος στον Βατώντα.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώντα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.