Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο που καίει πυκνό, παρθένο πευκοδάσος.

Αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Απόλλωνας κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό. Νωρίς το μεσημέρι, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

Εν τω μεταξύ, με κατεπείγον αίτημά τους προς την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά.

Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα ήταν Chinook του στρατού.

Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν από την Κω δύο πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης της Ρόδου, καθώς και 5 οχήματα από την Αθήνα.

Το απόγευμα είχαν διακοπεί για λίγη ώρα οι ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων.