Στις παρυφές της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη, θέτοντας υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα -πεύκης κυρίως.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς η απειλή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.

«Η κατάσταση στο δάσος παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νίψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φέρρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πετροβιτς.

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.

«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ.Πετροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.

Τραγική η κατάσταση στα Ψαχνά Ευβοίας

Να λείπει η Εύβοια από καταστροφικές φωτιές δεν γίνεται, με την περιοχή των Ψαχνών να βρίσκεται από το πρωί σε κατάσταση ετοιμότητας. Η φωτιά έχει φτάσει κοντά σε σπίτια, το 112 έχει στείλει μήνυμα ετοιμότητας τους κατοίκους και τους ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, η πρώτη πυρκαγιά είναι πίσω από το Πανεπιστήμιο Ψαχνών στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και η δεύτερη στη θέση Καλκαντρί.

Επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι φλόγες κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις στα Ψαχνά ενώ παράλληλα απειλούνται τα πρώτα σπίτια.

Στα σημεία επιχειρούν πυροσβέστες από την Χαλκίδα και το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Ψαχνών υπό τις οδηγίες του διοικητή πυροσβεστικής υπηρεσίας Εύβοιας κ Ψαρού και του διοικητή πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας κ. Μαυρίδη.

Ένας νεκρός στη Βοιωτία

Φωτιά ξέσπασε στον Πρόδρομο Βοιωτίας και ήχησε μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της περιοχής για να παραμείνουν σε ετοιμότητα Σε πρώτη φάση έχουν κινητοποιηθεί 37 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο 13 οχήματα 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Εκεί είχαμε και τον πρώτο νεκρό, με έναν βοσκό που πήγε να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες, να καταλήγει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος στα Χώστια, έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να σώσει τα ζώα του από την πυρκαγιά που μαίνεται στο σημείο. Ο ηλικιωμένος φαίνεται πως κατά την προσπάθεια να σώσει τα ζωντανά, λιποθύμησε και κατέληξε από τις αναθυμιάσεις.